Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Concert aniversar „Prof. Aurel Cisteian – 90 de ani”, susținut de Grupul instrumental ”Crescendo”, la Centrul Cultural ”Iacob Mureșianu” Blaj

Publicat

în

CONCERT BLAJ04Grupul instrumental „Crescendo”, de la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”, Blaj, s-a remarcat în suita de evenimente culturale organizate în cadrul „Sărbătorii Libertăţii” prin concertul aniversar „Prof. Aurel Cisteian – 90 de ani”, care a avut loc sâmbătă, 14 mai 2016, la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” din Blaj.

Aurel Cisteian (1926 – 1998) a fost profesor de muzică (grad didactic I) şi dirijor la Şcoala Pedagogică „Gheorghe Şincai” din Blaj şi a desfăşurat o prestigioasă activitate culturală ca dirijor al corului Casei de Cultură din Blaj şi al formaţiunilor artistice ale liceului pedagogic. Este compozitorul unor  piese corale originale şi a obţinut numeroase distincţii în urma spectacolelor oferite la nivel interjudeţean şi naţional, munca sa reflectându-se şi în numărul mare de elevi care au îmbrăţişat cariera de profesor de muzică, dar şi în faptul că, 10 cântece din culegerea sa, „Bună ziua, grădiniţă!”, au fost oferite tuturor liceelor pedagogice din ţară, cu ocazia Consfătuirii Naţionale de la Craiova.

Concertul  a fost realizat sub atenta observaţie a domnului profesor – dirijor, Adrian Solomon, cu sprijinul Primăriei Municipiului Blaj şi al conducerii şcolii prin director prof. Ioan Tomoiagă şi director adjunct prof. Rodica Jeican. Printre invitaţii speciali s-au aflat Aurel Cisteian, fiul celui omagiat şi doamna inspector general, prof. Marcela Dărămuş, care au  trăit alături de numeroase cadre didactice, părinţi şi elevi, la unison, o emoţie puternică transmisă prin intermediul muzicii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii au interpretat, alături de soliste din clasele primare şi gimnaziale, piese destinate preşcolarilor şi adolescenţilor, a căror muzică este compoziţia domnului profesor Aurel Cisteian, aducându-i, astfel, un omagiu pentru ceea ce a fost şi ceea ce este încă prin moştenirea lăsată Şcolilor Blajului. De asemenea, instrumentiştii, alături de solistele din clasele de liceu, au dat viaţă şi unor piese din repertoriul grupului „Crescendo”, sala răsunând de aplauzele publicului.

Una dintre invitatele serii, doamna profesoară Mirela Surugiu, fostă absolventă a Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Blaj, a oferit un moment emoţionant, în care, prin armonii sufleteşti şi muzicale peste timp, a prezentat, din amintirile personale, o mică parte din ceea ce a fost Aurel Cisteian, apoi a susţinut un moment solo interpretând la vioară piesa „Ave Maria!”.

Farmecul muzical a fost completat şi de alţi invitaţi, elevi ai Colegiului Naţional „Inochentie Micu Clain”, Ioana Mărginean şi Coralia Costea,  două voci puternice şi încântătoare, din care au răsunat armonios piese din folclorul românesc şi Daniel Perganczi, un foarte talentat instrumentist, care a oferit „glas” contemporanului, interpretând o melodie din repertoriu străin la chitară electrică. Atmosfera de excepţie a fost întreţinută, pe tot parcursul serii, de Veronica Isailă care, prin ţinută, carismă şi sensibilitatea prezentării, a contribuit la reuşita spectacolului.

”Avem convingerea că toţi cei din sală au rămas cu sentimente frumoase la finalul concertului oferit în cinstea  profesorului Aurel Cisteian, un dascăl model, care şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii, îndrumând elevii spre această minunată artă”, a transmis prof. Caludia Oacea Raica, purtător de cuvânt al Colegiului Național ”I.M Clain” Blaj. (A.M.)

[nggallery id=2120]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare