Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Din nou CARNE EXPIRATĂ găsită la cantina Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia. Şi totuşi, autorităţile dau „undă verde” funcţionării căminelor de bătrâni

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

control congregatia sf iosifAlte aproximativ 200 de kilograme de carne expirată şi produse lactate au fost găsite luni la Congregaţia „Sfântul Iosif” din Alba Iulia, în cadrul celui de-al treilea control efectuat de reprezentanţii Instituţiei Prefectului Alba, AJPIS, DSP şi DSV. Expirate din 2012 şi 2013, produsele se aflau într-o clădire din cantina Congregaţiei. Margareta Hausner, preşedinta fundaţiei, care nu a lăsat nici în ruptul capului ca presa să participe la control deşi autorităţile au insistat asupra acestui aspect, susţine că produsele sunt pentru consumul propriu, în niciun caz pentru mâncarea care ajunge în farfuriile bătrânilor din cele trei centre. DSP a dat termen şi de această dată, ca într-o lună de zile produsele să fie distruse.  Din punctul de vedere al reprezentanţilor AJPIS, care au luat din nou la control actele fundaţiei, situaţia s-a îmbunătăţit substanţial. Din cele 59 de măsuri implementate, au mai rămas doar 6 de îndeplinit, iar acestea sunt birocratice, nu au legătură directă cu beneficiarii căminelor.

CITIŢI şi FOTO-VIDEO: Congregaţia “Sf. Iosif” din Alba Iulia n-a învăţat nimic din primul control: Carne expirată de 9 ani şi fructe congelate în pungi de pamperşi la cantină!

Luni, 21 iulie, conducerea Congregaţiei „Sfântul Iosif” din Alba Iulia s-a trezit din nou cu autorităţile la poartă, pentru a treia oară. Şi deşi a fost o vizită anunţată, potrivit termenului fixat la controlul trecut, din nou a clacat. Şi de această dată carne expirată dar şi produse lactate au fost găsite într-una din lăzile frigorifice din cantina Congregaţiei de pe Bulevardul Ferdinand I. Cu toate acestea, Congregaţia a primit toate autorizaţiile de funcţionare, iar serviciile sociale sunt oferite în continuare celor 73 de bătrâni care îşi petrec ultimii ani din viaţă aici. Potrivit reprezentantului Instituţiei Prefectului Alba, Virgil Tuhuţ, este vorba despre 200 de kg de produse exiprate, pentru care DSP Alba a dat termen o lună de zile ca acestea să fie distruse.

După ce la primele controale s-a constatat că nu funcţiona legal şi că bătrânii sunt ţinuţi în condiţii mizere, luni, aflăm că situaţia de aici s-a îmbunătăţit. Asta după spusele autorităţilor, căci, noi, reprezentanţii presei, nu am avut acces de control congregatie 2intrare în cămine şi la cantină de la Sora Maria, administratorul Congregaţiei, pentru „reclama” făcută la primele controale, în care am constatat că bătrânii sunt ţinuţi în mizerie şi lăsaţi de izbelişte. La cantină era carne expirată şi de nouă ani. Să nu mai spunem de mirosurile înţepătoare care îţi ajungeau la nas încă de la intrare în centre.

CITIŢI şi FOTO-VIDEO: Condiţii mizere la 2 cămine de bătrâni şi cantina Congregaţiei “Sf. Iosif” din Alba Iulia: pamperşi murdari sub veselă, spaţii urât mirositoare şi alimente expirate

Din punct de vedere al standardelor minime impuse de AJPIS, „situaţia s-a îmbunătăţit substanţial”. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, Congregaţia are acum toate autorizaţiile de funcţionare, are medici de familie înregistraţi,  iar căminele sunt curate. Pe standardele AJPIS au fost îndeplinite 53 de măsuri din masuri AJPIS59, rămânând doar 6 în curs de efectuare (vezi foto).  La cei 73 de vârstnici care îşi duc bătrâneţile aici, sunt 24 de îngrijitori, persoane înregistrate cu contracte de muncă şi voluntariat. Dacă la penultimul control vă spuneam că bătrânii sunt vizitaţi de medici o dată pe an, de această dată autorităţile spun că s-au făcut demersuri în acest sens. La momentul actual bătrânii sunt în „vizorul” a doi medici. Totodată, s-au luat măsuri ca beneficiarii să fie trecuţi la un medic de familie din Alba Iulia. Două persoane de la căminele Congregaţiei au decedat anul acesta, iar autorităţile spun că au certificate de deces şi fişele de ieşire din spital.

„De la penultimul control condiţiile s-au îmbunătăţit substanţial. Există acum condiţii normale şi minime de decenţă pentru cele 73 de persoane care beneficiază de serviciile sociale din aceste centre. Au mai rămas câteva măsuri de implementat, dar nu sunt măsuri care au legătură directă cu sănătatea şi integritatea lor corporală. Înainte nu aveau buletine, acum sunt la Evidenţa Populaţiei. Având în vedere evoluţia în ceea ce priveşte condiţiile persoanelor beneficiare de serviciile sociale din aceste centre, mi se pare normal să funcţioneze în continuare. Bineînţeles, vom continua cu o monitorizare permanentă a acestor condiţii. Serviciul urmează să fie acreditat pe fiecare activitate”, a spus Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.

Reprezentanţii AJPIS Alba au menţionat că nu pot suspenda serviciile sociale pe care Congregaţia le desfăşoară fără solicitarea reprezentanţilor DSP şi DSV Alba. „DSP şi DSV pot să ne solicite nouă suspendarea şi noi la rândul nostru să solicităm Agenţiei Naţionale. Noi nu putem suspenda, nu avem această atribuţie, doar propunem, conform legislaţiei în vigoare,suspendarea serviciului social,şi nu al furnizorului”, au spus reprezentanţii AJPIS.

Reamintim că săptămâna trecută la Congregaţie au ajuns trei TIR-uri cu produse, iar  reprezentanţii AJPIS Alba s-au interesat despre conţinutul şi repartizarea acestora. Potrivit acestora, au fost aduse rechizite, cărţi, produse făinoase.

La penultimul control, AJPIS Alba şi DSP au aplicat sancţiuni de câte 5.000 de lei fiecare.

[nggallery id=2100]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea