Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO: David Manu, talentatul tenismen albaiulian în 2017: multiple medalii naţionale, meciuri pentru România, categoria superioară de vârstă şi pătrunderea în Europa

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La doar 12 ani, David Manu este un nume scris ferm pe tabloul marilor speranţe ale „sportului alb” din România, tenismenul din Cetatea Marii Uniri traversând un an 2017 extraordinar.

Talentatul jucător albaiulian, legitimat la TC Sun Alba Iulia, a făcut pasul spre „level” superior, rezultatelor notabile din plan naţional adăugându-se în şiragul succeselor reprezentarea României în elita tenisului european, prezenţa la numeroase turnee internaţionale şi participarea la categoria superioară de vârstă, Under 14, tocmai pentru a „arde etapele” şi a creşte. Pentru a caracteriza evoluţia lui David în acest an am apelat la o metodă inedită, „provocându-l” pe Adrian Manu, tatăl său, la o reflecţie legată de parcursul fiului său în lumea dură de lângă fileu. „Nu vorbim atât de mult despre rezultate, cât despre experienţele trăite prin sport. Nu am urmărit scopul imediat, acela de a obţine locul întâi, ne-am propus să dezvoltăm pasiunea pentru tenis, dorinţa de a face de unul singur, să privim în perspectivă”, a spus Adrian Manu, tatăl jucătorului de mare perspectivă.

Cifric vorbind, David a jucat 18 turnee în acest an, dintre care 11 internaţionale, restul fiind cele mai puternice turnee naţionale la categoria Under 12. A susţinut 62 de meciuri la simplu, dintre care a câştigat 36 şi alte 32 de meciuri la dublu, impunându-se în 24 de partide. Puştiul minune al judeţului Alba se poate lauda cu locul doi la Campionatul Naţional de Iarnă Under 12 simplu, Bucureşti; locul 3 la CN de Iarnă Under 12 dublu, Bucureşti; locul doi la Selecţia Naţională Under 12 simplu, Bucureşti; locul întâi la Campionatul Naţional de Vară Under 12 dublu, Bucureşti; locul 3 la CN de Vară Under 12 simplu, Bucureşti; locul doi la Hai Cup Tennis Europe Under 12 simplu, Arad; locul întâi la Hai Cup Tennis Europe Under 12 dublu, Arad; locul întâi la Daimon Cup Tennis Europe Under 12 dublu Bucureşti; locul 4 cu România la Winter Cup Under 12 (Campionatele Europene de iarnă), Cehia; locul 4 cu România la Summer Cup Under 12 (Campionatele europene de vară), Franţa; locul 3 la BMW Junior Cup Tennis Europe Under 12 simplu, Regensburg; locul întâi la Hungarian Open Tennis Europe Under 12 dublu Budapesta; locul 3 la Szawnodroy Open Tennis Europe Under 12 dublu, Polonia. David este antrenat de Szolt Molnar (Cluj-Napoca), iar de pregătirea fizică se ocupă Lucian Nicolescu.

*România şi Under 14

La alte turnee internaţionale David a întâlnit în turul secund (la această categorie de vârstă nu există favoriţi, iar tragerea la sorţi este aleatorie) finalistul sau câştigătorul turneului în cauză. Începând din august David a „urcat” la categoria superioară de vârstă, Under 14, unde s-a impus într-un turneu la Cluj-Napoca şi a obţinut un loc trei atât la simplu cât şi la dublu la Roman. „În spatele cifrelor stau zeci de ore de muncă la antrenamente, zeci de mii de km parcurşi, aproximativ 5 luni de zile trăite departe de casă, o accidentare nedorită care l-a ţinut departe de teren o lună, zeci de ore de recuperat individual materia de la şcoală, dar şi multe multe satisfacţii, multe emoţii pozitive, zeci de prieteni, foşti adversari, o mulţime de locuri frumoase văzute şi o grămadă de experienţe pozitive, într-un mediu sănătos pe care ţi-l oferă sportul”, a mai povestit Adrian Manu.

*Review pentru 2017 dinspre părinte

„Întotdeauna bilanţul sfârşitului de an e ceva normal, dar atunci când poţi enumera şi câteva realizări parcă totul are sens, munca ta e răsplătită, apreciată şi simţi că eşti pe drumul cel bun. În spate stau poate zeci şi zeci de ore de muncă ce au aşteptat acest moment parcă să iasă la lumină în momentul bilanţului şi să se facă auzite că nu au fost degeaba, că drumul trebuie să continue şi că merită să ne facem planuri pentru viitor”, a povestit Adrian Manu.

Dorinţa comună a tatălui şi fiului în debutul anului 2017 a fost începerea aventurii în Europa: „să trăim la cele mai înalte cote tenisul, să ne măsurăm forţele cu cei mai buni sportivi, să participăm şi să reprezentăm cu cinste România la competiţiile la care suntem chemaţi, să gustăm din atmosfera înălţătoare a unor turnee de tradiţie şi să ne motivăm să ne ridicăm la nivelul celor mai buni”.

*Paris, prima bornă

Primul pas a fost de Revelion, la Paris, un turneu de mare tradiţie pentru francezi, întâiul turneu în afara ţării, aşteptat cu multă curiozitate, din toate punctele de vedere. „Vroiam să vedem daca lipsa de experienţă se va simţi, sau va fi ceva neglijabil. După startul primului joc nu s-ar fi spus, David reuşind să-şi reducă la tăcere un adversar puternic din Germania (locul secund) dar aceasta doar pentru un set, pentru că ulterior experienţa mai mare a oponentului l-a ajutat pe acesta să se impună în 3 seturi disputate. Au urmat alte trei meciuri în secţiunea «consolări», cu două victorii şi o înfrângere. Am descris în amănunt acest turneu, pentru că poate fi definitoriu pentru David în tot anul 2017, atât din punct de vedere al experienţei, care ne lipsea, cât şi din punct de vedere al şansei la tragerile la sorţi, mai bine spus neşansa, unde soarta i-a scos în faţă încă din primele tururi cu preponderenţă adversari situaţi în primele 5 locuri în ţările lor, deci foarte dificil de abordat”, a explicat Adrian Manu, care şi-a expus ambiţiile pentru anul ce urmează: „sperăm să fie mai bun, deşi o să trecem la categoria superioară de vârstă Under 14, dar cel mai important e să rămânem sănătoşi, pozitivi şi să încercăm să luam doar lucrurile pozitive pe care sportul ni le oferă şi să încercăm să creştem împreună cu el”.

[nggallery id=4881]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: CSO Voluntari, noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena!

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari este noua campioană a României la volei feminin, titlu adjudecat în „Alba Blaj” Arena, după a 3-a victorie din tot atâtea dueluri în finala Diviziei A1. Dezamăgire pentru „mândria Albei”, care nu a reușit să oprească sărbătoarea formației din Voluntari, care a cucerit laurii în mimimum de partide. Nu a fost nici măcar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea