FOTO: Credincioșii din Alba Iulia au primit ”Paștile” în pahare inscripționate cu mesajul „Hristos a Înviat!”. PROGRAMUL de distribuire la Catedrala Reîntregirii

pasti catedrala alba iulia30Peste 6000 de pahare din plastic, inscripționate cu mesajele ”Hristos a Înviat!” și ”Adevărat a Înviat”, au fost pregătite în acest an de Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pentru a oferi credincioșilor pâinea și vinul sfințite, denumite în popor ”Paști”. Acestea au început să fie împărțite sâmbătă dimineața, după Sfânta Liturghie, la intrarea în curtea Catedralei.

Credincioșii albaiulieni, care au vrut să evite aglomeraţia  sau care din anumite motive nu vor putea asista la slujba din Noaptea de Înviere, au venit din timp să-și ia tradiționalele ”Paști” de la Catedrala Arhiepiscopală. Potrivit obiceiului, în schimbpasti catedrala alba iulia25ul „paştilor”, aceștia au adus un ou roşu şi au pus bani în cutia milei.

Pentru cei care încă nu au ajuns să-şi ia  sfintele “Paşti”, acestea vor fi împărţite până deseară la ora 20.00, dar şi la noapte, după Slujba de Înviere, şi în prima zi de Paşti, începând cu ora 10.00.

Programul de distribuire a Sfintelor Paști la Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală Alba Iulia:
Sâmbătă, 30 aprilie: între orele 10.30 – 20.00
În noaptea de Înviere: între orele 3.00 – 3.30
Duminică, 1 Mai: între orele 10.00 – 12.00, înainte de slujba de A doua Înviere.

Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică simbolizează trupul şi sângele Domnului. Acestea se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după  Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din  familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.

Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paşti”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta şi bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi şi Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

1 comentariu

axinte 1 mai 2016 at 13:21

…cred ca am retinut corect, …) din plastic (… adica de unica folosinta, …dupa ce chipurile luam pastele, le aruncam in graba la cos,… cu inscriptia de pe ele, bineinteles,…caci doar s-au expirat, …si mai apoi asteptam cu rabdare, si mai mult ca sigur ca anul viitor sa primim un alt format inscriptonat, la fel de interesasnt, cu care o sa procedam in acelasi mod…diversitate,…una-ntruna,…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...