Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Credincioșii din Alba Iulia au primit ”Paștile” în pahare inscripționate cu mesajul „Hristos a Înviat!”. PROGRAMUL de distribuire la Catedrala Reîntregirii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 6000 de pahare din plastic, inscripționate cu mesajele ”Hristos a Înviat!” și ”Adevărat a Înviat”, au fost pregătite în acest an de Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pentru a oferi credincioșilor pâinea și vinul sfințite, denumite în popor ”Paști”. Acestea au început să fie împărțite sâmbătă dimineața, după Sfânta Liturghie, la intrarea în curtea Catedralei.

Credincioșii albaiulieni, care au vrut să evite aglomeraţia  sau care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, au venit din timp să-și ia tradiționalele ”Paști” de la Catedrala Arhiepiscopală. Potrivit obiceiului, în schimbpasti catedrala alba iulia25ul „paştilor”, aceștia au adus un ou roşu şi au pus bani în cutia milei.

Pentru cei care încă nu au ajuns să-şi ia  sfintele “Paşti”, acestea vor fi împărţite până deseară la ora 20.00, dar şi la noapte, după Slujba de Înviere, şi în prima zi de Paşti, începând cu ora 10.00.

Programul de distribuire a Sfintelor Paști la Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală Alba Iulia:
Sâmbătă, 30 aprilie: între orele 10.30 – 20.00
În noaptea de Înviere: între orele 3.00 – 3.30
Duminică, 1 Mai: între orele 10.00 – 12.00, înainte de slujba de A doua Înviere.

Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică simbolizează trupul şi sângele Domnului. Acestea se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după  Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din  familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.

Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paşti”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta şi bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi şi Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.

[nggallery id=2043]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea