Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Dan Chindriș, Asociația Profesională a Ghizilor de Turism din Transilvania: „Alternativa culturală: Turism ghidat!”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dan Chindriș, Asociația Profesională a Ghizilor de Turism din Transilvania: „Alternativa culturală: Turism ghidat!”

Dan Chindriș, Președinte al Asociației Profesionale a Ghizilor de Turism din Transilvania, a povestit, într-un interviu pentru ziarulunirea.ro, câte puțin despre avantajele turismului ghidat în municipiul Alba Iulia, pentru iubitorii de istorie și cultură.

În ultimii ani, am redescoperit cu toții locuri minunate și pline de istorie, în care am găsit monumente și clădiri istorice cu elemente de arhitectură deosebite, zone cu tradiție în viticultură și artă culinară, elemente de etnografie, dar și peisaje deosebite care au dat naștere la diverse legende. Fie că vorbim de vizite organizate în grup sau de vizite în care ne deplasăm doar cu familia, ne place să vedem aceste lucruri, dar și să aflăm povestea din spatele lor.

Tehnologia modernă ne permite să aflăm povestea obiectelor care se află în fața noastră aproape instantaneu prin accesarea unor informații prin intermediul codurilor QR, a unor pliante sau a unor ecrane digitale. Cu toate acestea, nimic nu se compară cu povestea spusă de un ghid, pentru că în acest caz, dincolo de poveste, există și interacțiunea umană cu acele mici detalii emoționale care, în cele din urmă, fac diferența.

Vizitele cu ghid rămân preferențiale pentru cei care au trăit cel puțin o experiență de acest tip cu un ghid bun. Un ghid bun nu înseamnă doar un ghid bine pregătit cu informații, ci și un ghid capabil să „conecteze” cu cel căruia îi transmite informația. Această „conectare” cu auditoriul devine desăvârșită numai după ani de experiență practică, motiv pentru care pregătirea unui ghid bun nu este o sarcină ușoară.

În spatele unui ghid de turism bun stau ani întregi de muncă pentru acumularea de informații, dar și pentru dobândirea experienței practice, rezultatul final fiind oferirea unei experiențe unice pentru turiști. Ghidul de turism nu este doar un transmițător al unei informații științifice, ci este și persoana care împachetează informația științifică și o transmite într-o formulă atractivă către turiștii dornici să cunoască și să petreacă momente frumoase în vacanța lor. Dacă după această experiență turistul este dornic să revină cu prieteni sau să trăiască și alte experiențe de acest tip, ghidul cu care s-au întâlnit este cu adevărat un ghid bun.

În general, cei care apelează la un ghid nu o fac pentru că ar fi leneși în căutarea unor informații, ci pentru că sunt dornici să trăiască experiența. Vizita ghidată la Alba Iulia constituie o experiență aparte, deoarece aici se regăsesc momente importante din istoria țării, dar și monumente și clădiri istorice de o valoare deosebită, rezultate în urma existenței de aproape 2000 de ani a orașului. Fortificația actuală de tip Vauban, ridicată la începutul secolului al XVIII-lea, ascunde între zidurile ei urme ale fortificațiilor anterioare pe care orașul le-a avut în cele două milenii de existență (Castrul Apulum și Fortificația medievală Bălgrad).

Vizita cu ghid așează într-o formulă accesibilă și atractivă informațiile referitoare la monumentele și clădirile istorice, care sunt astăzi obiective turistice și devin astfel mai accesibile și mai atrăgătoare. Pe de altă parte, locuri și detalii care altfel ar putea trece neobservate sunt scoase în evidență prin vizita cu ghid și de multe ori sunt chiar surprinzătoare (cum ar fi cadranul unui ceas solar, urmele de ghiulele, locașurile pentru baricadarea ușilor, etc.).

Pe parcursul vizitei cu ghid, putem afla și alte informații referitoare la posibilitățile de petrecere a timpului (muzee existente, durata de vizitare și costuri, expoziții permanente și temporare). Informațiile privind evenimentele în desfășurare devin mai accesibile turiștilor aflați în compania ghidului.  Nu în ultimul rând, recomandările privind organizarea vizitei, traseul și situația traficului, durata deplasării și obiectivele turistice din apropiere sunt și ele informații pe care un ghid le poate oferi. Turismul ghidat este o formulă menită să facă cultura mai accesibilă, deoarece poate încuraja participarea la evenimente culturale și asigură un acces organizat și previzibil în zonele culturale. În practică, încurajând turismul ghidat, încurajăm și promovăm cultura.

Dan Chindriș, ghid de turism în Alba Iulia
Asociația Profesională a Ghizilor de Turism din Transilvania


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea