FOTO: Ceremonie la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud. A fost dezvelit bustului scriitorului Ovidiu Hulea

La Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud a avut loc, sâmbătă, 9 iunie 2018,  dezvelirea bustului scriitorului Ovidiu Hulea. Personalitate marcantă a culturii române din Transilvania, de numele lui Ovidiu Hulea se leagă înființarea primului liceu românesc din  Aiud – Liceul “Titu Maiorescu” în anul 1922, apariția primului ziar de limbă română – “Zorile” la 1 decembrie 1923 dar și a publicațiilor: “România literară” (1930), “Inima lui Isus” (1937), etc.

Dascăl cu vocație, preot greco-catolic, poet, dramaturg și prozator Ovidiu Hulea reprezintă pentru comunitatea aiudeană un reper cultural, moral și uman, fiind inițiator, alături de soția sa poeta Livia Rebreanu Hulea, al unui proiect de definire a spațiului cultural și istoric românesc din zona Aiudului, după Unirea de la 1 Decembrie 1918.

După proiectul de recuperare și restituire a creației sale literare (prin tipărirea de către Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud a volumelor sale de poezie: “Blestemul codrului”, “De profundis”, “Jerbe matinale”, a piesei de teatru “Invierea”, a revistei “România literară), alături de publicarea romanului ‘Avram Iancu’,  cărturarul este omagiat în anul Marii Uniri și prin dezvelirea unui bust amplasat în fața liceului la a cărui constituire  el a avut o contribuție importantă.

Bustul lui Ovidiu Hulea, o realizare remarcabilă a sculptorului Emilian Savinescu (valoros artist contemporan cu adânci legături aiudene), reprezintă  un  important  tribut cultural prin care Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, președinte prof. Despina Stanciu ( continuator al activităților dascălului aiudean și inițiatoare a proiectului)  în colaborare cu Parohia Greco-Catolică Aiud I reușesc recuperarea memoriei unui important participant  la demersurile de păstrare a tradițiilor și valorilor românești de după anul 1918.

Evenimentul a fost  organizat de către Asociația ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud și Parohia Greco-Catolică Aiud I, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.

Fotografii de Robert Lixandru

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...