FOTO: Cruce ridicată în memoria celor 12 militari americani care şi-au pierdut viaţa în avionul prăbuşit acum 70 de ani, în munţii Cugirului

cruce cugir015Vremea destul de neprietenoasă, cu o ploaie torenţială care n-a  contenit ore în şir, dar şi drumul de aproape 40 km, extrem de greu, n-a împiedicat un grup de cugireni de a duce la bun sfârşit un proiect pe care şi l-a propus de mai mult timp.

Prin grija Asociaţiei ,,PRO Cugir’’, a preşedintelui Aurel Voicu, a unor colaboratori cu credinţă în Dumnezeu şi cu un remarcabil spirit civic, marţi, 29 iulie, în Vârful Răchita Mare, din Munţii Donea, la o altitudine de aproape 1.300 metri, a fost ridicat un monument funerar în memoria celor 12 militari americani decedaţi în urma prăbuşirii unui bombardier, la data de16 aprilie 1944, în această zonă aparţinând Cugirului.

Aşa cum am mai relatat într-un articol anterior, în ziua de 16 aprilie, dată la care localnicii sărbătoreau Sfintele Paşti, un avion care făcea parte ditr-o escadrilă de bombardiere americane, s-a desprins din formaţie şi s-a prăbuşit într-o pădure din munţii respectivi, în urma impactului pierzâdu-şi viaţa toţi cei 12 ocupanţi ai aparatului.

Rămăşiţele pământeşti ale celor decedaţi au fost recuperate sub supravegherea autorităţilor acelor vremuri şi înhumate în cimitirul local din ,,Cânepi’’, iar după terminarea războiului au fost preluate de americani şi transferate într-un cimitir din Braşov.

Prin eforturi deloc uşoare s-a făcut apel la fotografii şi la memoria unor persoane aflate astăzi la o onorabilă vârstă, care au avut amabilitatea să ne vorbească despre acel moment (vezi Ziarul Unirea şi CugirInfo, online: ,,70 de ani de la prăbuşirea unui bombardier american în munţii Cugirului’’), iar pe baza datelor obţinute să putem realiza materialul respectiv.

Revenind asupra evenimentului petrecut în urmă cu câteva zile putem oferi date referitoare la monumentul funerar ridicat: Crucea este confecţionată din lemn de gorun, are o înălţime de 2, 3o m. şi este amplasată la 75 grade- N.-V, pe o păşune din Răchita. Pe cruce au fost montate unele însemne şi tăbliţe precum: istoricul şi dedicaţia pentru jertfa ostăşească, aripa frântă a unui avion (simbol al aparatului prăbuşit), o cruce mai mică confecţionată din profil de oţel provenit din structura avionului distrus, precum şi cu o tăbliţă cu numele realizatorilor monumentului funerar. După ridicarea crucii a avut loc o slujbă de sfinţire a acesteia, oficiată de preotul paroh, părintele Pintea Dumitrean, cel care pe 14 aprilie 2014 a ţinut un parastas de pomenire în memoria celor 12 piloţi americani dispăruţi în tragicul accident.

La evenimentul de ridicare a crucii au fost prezenţi alături de preşedintele Pro Cugir, ing. Aurel Voicu: Gheorghe Berian, ing şef Apa CTTA –Sucursala Cugir, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de animale, Mircea Burlan, reprezentantul Ocolului Silvic Cugir, Vasile Mihnea,(cei trei au folosit autoturisme 4×4, pentru transport materiale şi persoane), ing.Titus Cocean şi Ioan Stănilă-membrii ai  Asociaţiei PRO Cugir şi nu în ultimul rând, unul din martorii acelor evenimente tragice(care ne-a ajutat la identificarea locului unde a căzut aeronava), Ivan Sibişan, în vârstă de 86 de ani.

De evidenţiat că la  că la realizarea documentaţiei şi a finalizării acestui obiectiv şi-au adus contribuţia peste 500 de localnici reprezentând firme-societăţi comerciale sau persoane fizice, cărora asociaţia PRO Cugir le mulţumeşte pentru participarea lor.

De reţnut faptul că în urmă cu câteva zile, înainte de ridicare a monumentului funerar, s-a luat legătura cu reprezentanţi ai Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, care au salutat iniţiativa comunităţii cugirene şi au promis să facă o vizită a locului unde în urmă cu 70 de ani au murit conaţionalii lor.

Constantin PREDESCU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

gicu 30.07.2014 at 16:58

bravo voua.bine a aduceti omagii unor straini care ne-au bombardat tara in al doilea razboi mondial iar de soldatii romani cazuti pe pamanturi straine si fara cruce la capatai nu i-si aduce nimeni aminte. josnici urmasi.

dorel 30.07.2014 at 23:32

respect gicu

cugir 31.07.2014 at 1:01

relicvele din cugir in frunte cu voicu au mai ridicat un ‘monument’ la cugir.senzational….

albaiulian 31.07.2014 at 8:58

Si s-au trezit dupa 70 de ani sa ridice o cruce? Mare e gradina ta Doamne! Multi nu au ce face si le fata mintea cate ceva.

gelu 31.07.2014 at 11:36

felicitari organizatorilor.

iar pentru restul inainte sa scrieti, ganditi-va ca toate aceste ganduri contra la orice se face in tara asta, va vin de la tv.

deci ininte sa criticati, mai bine ne-am strange sa umplem niste saci cu nisip necesari la inundatii ca iarasi vin ploi.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...