FOTO: Educaţie juridică pentru elevi, la Curtea de Apel Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Curtea de Apel Alba Iulia a participat în perioada 05-09 martie 2018 la săptămâna educaţiei juridice în şcoli prin doi judecători care s-au oferit voluntari pentru acest proiect: domnul Aurelian Gheorghe Mocan, judecător în cadrul Secţiei penale, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia şi domnul Lucian Ioan Gherman, judecător în cadrul Secţiei contencios administrativ şi fiscal.

Împreună cu domnişoara Mirona Maria Varmaga, avocat în cadrul Baroului Alba, magistraţii au susţinut cursuri de informare şi educaţie juridică pe teme de interes pentru elevii de gimnaziu şi de liceu din judeţul Alba, dintre care amintim: prezentarea generală a sistemului judiciar, a funcţionării şi competenţelor instanţelor de judecată, atribuţiile şi rolul judecătorului, procurorului şi avocatului în procesele derulate de instanţe, drepturile copilului corelat cu răspunderea penală sau delictuală a acestuia, comportamentul adolescentului în societate cu accent pe consecinţe şi riscuri, consumul de droguri şi consecinţele comportamentului adictiv, importanţa respectării legilor, a normelor de conduită, legea ca oportunitate de dezvoltare personală, dar şi alte informaţii generale sau aplicate însoţite de exemple sugestive despre drepturile omului, democraţie şi societate.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Pentru o cât mai bună desfăşurare a proiectului o parte din cursuri au fost desfăşurate în sălile de judecată ale Curţii de Apel Alba Iulia, după încheierea şedinţelor de judecată, tinerii având posibilitatea să se familiarizeze cu simbolurile activităţii de judecată, cu solemnitatea actului de justiţie şi celelalte elemente specifice sistemului judiciar.

Cei peste 200 de tineri prezenţi la Curtea de Apel Alba Iulia s-au arătat interesaţi, pe lângă temele amintite de etapele pregătirii pentru urmarea unei cariere în sistemul judiciar şi de riscurile la care se expun în utilizarea diverselor aplicaţii de comunicare on-line. În acest sens, magistraţii din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia le-au prezentat, ca exemplu, că nu este o idee bună de a anunţa public pe o reţea de socializare că pleci cu familia în concediu pentru 2 săptămâni şi să postezi poze cu lucruri de valoare din casă, riscul pentru o eventuală spargere este iminent. De asemenea, conversaţiile on-line cu persoane străine sau anunţurile de câştiguri fabuloase primite prin intermediul aceloraşi aplicaţii pot fi adevărate capcane în urma cărora minorii pot deveni foarte uşor victime ale unor infracţiuni. În astfel de situaţii magistraţii le recomandă tinerilor să fie foarte atenţi şi să anunţe cât mai repede părinţii, profesorii sau direct poliţia, după caz.

Pe parcursul celor 3 zile, cât au fost desfăşurate cursurile de educaţie juridică la Curtea de Apel Alba Iulia, au participat, însoţiţi de profesori, 104 elevi de liceu (clasele IX-XI) din cadrul Liceului „Horea Cloşca şi Crişan” din Abrud, Colegiul Tehnic „Apulum din Alba Iulia şi Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir, respectiv 131 elevi de gimnaziu (clasele V-VIII) din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia.

Evenimentul săptămâna educaţiei juridice în şcoli, derulat în perioada 05-09 martie 2018, a fost organizat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Protocolului de colaborare privind educaţia juridică în şcoli, la care au aderat uniunile profesionale din domeniul juridic şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Curtea de Apel Alba Iulia, Biroul de informare şi relaţii publice

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

Themis 9 martie 2018 at 22:01

Copii au mult mai mult bun simț și sunt mai de bună credință decât magistrații de la curte…

Pt. Themis 10 martie 2018 at 16:00

Dupa felul in care scrieti ( si din punct de vedere gramatical) n-are nimeni pretenția sa înțelegeți ceva din cele expuse.
De ce mereu aruncăm cu ” noroi” in cei care încearcă sa faca un bine societății?!?

Gâgă 10 martie 2018 at 20:14

Excepția întărește regula ; ai auzit de magistratul „portocală” sau ai apelat la buna credință a judecătorilor în instanță ….care se tem de nu știu ce „fruct oprit” să nu fie otrăvit…..merită pentru o simbrie exagerată, plătită de stat din banii tăi Cetățeanule!? …îți scriu un roman, cu timpul pierdut în sala pașilor pierduț,i cu probe indubitabile … te lupți cu morile de vânt…. viața bate filmul….

Comentariile sunt oprite