Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Doi tineri au lăsat străinătatea și s-au stabilit în Alba: Povestea cafenelei mobile „Bici Coffee Bar”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Doi tineri au lăsat străinătatea și s-au stabilit în Alba: Povestea cafenelei mobile „Bici Coffee Bar”

Marian Casoni și Geanina Bernea sunt doi tineri ambițioși despre care nu puteam să nu scriu, mai ales la rubrica „Oameni de lângă noi”. După doi ani de străinătate, s-au gândit că locul lor este acasă și s-au întors, deschizându-și propria afacere chiar în orașul Marii Uniri.

Astfel, „Bici Coffee Bar” o idee împrumutată de către cei doi, a început să devină un punct greu de ratat în șanțurile cetății Alba Carolina, latura de Vest nu doar pentru albaiulienii care își fac plimbarea obișnuită, dar și pentru turiștii care poposesc câteva ore în orașul nostru.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Cum a început această poveste pentru voi?

– Am muncit aproape doi ani în Germania împreună, la un retailer mare de îmbrăcăminte, în Munchen. Chiar dacă traiul de acolo și banii pe care îi poți câștiga nu se compară cu țara noastră, tot am decis să ne întoarcem, dintr-un dor mare pentru casă. Nici măcar pandemia și războiul care încă bătea la ușă la acea vreme nu ne-au oprit să încercăm să facem o afacere din ce ne place. Deci, cu banii strânși în cei 2 ani petrecuți la muncă în străinătate, am decis să punem în aplicare ideea pe care am considerat-o cea mai potrivită pentru societatea noastră grăbită, mereu pe fugă, respectiv o cafenea mobilă.

– Care a fost partea cea mai grea în deschiderea acestei afaceri?

– Birocrația, evident! A durat foarte mult până să obținem avize, autorizații, pentru că la noi în țară toate astea se primesc greu. Dar nu am renunțat și cu foarte multă răbdare am realizat ceea ce ne-am dorit și putem spune că suntem mândri de noi, iar dacă ar fi să dăm timpul înapoi, am proceda la fel.

– Voi aveți o cafenea mobilă, dar totuși sunteți într-un singur loc. Cum se explică asta?

– Noi prima dată am văzut-o în Germania, în zona Munchen, unde am locuit doi ani, și ne-a plăcut conceput de mobilitate. Acolo este ideea asta de „după val”, „după lume”. La ora 12.00 te duci în fața Catedralei, la 14.00 te duci în fața facultății, dar cei de aici nu funcționează după acest sistem. Pentru a putea sta aici plătim o taxă zilnică, indiferent de numărul de clienți pe care îi avem. În primul an a fost destul de dificil pentru noi din cauza unui sezon estival cu foarte puțini turiști care aleg să viziteze șanțurile cetății, dar anul acesta pare să fie promițător.

– Ce îmi spuneți de produsele pe care le aveți?

– Cred că recomandarea cea mai corectă ar fi că „avem pentru toate vârstele”. Iar dacă vorbim de preparatul cafelei și al diferitelor sortimente din meniu, nu suntem deloc modești și putem spune că avem o experiență lungă în domeniul ospitalității. De fapt, această pasiune ne-a și adus împreună ca și cuplu pentru că ne-am cunoscut în timp ce serveam clienți la Discoteca Tineretului din Costinești.

– Povestiți-mi despre mascota de pe bicicletă.

– Vai, da! Merită să îți povestim că am primit chiar bani pe „Țapul Pablo” și nu am vrut să îl dăm. Chiar în prima zi când am deschis, domnul care deține parcul de distracții ne-a ajutat foarte mult și am jucat și eu cu 10 lei la ruleta cu jucării și am prins joker-ul. Așa l-am câștigat pe ”Țapul Pablo” și de atunci am zis că el este norocul meu și trebuie să rămână pe bicicletă. Au fost turiști care au vrut să îl cumpere, dar nu am dorit să îl dau.

– Care sunt planurile voastre de viitor?

– Ne dorim să ne deschidem cafeneaua noastră, dar deocamdată ne mulțumim cu ce am realizat. Bicicleta atrage foarte mult atenția, mai ales în rândul turiștilor, cred că unul din 20 de turiști se oprește să facă poză la bicicletă, atât de încântați sunt de acest concept. Bicicleta este făcută în Alba Iulia de către un inginer, deci nu e cumpărată din altă parte și aici va și rămâne, indiferent de ce ne rezervă viitorul.

– Ce sfaturi aveți pentru tinerii la început de drum care doresc să își deschidă o afacere?

– Să aibă multă răbdare și să nu reunuțe. Sunt multe hopuri de care se vor lovi, dar dacă își doresc cu adevărat, să meargă până în pânzele albe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.

Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România

Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.

A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.

Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.

La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist

Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.

Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.

Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.

La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.

Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.

Decizia este definitivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a sesizat cu privire la un incident șocant care ar fi avut loc în urmă cu mai multe zile, în timpul unui meci amical de fotbal în municipiul Aiud, în centrul acestuia aflându-se un jandarm și un minor.

Potrivit plângerii penale depuse la Poliția din Aiud, în data de 23 septembrie 2023 un jandarm a fost acuzat de agresarea unui copil pe terenul de fotbal din oraș.

Evenimentul a avut loc pe stadionul din Aiud, unde echipa locală de fotbal din divizia juniori și mai mulți părinți s-au adunat pentru a asista la un meci amical. În timpul desfășurării jocului, doi minori, printre care și fiul reclamantului, au căzut unul peste celălalt în timp ce încercau să recupereze mingea.

Elit - Gustul Desăvârșit

La scurt timp după această situație, bărbatul a pătruns pe teren și s-a apropiat de cei doi minori căzuți. Într-o manieră extrem de violentă, acesta l-a prins de gât pe fiul reclamantului și a început să-l stranguleze, amenințând că îl va ucide. Părinții și alți martori prezenți la meci s-au deplasat de urgență către locul incidentului și au cerut explicații agresorului, în timp ce îl avertizau cu privire la comportamentul său violent.

Bărbatul nu s-a oprit aici și a început să amenințe și alte persoane cu acte de violență, creând o atmosferă extrem de tensionată pe terenul de fotbal. După acest incident traumatizant, fiul reclamantului a început să tremure și să sufere de șoc. Copilul a fost atât de afectat de cele întâmplate încât și-a exprimat teama că agresorul în cauză îl va răni sau chiar ucide în viitor. Acest lucru a dus la o schimbare radicală în comportamentul său, declarând că nu mai dorește să participe la alte meciuri de fotbal.

Reprezentanții IJJ Alba, abordați de ziarulunirea.ro, au declarat că urmăresc desfășurarea evenimentelor în acest caz și vor reveni cu informații asupra acestuia.

Reclamantul consideră că acțiunile violente ale jandarmului au cauzat traumatizarea severă a fiului său și intenționează să-l ducă la un psihoterapeut pentru a-i gestiona emoțiile și a reduce efectele traumei psihologice. În consecință, a depus o plângere penală împotriva jandarmului, solicitând Poliției din Aiud să ia măsuri legale împotriva acestuia și să desfășoare o anchetă completă pentru a-l trage la răspundere penală.

foto: arhivă-caracter ilustrastiv


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare