Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: După ce nu a mai fost lăsată să îşi continue activitatea şi a fost angajat un alt muzeograf, Monica Rotaru, fiica lui Pamfil Albu, vrea să retragă colecţia din Muzeul Etnografic de la Lupşa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Etnografic din comuna Lupșa este în pericol să rămână fără celebra colecție, ca urmare a unor decizii luate la nivelul administrației locale. Monica Rotaru, fiica învățătorului Pamfil Albu, întemeietorul muzeului, nu mai este dorită ca muzeograf, calitate pe care o ocupă de 40 de ani.

”Azi se caută ca această valoroasă colecţie de familie să fie înstrăinată către persoane care nu au legatură nici cu familia, nici cu colecţia, nici măcar cu dragostea și interesul, manifestate de cei din familia Albu, în scopul păstrării, dezvoltării şi valorificării acestui tezaur existent la Lupșa. Pentru a evita distrugerea muncii a trei generaţii, urmașii celor care au colectat și organizat această colecţie se văd obligaţi să retragă toate piesele personale adunate de către Pamfil Albu, să găsească o altă locaţie de expunere și prezentare, cȃt și de dezvoltare în scopul pentru care a fost creată, astfel încȃt și generaţiile viitoare să poată vedea viaţa și etapele de dezvoltare a satului romȃnesc în decursul timpului”, spune Monica Rotaru.

Fiica lui Pamfil Albu are 65 de ani și a ieșit la pensie în anul 2015. A dorit să continue să se ocupe de muzeu, chiar și gratuit, însă a fost refuzată. Anul trecut a existat chiar și un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul local, dar a fost respins de majoritatea aleșilor.

În august 2017, Primăria Lupșa a organizat un concurs pentru ocuparea postului de muzeograf, despre care Monica Rotaru afirmă că trebuia să fie cu ”dedicație”. Au putut participa la concurs candidații cu studii de filologie sau istorie, care să dețină cunoștințe de operare pe calculator.

Femeia în vârstă de 65 de ani spune că, deși s-a pensionat în 2015, ea a continuat să meargă la muzeu și să îi primească pe vizitatori, lucru pe care îl va face și în continuare.

”Împreună cu frații mei am decis că nu vom renunța la colecția din muzeu. A fost adunată cu atâta trudă de tatăl nostru și vrem să ducem tradiția mai departe, ca un membru al familiei să se ocupe în continuare. Nu vrem să vină altcineva necunoscut și să o distrugă. Eu o să merg până mai pot, apoi vreau să îl aduc pe fiul meu care este acum plecat în străinătate. Dacă nu ne vor lăsa în clădirea de acum o să mutăm colecția într-o casă veche pe care o avem”, a completat Monica Rotaru.

Primarul comunei, Dănuț Bârzan, afirmă că o colaborare cu Monica Rotaru este necesară, dar din punct de vedere legal nu se mai poate. ”O înțeleg sufletește pentru că a lucrat atâția ani acolo. Imaginea muzeului și a învățătorului Pamfil Albu va avea mult de suferit dacă se întâmplă ceva cu colecția. Cel mai bine este ca aceasta să rămână acolo unde este acum. Împreună cu alte primării am decis, recent, la Zlatna, să înființăm o asociație intercomunitară prin care să se promoveze cultura și tradițiile zonei. În cadrul acesteia îi vom găsi un loc și doamnei Monica Rotaru”, a afirmat primarul Dănuț Bârzan.

Dorin Ţimonea

 [nggallery id=4612]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea