Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Cultură Educație

FOTO: Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir – partener în concursul România pitorească – Promovează regiunea în care trăiești!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Colegiul Național ,,David Prodan” din Cugir a desfășurat, luni, o nouă activitate din cadrul proiectului de parteneriat cu Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru concursul ,,România pitorească – Promovează regiunea în care trăiești”.

Concursul, care va avea loc în perioada septembrie 2017 – iulie 2018, se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal și are ca scop cultivarea interesului tinerilor pentru descoperirea și promovarea potențialului regiunii în care trăiesc, prin specificul geografic, istoric și cultural. Manifestarea conține două etape: județeană și națională, iar secțiunile vizează paginile de facebook realizate de școlile implicate în proiect, concursul de eseuri adresate elevilor de liceu, precum și concursul de mini – ghiduri ce descriu localitatea/zona natală.

Potrivit prof. Mariana Cunțan, din cadrul Cabinetului Documentare Informare (C.D.I.) de la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir, prima întâlnire de implementare a proiectului și formarea echipei de acțiune a avut loc în data de 20.10. 2017, prilej cu care, elevii au realizat o pagină de facebook, conform regulamentului, pe care o vor gestiona pe tot parcursul proiectului cu scopul promovării școlii și regiunii.

Elit - Gustul Desăvârșit

La concurs s-au înscris un număr de 13 elevi din clasele IX – XII, respectiv: Lupu Mădălina, Roșioru Magda, Gruian Anamaria, Tănase Teodora, Pop Gabriel, Kromek Bogdan, Oargă Rareș, Enescu Ana, Băluțiu Alessia, Kiș Robert, Velescu Gabriel, Țîr Andrei și Stoian Radu. Conform calendarului activităților, la 1 noiembrie 2017, elevii înscriși în concurs alături de directorul colegiului, prof. Ionela Cozmescu, s-au întâlnit cu primarul orașului, Adrian Teban, pentru a discuta despre importanța unui asemenea proiect și despre posibilitatea de a promova imaginea colegiului pe plan național. Pentru lunile decembrie 2017, respectiv ianuarie 2018, s-a cerut încărcarea pe pagină a unor materiale sugestive cu prezentarea localității, a obiectivelor turistice, respectiv a obiceiurilor de iarnă.

La data de 08.02. 2018, colegiul a primit felicitări din partea organizatorilor pentru modul în care s-a implicat grupul de elevi menționați mai sus, instituția fiind informată că s-au adăugat noi secțiuni ale concursului (Ghid turistic și Desen), la care s-au înscris elevii: Pantilescu Laura, Ceolan Ana Maria și Alexandru Adriana. Pentru activitatea desfășurată astăzi, șefa CDI l-a invitat la întâlnirea cu elevii, pe profesorul Vasile Lupu, personalitate a vieții sportive locale, recunoscut pentru îndelungata sa activitate ca profesor de sport și mai apoi de șah. Deși octogenar, el a participat la mai multe concursuri consacrate veteranilor la atletism, ultimele participări aducându-i titlurile de campion la Concursul Național de Cros destinat veteranilor, precum și acela de Campion Balcanic la atletism, categ. + 80 de ani.

La finalul reuniunii, grupul de elevi împreună cu profesorul Vasile Lupu, au vizitat laboratorul de șah, situat la Clubul elevilor și copiilor din Cugir. După cum preciza profesoara Mariana Cunțan, în următoarele luni,( martie și aprilie), copiii vor continua să administreze pagina de internet cu date referitoare la potențialul turistic al zonei și bineînțeles prezentarea tradițiilor pascale ale locului. Rezultatul proiectului se va materializa cu o excursie documentară pentru primele 20 de școli fruntașe ale clasamentului. (C.P.)

[nggallery id=5242]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea