Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Excelenţa Sa domnul Philippe Gustin și primarul Mircea Hava la grădiniță, în cartierul Lumea Nouă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi județul Alba s-a bucurat de vizita Excelenţei Sale domnul Philippe GUSTIN, Ambasadorul Franţei în România.

După întrevederile pe care le-a avut în această dimineață cu Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului și cu Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean, diplomatul francez, însoțit de primarul Mircea Hava, managerul public al Primăriei Alba Iulia Nicolaie Moldovan, președintele Fundației PAEM Vasile Voicu Bora și președintele Fundației Pakiv România Gruia Bumbu a vizitat Gradinita nr. 10 din cartierul Lumea Nouă.

Aici oficialul francez a putut să observe concret cum administrația locală din Alba Iulia se implică în procesul de integrare a cetăţenilor de etnie romă în comunitate.  Grădinița nr. 10 din cartierul cunoscut de albaiulieni sub numele de “Țigănime” a luat viață în urma unei investiții de peste 360.000 de euro (proiectare,executie,dotare), având ca sursă exclusiv bugetul local al municipiului Alba Iulia. Peste 80% dintre copii care frecventează unitatea școlară sunt de etnie romă. Condițiile materiale și educaționaale pe care aceștia le au aici sunt de cel mai înalt nivel. Diplomatul s-a delectat și cu câteva cântece pe care copiii și educatoarele lor le-au pregătit pentru această ocazie.

Excelenţa Sa domnul Philippe GUSTIN s-a arătat plăcut surprins de modul în care comunitatea locală, prin Primărie și ONG-uri (PAEM și Pakiv) își asumă concret responsabilitatea unei categorii sociale vulnerabile, cum este minoritatea de etnie romă din Alba Iulia.

După grădiniță, întreaga delegație, în frunte cu primarul Mircea Hava s-a deplasat prin cartierul Lumea Nouă până la spațiul  unde urmează să fie creat “un parc de joacă pentru copii în comunitatea de romi Lumea Nouă, ca simbol al cooperării inter-instituționale dintre Ambasada Franței în România, Primăria Municipiului Alba Iulia, Fundația PAEM Alba și Asociația Pakiv România”, care se va materializa în primăvara anului viitor.

Este vorba despre  unul dintre obiectivele proiectului “Unir nos forces pour construire un autre Nouveau Monde” UNMOND (“Uninindu-ne forțele pentru a construi o altă Lume Nouă”), cofinanțat de Ambasada Franței în România cu suma de 5850 de euro, șI de Primăria Alba Iulia cu 3.085 de euro. Pe lângă contribuția financiară administrația locală participă și cu resurse voluntare și cu un teren pus la dispoziția proiectului pentru realizarea parcului de joacă pentru copii.

Despre subiectul minoritatea de etnie romă – categorie socială defavorizată, Ambasadorul Philippe GUSTIN a declarat că “nu există soluții miraculoase” și a subliniat importanța implicării comunităților locale în eforturile de o mai bună integrare a romilor în societate și intervenția asupra schimbării mentalitățiilor pentru a se putea înregistra rezultate eficiente.

“Acest proiect propune o abordare inovativă a problematicii incluziunii grupurilor vulnerabile de cetățeni de etnie romă în comunitatea locală, prin faptul că se dorește a fi o acțiune pilot care pe viitor să genereze crearea de parteneriate durabile între diferiți actori interesați, atât la nivel local și central cât și la nivel internațional, precum Ambasade din România, Ministere, ONG-uri din Alba Iulia, Autorități publice locale, asociații și autorități publice franceze dar și cetățeni de etnie Romă“, se arată într-un comunicat de presă referitor la proiect.

Vizita Excelenței Sale Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei in Romania continuă în această după-amiază la comunitatea de romi din comuna Cetatea de Baltă, unde este implementat un proiect susţinut de Oficiul Francez de Imigrare şi Integrare (OFII) ce are ca scop o mai bună integrare a cetăţenilor de etnie romă. Este vorba despre amenajarea a două terenuri agricole care sunt cultivate de cetăţeni de etnie romă din Cetatea de Baltă, una dintre cele mai sărace comunități de țigani din județ.

Vezi mai jos declarațiile oficialului francez și a partenerilor săi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea