Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: copiii de Grădiniţa nr. 12 din Alba Iulia s-au simţit excelent la „Festivalul Toamnei”

Publicat

în

La Grădiniţa cu program prelungit nr. 12 din Alba Iulia s-a desfăşurat pentru al şaselea an consecutiv, Festivalul Toamnei. El s-a dovedit a fi o veritabilă sărbătoare pentru 330 de copii (din toate grupele), părinţii acestora şi cele 23 de educatoare ale instituţiei de învăţământ preşcolar.Festival Gradinita 12 Alba Iulia 3

Părinţii şi rudele prichindeilor au fost invitaţi spre a-i vedea la lucru pe cei mici, prilej de a observa cum s-au adaptat preşcolarii la mediul educativ şi ce cunoştinţe au acumulat. În acelaşi timp adulţii au avut de îndeplinit sarcini în parteneriat cu cei mici. O atmosferă de bună dispoziţie a pus stăpânire pe grădiniţă, ea fiind înţesată de fructe, legume, coroniţe şi costume simbolice. Preşcolarii au prezentat cântece şi au recitat poezii în limbile română şi engleză, au compus şi rezolvat ghicitori, s-au îmbrăcat în haine de sezon, au dat probe de isteţime şi îndemânare, au realizat legume şi fructe personalizate, dar şi colaje, picturi sau desene în care şi-au etalat capacitatea de a combina culori şi au dat frâu liber fanteziei.

Grupa „Licuricilor” a fost inspirată de îndemnul „Toamnă galbenă, aurie / Pe covor de frunze moi / Şi cu haină ruginie / Iarăşi ai sosit la noi” să reprezinte toamna în lucrări colective de pictură abundând în culori. Utilizând metoda „Mâna oarbă” copiii şi părinţii s-au strâns în 5 grupe – fructe, legume, crizanteme, dovleci şi frunze colorate – reuşind, cu entuziasm, să conceapă lucrări specifice anotimpului. Grupa „Albiniţelor” a arătat părinţilor că joaca este productivă, prin ea dobândind informaţii despre alimentaţia sănătoasă. În cadrul unui concurs pe echipe s-au sortat fructele şi legumele – după culoare, gust şi utilitate – apoi ele au fost numărate. Adulţii şi copiii şi-au demonstrat umorul şi fair-play-ul în cadrul jocurilor: „Cartoful fierbinte”, „Mărul plutitor”, „Strugurele buclucaş” şi „Cursa fructelor”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Membrii Grupei „Prichindeilor” s-au costumat în frunze, fructe şi legume, punând în scenă opera teatrală „La bal cu Zâna Toamnă”. Educatoarele au interpretat roluri de actori în faţa copiilor, încurajându-i să-şi învingă emoţiile. Grupa „Voiniceilor” s-a implicat în jocul „Toamnă frumoasă, toamnă bogată” – interactiv, cu sarcini diverse. În fapt, el a constituit o întrecere între echipele: „Fructele vesele”, „Legumele sănătoase”, „Florile parfumate” şi „Frunzele colorate”.
Grupa „Rozelor” s-a implicat în jocurile „Borcanul cu murături asortate”, „Deschide urechea bine!” şi a construit din piese de lego „Copacul-Toamna”. Componenţii Grupei „Zambilelor” s-au deghizat şi distrat pe cinste, sub sloganul generos: „Pentru o zi s-au deghizat şi s-au distrat / Roşia şi cu ardeiul / Ceapa şi cu usturoiul. / O prună puţin brumată / La festival este aşteptată”.
Grupa „Muguraşi” a prezentat un „Dans ritmic” şi a realizat lucrarea „Coroniţa toamnei”, în parteneriat cu părinţii. Între „Boboceii pufoşi” au avut loc întreceri care le-au antrenat atenţia şi agerimea minţii. Ghicitorile, „Borcanul cu murături sau compot”, „Supa de zarzavat”, „Nucile călătoare” şi „Strugurele buclucaş” au creat o atmosferă plăcută.

