Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Delegație din județul Alba la ceremonia de la Palatul Cotroceni dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând din 1998, țările membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei în data de 20 martie, România organizând alături de celelalte state francofone o serie de manifestări culturale, artistice şi educaţionale, atât în ţară cât şi în străinătate, prin intermediul misiunilor sale diplomatice.

Invitatie la Cotroceni5În acest an, la invitația președintelui României, Klaus Werner Iohannis, la Palatul Cotroceni din București s-a desfășurat marți, 22 martie, ceremonia dedicată Zilei Internaționale a Francofoniei, la care au participat numeroase oficialități române și străine, iar printre invitați s-au regăsit profesori, studenți, elevi.

Evenimentul a fost deschis de alocuțiunea președintelui Iohannis care a subliniat importanța francofoniei ce se dovedește astăzi o puternică rețea de instituții și proiecte, un cadru complex de relații între oameni și țări, o perspectivă profund umanistă asupra dezvoltării societății.

”Îndemnul președintelui adresat elevilor, studenților, cadrelor didactice ori specialiștilor care dau viață francofoniei de a proteja și folosi moștenirea limbii franceze ca pe o importantă resursă de formare și împlinire personală și profesională va răsuna în memoria delegației județului nostru la această întâlnire, delegație formată din elevele Georgiana Medruț și Otilia Roxana Dolgae de Colegiul Național “Horia, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Mădălina Cioara și Cosmina Ciorea de la Colegiul Național ”Avram Iancu Câmpeni” – cele două licee bilingve francofone din județul Alba.” a declarat profesorul de limba franceză Roxana Bodea, directorul colegiului din Câmpeni, cea care a însoțit elevele la eveniment.

”Ceilalți vorbitori, ministrul Afacerilor Externe – domnul Lazăr Comănescu, ministrul Educației – domnul Adrian Curaj, președinta delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei – doamna Sanda-Maria Ardeleanu, directorul Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei – doamna Chantal Moreno, directorul Biroului Regional al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) au evidențiat sprijinirea dialogului cultural și a respectului diversității, pentru o societate în care educația să fie o pârghie eficientă în evitarea extremismului și intoleranței.” a completat directorul Roxana Bodea.

Cioara Mădălina, elevă în clasa a XII-a la colegiul din Câmpeni, prezentă de asemenea la evenimentul de la Palatul Cotroceni, a transmis: ”Doamna Chantal Moreno a amintit că în acest an sărbătoarea se desfășoară chiar sub sloganul ”le pouvoir des mots” – puterea cuvintelor. În ziua când Bruxelles, inima Uniunii Europene, era lovită de atentate teroriste, cuvintele fundamentale ale acestei zilei – libertate, egalitate, fraternitate, diversitate, solidaritate, universalitate rostite în cadrul reuniunii – au primit o încărcătură aparte, fiind folosite și pentru a exprima compasiunea și solidaritatea cu Belgia.” a mai precizat tânăra care s-a calificat recent, pentru al doilea an consecutiv, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză.

Ovidiu Culda

[nggallery id=1851]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea