Ziarul Unirea

FOTO: Decizie definitivă a Consiliului Județean! Epopeea stemei județului Alba la final

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Miercuri, în cadrul ședinței Consiliului Județean Alba, aleșii noștri au pus capăt într-un mod democratic “epopeei” stemei județului. După un an de dezbateri, dispute, patru proiecte de hotărâre, contestații în instanță, consilierii județeni au adoptat astăzi forma finală a stemei județului Alba, asigurându-se de această dată că minoritatea va accepta votul majorității.

stema judetului Alba forma finala 2014

ELIT

Au votat împotriva aprobării stemei în forma îmbunătățită, respectiv cu inscripțiile „VRR” (virtus romana rediviva) pe scutul legionarului roman și “Sigiiu Praefecturei Aurarie Gemine”care însoțește sigiliul lui Avram Iancu, consilierii PSD Dorin Gheorghe Sandea și Romi Dragosin, precum și cei doi consileri PP-DD, Ioan Marincaș și Horațiu Bibolar. De asemena au votat cu abținere consilierii PSD Marcela Dărămuș și Nicolae Pușcă.

Deși pe alocuri tensionate, discuțiile din plenul ședinței s-au derulat în limitele bunului simț, președintele Ion Dumitrel reușind cu blândețe, însă cu fermitate, să modereze tendințele unor discursuri pătimașe.

Și-au expus opiniile și argumentele președintele Ion Dumitrel, vicepreședintele Florin Roman, secretarul general Mariana Hurbean, mai mulți consilieri locali, între care enumărăm pe Simion Crețu, Marcel Stan, Marcel Simion, Mihai Nicușor, Ioan Florea, Virgil Narița, dar și reprezentanți ai unor asociații cultural-patriotice din Alba, respectiv Ioan Străjan Emil Jurcă și Ioan Hănțulescu.

Merită subliniat faptul că, pe un subiect atât de important și sensibil cum este adoptarea stemei care să reprezinte valorile și istoria județului Alba, conducerea și majoritatea politică din consiliul județean și-a demonstrat astăzi, deschiderea și dorința de a clarifica și rezolva această problemă având acceptul și susținerea a cât mai mutor aleși și reprezentanți ai societății civile. Încă o dovadă a faptului că dezbateriile, propunerile și argumentele prezentate de cât mai mulți specialiști, istorici și simpli patrioți  reprezintă soluția cea bună pentru luarea unei decizii, care nu poate fi niciodată satisfăcătoare pentru toată lumea.

Potrivit președintelui CJ Alba, pentru a se evita continuarea disputelor pe acest subiect și în vederea adoptării unei forme finale a stemei județului, au fost consultați și fostul prefect de Alba, avocatul Ioan Rus și specialiști din cadrul Comisiei Naționale de Heraldică.

Pentru ca forma adoptată azi de CJ Alba să devină însă stema oficială a județului, mai sunt necesare parcurgerea unor etape, respectiv validarea de către comisia zonală de heraldică, apoi de comisia națională și în cele din urmă să fie adoptată în acest sens o hotărâre de guvern.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIA STEMEI JUDEŢULUI ALBA

Stema Judeţului Alba are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la 2/5 din înălţime faţă de partea de sus, câmpul de jos este despicat în două câmpuri pe verticală.

– în primul câmp de sus pe fond de aur, se află o coroană de oţel;

– în primul câmp din partea de jos, pe fond albastru se află un legionar roman de argint stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta şi ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în cea stângă un scut negru cu inscripţia V.R.R. ;

– în al doilea câmp din partea de jos pe fond roşu se află sigiliul lui Avram Iancu, un brad verde pe un oval auriu încadrat de inscripţia SIGILLU PRAEFECTUREI AURARIE GEMINE.

Semnificaţia elementelor însumate:

Coroana de oţel semnifică locul central al judeţului Alba în suita de evenimente istorice care au culminat cu Marea Unire de la 1918 şi încoronarea suveranului României Mari. Legionarul roman exprimă intensul proces de romanizare desfăşurat în antichitate în zonă, iar inscripţia V.R.R. (virtus romana rediviva) „renaşterea străvechilor virtuţi ostăşeşti în descendenţii colonişti romani” Sigiliul lui Avram Iancu este un simbol al revoluţiei române de la 1848 – 1849 din Transilvania un însemn al autorităţii prefectului general al oştirii române, Avram Iancu. Este o mărturie a organizării militare şi administrative a Ardealului. Prin cele 15 legiuni, cea mai mare fiind Auraria Gemina, cu sediul la Cîmpeni, Avram Iancu a realizat prima încercare revoluţionară de organizare administrativă a Transilvaniei. Bradul este la rândul său un simbol al munţilor, veşnic verde, drept, înfruntând furtunile, nedezlipit de munte, precum moţii şi strămoşii lor dacii.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

SCANDAL la Abrud: Bărbat reținut după ce ar fi pătruns într-un apartament și ar fi agresat două cunoștințe Un scandal… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

rococo 16 aprilie 2014 at 15:25

Aloooo fratilor, tot nu ati hotarit inca cine devine consilier judetean iun locul Angelicai Mocan !!!! Ati uitat sau va faceti ca uitati ca consiliu e incomplet ? Care sa fie motivul ?

Raisa 17 aprilie 2014 at 9:45

E ciudat….. Avand in vedere presiunile liderilor P.N.L. Alba, Florin Roman si Simion Cretu făcute asupra Angelicăi Mocan sa plece din P.N.L. Alba şi implicit şi din Consiliul Judetean Alba , chiar nu e normal că nu au înlocuit-o imediat. Persoana e mai putin importantă, contează însă efectele funcţionării C.J. în aceste condiţii.
În opinia mea, P.N.L. Alba trebuia să îşi desemneze consilierul dorit din septembrie 2013 şi , mai ales să nu o fi deranjat pe Angelica Mocan dacă nu au dorit colaborarea cu ea.
După excluderea sa din P.S.D., în mod josnic, nu mai avea nevoie de o experienţă similară în alt partid.
Nu strica un minimum de onestitate….!

Raisa 17 aprilie 2014 at 10:09

Nu e placut sa soliciti colaborarea si sprijinul financiar unui om si apoi, dupa ce iti atingi obiectivele, si cu munca si banii săi, sa fie omul nevoit sa ceara ordin de protectie fata de colegii de partid! Si experienta asta sa fie ciclica!
Felicitari oricum Domnilor Dirzu si Atanasiu!
Agresorii de femei marcheaza vremurile politice moderne!

Manitu 16 aprilie 2014 at 21:21

Noi nu suntem urmasii Romei, noi suntem urmasii dacilor.
Rusine!!!

rococo 17 aprilie 2014 at 14:40

Nu vi se pare ciudat ca acel post de consilier lipsa este pus la asteptare, pina se va hotari ce se intimpla cu descentralizarea si unde se duc actualii directori ai deconcentratelor ? Ca atare partidele care urmeaza pe lista sa dea urmatorul consilier judetean bat apa in piua, nu raspund solicitarilor predintelui Cj, iar acesta in loc sa treaca la urmatorul de pe lista, asteapta si el la rind cu partidele, sa se vada pe cine fericesc in final cu locuol de consilier. Stupid si rusinos mod de a proceda din partea tuturor. Dar se pare ca cineva dintre actualii directorasi de deconcentrate, trebuie sa aiba ceva pus deoparte in cazul in care intra cu functia in subordinea CJ si ar putea fi schimbat. Iaca de asta partidele nu raspund, sau poate nici nu sunt intrebate de fapt, cine sa fie noul consilier. Cine imparte, parte trebuie sa aiba tot timpul !

Comentariile sunt oprite