„Piticii” au interpretat dansul „Fantezie de toamnă”, iar ulterior, alături de părinţi, au realizat lucrări colective sub denumirea „Poveşti de toamnă – poveşti create de copii”. „Steluţele” au pus în practică jocuri de perspicacitate şi de mişcare: „Traseul nucilor cu lingura de lemn pe un traseu dat şi într-un timp bine stabilit”, „Aruncatul la coş” şi „Strugurele nărăvaş”. „Razele aurii” i-au invitat pe părinţi să redevină pentru o clipă copii spre a scrie un catren ori a concepe o reţetă.

Un festin de fursecuri, fructe, prăjituri şi sucuri au încununat ziua încărcată de bucurie, copiii fiind recompensaţi, în plus, cu diplome, baloane şi medalioane. O expoziţie a tuturor lucrărilor create a pus punct manifestării, ea readucând în minţile participanţilor ideea că „toamna e o simfonie, artă vie, în mii de culori”.

Ioan Adrian POPA

[nggallery id=1219]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri

Publicat

în

FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri

„Sebi a participat la misiunea de salvare a celor doi copii căzuți în zona Râpei Roșii. Extragerea acestora a putut fii făcută doar prin trolierea de către elicopterul SMURD.

Acesta nu a ezitat nici măcar o secundă în a pune în aplicare toate abilitățile pe care le-a dobândit de-a lungul anilor, iar prin reacția imediată și coordonarea eficientă a forțelor venite în sprijin, s-a reușit identificarea și extragerea în siguranţă a copiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mihai, câștigător al titlului de Cel Mai Puternic Pompier in anul 2019, iar de curând a reuşit să ocupe prima treaptă a podiumului, la categoria + 100 kilograme, devenind astfel campion naţional la judo la Campionatul organizat de Ministerul Afacerilor de Interne.

De menționat este faptul că, până la momentul de față acesta mai are în palmares medalii de aur, argint şi bronz câștigate la Campinatul Național de Judo, cât și rezultate remarcabile la competițiile ,,Cel mai puternic pompier” din Polonia, Austria, Ungaria și Germania.

Celor doi le-au fost aduse mulțumiri de către comanda inspectoratului pentru performanțele remarcabile la diferite competiții, dar și pentru devotamentul, profesionalismul și dedicarea de care aceștia dau dovadă în fiecare zi!

Felicitări încă o dată!”, au transmis reprezentanții ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet

Publicat

în

FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet

În cea de-a patra zi din Săptămâna Prevenirii Criminalității, poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Biroului Siguranță Școlară precum și cei din cadrul subunităților urbane și rurale au desfășurat activități de prevenire a victimizării în mediul on-line.

Polițiștii le-au oferit explicații tinerilor legate de tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email, care este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, instituție, magazine virtuale, phishing-ul prin telefon, care este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru al familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele părinților, fraudele pe platforme market place și alte subiecte de interes privind siguranța pe internet .

Elit - Gustul Desăvârșit

Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, făcând totodată o serie de recomandări în vederea prevenirii implicării în diferite situații de victimizare, cum ar fi:

– să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate,
– să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate),
– să utilizeze parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*) etc.

Ieri, 25 mai, activitățile au vizat prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori.

Atât copiii aflați în centre de plasament din județ cât și sute de elevi care învață în unități de învățământ, au fost sfătuiți să nu plece de acasă fără înștiințarea părinților sau a tutorelui, să nu se încreadă în persoane necunoscute și să nu dea curs solicitării unor persoane străine de a-i însoți, indiferent de motivul invocat de acestea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba a lansat recent un apel la donare. Necesitatea de sânge a Spitalului Județean și a pacienților internați depășește cantitatea de sânge colectat de la cetățeni ce aleg să doneze.

Astfel, mai mulți elevi de Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au dat dovadă de spirit social și responsabilitate civică răspunzând pozitiv la APEL, pentru semenii în nevoie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au transmis mulțumiri publice, atât elevilor de la Colegiul Militar, cât și tuturor persoanelor ce au înțeles, în urma apelului, că sângele, la ora actuală, nu are înlocuitor, iar singura modalitate prin care poate fi asigurat necesarul de multe ori vital și componentele din spitale este aceea de a dona.

„Mulțumim elevilor de la Colegiul Militar , de asemenea tuturor persoanelor care au răspuns cu promptitudine solicitării noastre de a dona sânge.” au transmis reprezentații CTS Alba, reiterând invitația către alte persoane: „Vă așteptăm în continuare la donare!”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare