Rămâi conectat

Sport

FOTO: Elevii învăţământului special de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj au participat la Festivalul „Flori de speranță” Miss și Mister Down 2015, Cluj-Napoca

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Săptămâna trecută elevii învăţământului special de la Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj au participat la Festivalul „Flori de speranţă” desfăşurat la Cluj.Liceul Timotei Cipariu Blaj1
Asociația Down-Centrul Educațional ”Raluca” Cluj-Napoca (DownCER) a organizat la sala Cinema Mărăști din Cluj-Napoca, a IV-a ediție a Festivalului ”Flori de speranță” dedicat persoanelor cu Sindrom Down. Participanții au fost copii și tineri din București și județele Alba, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara, Mureș.

Județul Alba a fost reprezentat de elevii învățământului special ai Liceului Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj, delegația fiind formată din: 6 copii cu părinții și 3 cadre didactice.

Evenimentul principal l-a constituit concursul ”Miss și Mister Down 2015”, cu două secțiuni: defilare și proba de talent, precedat de un spectacol susținut de invitații speciali ai festivalului.

Elevii blăjeni, (clasele II-IX) Orian Dan Florin, Velicea Darius, Gînța Sebastian, Lațiu Ovidiu și Trif Ioan Marius au prezentat la proba de talent un moment coregrafic, coordonat de profesor Mărginean Cornelia Letiția. Deliciul spectacolului a fost proba de defilare în care fiecare participant și-a etalat îmbrăcămintea ,defilând prin fața juriului alcatuit din:
OVIDIU DAMIAN – presedintele juriului -psiholog şi prezentator al emisiunii ,,Fără prejudecăţi,, de la TVR Cluj, director la asociatia Hans Spalinger
RAMONA MÎNDRU – vicepresedintele juriului , este art.director la salonul Catwalk din Cluj . Este initiatoare proiectului ” 13 cu atitudine ” proiect adresat serviciilor sociale – adica in fiecare data de 13 ale lunii toti banii incasati la salonul de coafura ,sunt donati unei asociatii nevoiase.
– este primul proiect de acest gen DIN TARA
GEORGETA FÎNTÎNARU– sociolog ,cu nevoi speciale, implicata în evenimente pentru sustinerea acestui segment al populatiei
Au fost membrii în juriu şi cei 4 părinţi ai câstigătorilor Miss-Mister din 2013 şi 2014

*Plini de entuziasm și valorificându-și potențialul artistic, elevii blăjeni au obținut o binemeritată mențiune.
Anda Bălău, cea mai tânără concurentă, (10 ani) coordonată de învățător-educator, Pataki Ancuța, a recitat la proba de talent poezia ”Albinuța” de Daniel Uritu câștigând astfel premiul Miss Independența.

Cu ocazia festivalului a fost programat și Campionatul Național de Pescuit dedicat persoanelor cu Sindrom Down, a III-a ediție având loc la Câmpenești, Apahida. La final s-au acordat premii pentru: ”Răbdare și reușită”, ”Primul pește prins”, ”Cel mai liniștit pescar”, etc., Anda Bălău primind diploma ”Cel mai tânăr pescar”.

Festivalul ”Flori de speranță” aflat la a IV-a ediție, dar la prima participare a delegației de la învățământul special blăjean, a impresionat prin entuziasmul și implicarea persoanelor cu Sindrom Down, deschiderea lor față de cei din jur, modul de relaționare și modul în care se respecta unii pe ceilalți. De la deschiderea până la finalul evenimentului, spectacolul oferit a fost un model de fair-play, aplauze și susținere reciprocă a tuturor concurenților, demn de luat ca exemplu și în cadrul altor competiții.

Participarea delegației blăjene la eveniment s-a făcut cu sprijinul Liceului Tehnologic ”Timotei Cipariu” Blaj, cazarea și masa elevilor, a însoțitorilor și cadrelor didactice pe durata celor două zile de festival făcându-se din fonduri private provenite din donații și sponsorizări. Menționăm numele sponsorilor si le multumim in acelas timp: SC Ana Gik Trans SRL, SC Prenis SRL, SC Apidava SRL, Înfrăţirea SCM Blaj-confectionarea costumelor la proba de talent, pentru sprijinul financiar și interesul acordat și Monicăi Orian (asistent social) pentru munca depusă în participarea la acest eveniment.

*Asociația Down-Centrul Educațional ”Raluca” Cluj-Napoca (DownCER) este un centru multifuncțional pentru persoanele cu Sindrom Down, inaugurat în 2010, ce dispune de programe educaționale formale și non-formale care să acopere deprinderile de supraviețuire: autogospodărire, autoîngrijire, comunicare, orientare, comportare socială, folosirea banilor, achiziționarea de produse și utilizarea de servicii pentru adulții cu Sindrom Down, oferind acestora un grad sporit de autonomie. Centrul, cu 12 persoane cu Sindrom Down înscrise, este coordonat de familia preotului Adriana și Ioan Avram și o echipă de voluntari formată din: medici, cadre didactice, psihologi, logopezi, asistenți sociali și studenți.
Mărginean Cornelia Letiția și Sabău Maria-Georgeta


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș

Unirea Ziarul

Publicat

în

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș În zileie de 6 și 7 aprilie 2024, la Medias a avut loc Campionatul National de Copii WUKF, unde au participat 664 sportivi de la 56 cluburi, scrie aiudinfo.ro Câstigătorii aiudeni sunt: – Maier Sara Locul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea