Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Excelenţa Sa domnul Philippe Gustin și primarul Mircea Hava la grădiniță, în cartierul Lumea Nouă

Publicat

în

Astăzi județul Alba s-a bucurat de vizita Excelenţei Sale domnul Philippe GUSTIN, Ambasadorul Franţei în România.

După întrevederile pe care le-a avut în această dimineață cu Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului și cu Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean, diplomatul francez, însoțit de primarul Mircea Hava, managerul public al Primăriei Alba Iulia Nicolaie Moldovan, președintele Fundației PAEM Vasile Voicu Bora și președintele Fundației Pakiv România Gruia Bumbu a vizitat Gradinita nr. 10 din cartierul Lumea Nouă.

Aici oficialul francez a putut să observe concret cum administrația locală din Alba Iulia se implică în procesul de integrare a cetăţenilor de etnie romă în comunitate.  Grădinița nr. 10 din cartierul cunoscut de albaiulieni sub numele de “Țigănime” a luat viață în urma unei investiții de peste 360.000 de euro (proiectare,executie,dotare), având ca sursă exclusiv bugetul local al municipiului Alba Iulia. Peste 80% dintre copii care frecventează unitatea școlară sunt de etnie romă. Condițiile materiale și educaționaale pe care aceștia le au aici sunt de cel mai înalt nivel. Diplomatul s-a delectat și cu câteva cântece pe care copiii și educatoarele lor le-au pregătit pentru această ocazie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Excelenţa Sa domnul Philippe GUSTIN s-a arătat plăcut surprins de modul în care comunitatea locală, prin Primărie și ONG-uri (PAEM și Pakiv) își asumă concret responsabilitatea unei categorii sociale vulnerabile, cum este minoritatea de etnie romă din Alba Iulia.

După grădiniță, întreaga delegație, în frunte cu primarul Mircea Hava s-a deplasat prin cartierul Lumea Nouă până la spațiul  unde urmează să fie creat “un parc de joacă pentru copii în comunitatea de romi Lumea Nouă, ca simbol al cooperării inter-instituționale dintre Ambasada Franței în România, Primăria Municipiului Alba Iulia, Fundația PAEM Alba și Asociația Pakiv România”, care se va materializa în primăvara anului viitor.

Este vorba despre  unul dintre obiectivele proiectului “Unir nos forces pour construire un autre Nouveau Monde” UNMOND (“Uninindu-ne forțele pentru a construi o altă Lume Nouă”), cofinanțat de Ambasada Franței în România cu suma de 5850 de euro, șI de Primăria Alba Iulia cu 3.085 de euro. Pe lângă contribuția financiară administrația locală participă și cu resurse voluntare și cu un teren pus la dispoziția proiectului pentru realizarea parcului de joacă pentru copii.

Despre subiectul minoritatea de etnie romă – categorie socială defavorizată, Ambasadorul Philippe GUSTIN a declarat că “nu există soluții miraculoase” și a subliniat importanța implicării comunităților locale în eforturile de o mai bună integrare a romilor în societate și intervenția asupra schimbării mentalitățiilor pentru a se putea înregistra rezultate eficiente.

“Acest proiect propune o abordare inovativă a problematicii incluziunii grupurilor vulnerabile de cetățeni de etnie romă în comunitatea locală, prin faptul că se dorește a fi o acțiune pilot care pe viitor să genereze crearea de parteneriate durabile între diferiți actori interesați, atât la nivel local și central cât și la nivel internațional, precum Ambasade din România, Ministere, ONG-uri din Alba Iulia, Autorități publice locale, asociații și autorități publice franceze dar și cetățeni de etnie Romă“, se arată într-un comunicat de presă referitor la proiect.

Vizita Excelenței Sale Philippe Gustin, Ambasadorul Frantei in Romania continuă în această după-amiază la comunitatea de romi din comuna Cetatea de Baltă, unde este implementat un proiect susţinut de Oficiul Francez de Imigrare şi Integrare (OFII) ce are ca scop o mai bună integrare a cetăţenilor de etnie romă. Este vorba despre amenajarea a două terenuri agricole care sunt cultivate de cetăţeni de etnie romă din Cetatea de Baltă, una dintre cele mai sărace comunități de țigani din județ.

Vezi mai jos declarațiile oficialului francez și a partenerilor săi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Bumb, senator PNL Alba: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a trecut și de Camera Deputaților

Scutirea cetățenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare le rețelele de energie este o inițiativă pe care o promovez de mai mulți ani, iar astăzi am reușit să o văd materializată într-un text de lege adoptat și de către Camera Deputaților. Amendamentele aduse de mine Ordonanței de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, au fost adoptate astăzi de Camera Deputaților, după ce trecuseră anterior de Senat, actul normativ mergând acum la promulgare și apoi la publicare în Monitorul Oficial.

După publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contuarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contuare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur că am reușit să trecem această lege în sesiunea actuală a Parlamentului, înainte de vacanța parlamentară și le mulțumesc colegilor deputați pentru celeritate și pentru votul acordat atât în plen cât și în comisiile de specialitate. Este o lege bună pentru oameni și mă bucur că argumentele mele au fost ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Publicat

în

Deputatul Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Fermierii și beneficiarii de subventii nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării APIA”

Urmare a discuțiilor purtate cu directorul general al APIA, dl Adrian Pintea, la solicitarea primarilor liberali din zona Munților Apuseni, fermierii și beneficiarii de subventii, nu vor avea de suferit ca urmare a reorganizării instituției.

Practic, centrele locale Zlatna și Baia de Aries vor deveni puncte de lucru, in care singurul lucru care dispare este funcția de conducere.

Din punct de vedere al documentației, procedura rămână aceeași, iar oamenii nu vor fi puși pe drumuri la Cîmpeni sau Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Apreciez deschiderea la dialog și pentru gasirea celor mai bune soluții, din partea directorului general al APIA, dl Adrian Pintea. Mulțumesc totodata și primarilor liberali care au tras un semnal de alarma.

Deputat Florin Roman, vicepreședintele Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Românii așteaptă de câteva luni pachetul de măsuri economice și sociale al Guvernului, care să sprijine România pentru a depăși problemele economice generate de pandemia COVID 19 și, acum, de războiul din Ucraina. Creșterea prețurilor la energie și carburanți a generat scumpiri în lanț pe care românii încep să le suporte tot mai greu.

În acest context, în care se vorbește tot mai mult despre o criză economică, Guvernul PSD – PNL vine cu pachetul „Sprijin pentru România” prin care propune finanțarea cu 1,1 miliarde de euro a unor așa-zise măsuri sociale și economice. Ar putea mai bine să îl denumească „Faliment pentru România”, pentru că măsurile nu vor face altceva decât să adâncească problemele din țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din păcate, membrii coaliției de guvernare demonstrează că, fie nu înțeleg cum funcționează o economie sănătoasă, fie nu vor să înțeleagă pentru a face jocurile băieților deștepți care gravitează în jurul PSD și PNL. Pachetul acesta de măsuri va face ceea ce se întâmplă de peste 30 de ani: statul ne va da cu o mână și ne va lua înapoi cu zeci de mâini.

Ca exemplu, voucherele sociale în valoare de 50 de euro sunt doar praf în ochi și o bătaie de joc. În medie, un român care va beneficia de aceste vouchere, va primi 4 lei pe zi. Îi voi întreba pe domnii Ciolacu și Ciucă dacă pot mânca o masă cu această sumă. Sunt bani care sunt cheltuiți fără să aducă ajutor real pentru românii aflați în situații sociale dificile.
Apoi, într-o perioadă în care suntem în pragul unei noi crize, când ratele la bănci cresc și vor continua să crească, Guvernul garantează creditele și ne încurajează să ne îndatorăm. Ce vom face când vor exploda dobânzile?
Și măsurile pentru mediul de afaceri sunt un simulacru. Granturile pentru firme vor funcționa la fel de prost ca mai toate programele publice. În loc să reducă taxele pentru a sprijini mediul privat, statul va lua de la unii pentru a da la alții.

Guvernul vorbește despre accelerarea PNRR, dar își bate joc continuu de acest program. Cea mai recentă dovadă a fost modul în care a fost gestionat „Fondul Local” pentru administrațiile publice, când au schimbat ghidul cu doar câteva zile înainte de deschiderea apelului pentru depunerea proiectelor. În stilul acesta, România nu își va atinge jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În concluzie, pachetul „Sprijin pentru România” este de fapt „Faliment pentru România”, deoarece nu am văzut în cadrul acestuia măsuri clare care să ducă la reducerea deficitului bugetar, oprirea avântului cu care statul se împrumută și ținerea sub control a inflației.

În timp ce Guvernul PNL-PSD se întrece în promisiuni populiste de tipul „sutei” promise de Ceaușescu în decembrie ’89, vecinii noștri bulgari au eliminat complet TVA-ul la pâine, au redus TVA-ul la gaze și au scăzut taxele pentru familii tinere. În același timp, la București, guvernanții au tupeul să vorbească de creșterea taxelor, aruncând ca praf în ochi măsuri de genul voucherului de 4 lei/ zi.

România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența și hoția celor care o conduc acum: coaliția sărăciei PNL-PSD-UDMR!

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare