Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Dialoguri virtuale cu personaje din anticul Apulum, la muzeul Principia. „Ave Hospes! Eu sunt Împăratul Caracalla, iubit de soldați și temut de dușmani!“

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Ave Hospes! Eu sunt Împăratul Caracalla, iubit de soldați și temut de dușmani! Mă bucur să văd că sunt la fel de popular aici şi după aproape 2.000 de ani“.

Este doar unul dintre mesajele virtuale cu care vor fi întâmpinați, de astăzi, vizitatorii Muzeului
Principia, Interacțiunile virtuale sunt posibile printr-un sistem de realitate augmentată(AR), primul de acest fel realizat și pus în funcțiune la Alba Iulia.

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinanţat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).
Avantajele sistemului

Soluția smart ne va permite să exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea romană a orașului Alba Iulia, dar şi să facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor smart și invers.

Dialogurile virtuale cu personaje care au activat în anticul Apulum(n.a. denumirea latină a orașului Alba Iulia) se derulează sub forma unor secvențe video ce sunt proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai muzeului roman Principia. Responsabilă de dirijarea dialogurilor virtuale este o aplicație dedicată.

Mesajele virtuale ne ajută să intrăm în atmosfera anticului Apulum, dar și să reconstituim aspecte civile și militare legate de: vizita împăratului Marcus Aurelius Severus Antoninus, supranumit Caracalla; ridicarea zidului de piatră al castrului de la Apulum; promovarea în funcții civile și militare; paza castrului; munca în atelierele de ceramică și cărămidă; luptele de gladiatori; viața unor campioni la lupte individuale, precum Caius Iulius Iustus, un fel de Spartacus al Legiunii a 13-a Gemina și un foarte bun mentor pentru tinerii recruți etc.
Secvențele video se declanșează de îndată ce este detectată prezența vizitatorilor la câțiva metri de peretele de sticlă al muzeului, pe care este montat display-ul interactiv.
În total, sunt 115 secvențe video: de interacțiune și stand by. În prima categorie intră cele în care personajele dialoghează în trei registre vizuale. Cele de stand by rulează pe ecran până în momentul detectării prezenței vizitatorilor.

Programul de funcționare al sistemului AR va fi personalizat, în funcție de anotimp. In sezonul rece, spre exemplu, secvențele video vor rula în intervalul orar: 08.00-22.00.

„Consider că iniţiativa Primăriei Municipiului Alba Iulia de a aduce impresionanta zestre romană a orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o vreme în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenită cu cât turiștii care ajung în orașul cu cea mai mare cetate din România, Cetatea Alba Iulia, caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea acestui proiect a fost motivată de ambele situații. Prin sistemul pus în funcțiune la muzeul Principia, Alba Iulia dovedește că are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, dar și cu viitorul“, apreciază Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

În realizarea secvențelor video au fost implicați reenactori din Garda Apulum, trupa ce reconstituie atmosfera anticului Apulum.

Amintim câteva dintre elementele infrastructurii sistemului de realitate augmentată: proiector laser special, aplicație software dedicată, controler procesare, camera video, display interactiv, dispozitive de detecție etc.

Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, cofinantat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN), este de 85.000 lei, iar valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei.

Despre Muzeul Principia

Amplasat în Piața Cetății, muzeul Principia este locul în care este valorificată turistic o parte din clădirea Principiei castrului roman de la Apulum. Aici și-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care localnicii și turiștii pot afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum. Anul trecut, a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.
Detalii despre proiect: Nicolae Neag, manager proiect, email: [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea