Rămâi conectat

Societate

FOTO: Cele mai frumoase şi mai valoroase icoane din Transilvania, expuse la Palatul Apor

Alexandra Mates

Publicat

în

Un adevărat pelerinaj spiritual a avut loc astăzi, 25 aprilie, în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor, sediul Universităţii „1 Decembrie 1918”. Este vorba despre vernisajul expoziţiei atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”, o expoziţie care reuneşte cele mai frumoase şi mai valoroase icoane executate în sec. XIX – XX, realizate de artişti populari, în special în cele centrele de pictură tradiţională de la Laz, Lancrăm, Maierii Bălgradului şi Feisa, centre care cu uşurinţă ar putea fi caracterizate drept veritabile şcoli de pictură. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 25 aprilie 2013-15 mai 2013.

 La vernisaj au luat parte ÎPS Irineu, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Aba Iulia  – Daniel Breaz, directorul Muzeului Unirii – Gabriel Rustoiu, Mihai Gligor –  şef catedra de istorie a Universităţii “1 Decembrie 1918”, doctorii în istorie Daniel şi Dana Dumitran, organizatori – coordonatori ai conferinţei dar şi profesori universitari, preoţi şi oameni de cultură.

 Înaltpreasfinţitul Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei a ţinut un discurs înălţător în care a vorbit despre importanţa şi puterea spirituală a icoanei: „Icoana şi iconografia ortodoxă în general  prezintă acele calităţi sau însuşiri ale fiinţei umane, care au ajutat această fiinţă să ajungă în cerul veşniciei. Când trupul este dus la groapă rămâne sufletul, de aceea trebuie să dezrădăcinăm din sufletul nostru seminţele răului şi să implantăm virtuţile. Despre această esenţă purificată, sau despre sulfetul omului îmbunătăţit ne vorbesc nouă icoanele ortodoxe. Îl prezintă pe om de fapt la capătul drumului, şi dacă suflletul lui e frumos şi trupul lui capătă aura împărăţiei veşnice. În acest timp am putea spune că în lumea occidentală apar unele reprezentări, sau mai bine zis tablouri, care  nu totdeauna arată frumosul spiritual. Unele pot fi chiar scandaloase, care nu edifică fiinţa umană. Dacă o reprezentare iconografică nu ajută la mântuirea sufletului şi la ridicarea omului pe scara desăvârşirii, nu este de folos. Poate fi chiar periculoasă. În schimb, dacă icoana te înalţă, dacă  te îndeamnă la rugăciune, dacă te îndeamnă la pocăinţă sau chiar stârneşte lacrimi de remuşcări pentru greşelile tale atunci este cu adevărat icoană. De o astfel de icoană trebuie să ne apropiem cu veneraţie. Noi nu cinstim chipul, lemnul sau metalul sau materialul ci pe cel reprezentat. Veneraţia sau cinstirea se ridică la chipul înfrumuseţat, îmbunătăţit. În tradiţia noastră ortodoxă iconografia este ceva vechi(…) Arta iconografică s-ar putea asemăna cu slujirea sacerdotală. Icoana posedă o forţă dinamică a cuvântului lui Dumnezeu. Mântuitorul spunea când era pe Pământ: Dacă voi veţi tăcea, pietrele vor grăi. Cu atât mai mult se poate vorbi despre limbajul icoanei. Icoana grăieşte cu maximă elocvenţă despre realităţile transcendentale şi despre lumea care va veni, în care nu va fi boală, suferinţă, urât sau moarte. Noi credem că prin icoana sfinţită se comunică harul lui Dumnezeu, de aceea în biserică avem multe icoane făcătoare de minuni, care sunt considerate într-adevăr şi pe bună dreptate relicve sfinte. Ele produc minuni şi vindecări pentru aceea care se apropie de ele cu conştiinţă curată şi credinţă în Dumnezeu. Icoana întrupează şi face prezentă o realitate superioară.

 Icoana confirmă realitatea întrupării lui  Hristos în istorie. Icoana arată importanţa trupului omenesc care într-o zi va fi resuscitat sau înviat şi transfigurat. Icoana arată că nu numai sufletul ci şi corpul omenesc este creat după chipul lui Dumnezeu. Şi acest corp este destinat  învierii, spiritualizării sau pregmatizării la capătul istoriei. De aceea, noi cinstim icoana şi considerăm icoana foarte importantă în ortodoxie. Ea este un stimulent în lupta spirituală şi în acelaşi timp ne întăreşte speranţa că binele, spiritul va triumfa asupra materiei(…)

 „Am vrut ca această adunare  a noastră în numele lui Hristos să fie pătrunsă de prezenţa lui tainică, şi să fim stimulaţi în creşterea noastră duhovnicească”, a spus Înaltpreasfinţitul arhiepiscop Irineu.

 „Expoziţia invită deopotrivă la cunoaşterea celor mai frumoase icoane păstrate în judeţul Alba şi la o dezbatere asupra oportunităţii şi a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spaţiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori. Fragilizate de trecerea timpului, care le-a ştirbit multora din strălucire şi integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive şi de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credinţa şi jertfa cu care s-au înălţat şi împodobit biserici, s-au construit şcoli şi s-au fortificat cunoştinţe. Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaştem pe cei care s-au îngrijit de propăşirea strămoşilor şi ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute”, a precizat coordonatoarea expoziţiei dr. Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Expoziţia face parte din cadrul conferinţei internaţionale cu tema „Economie şi societate în Europa Centrală şi Răsăriteană. Teritoriu, populaţie, consum”, eveniment coordonat de profesorul universitar Daniel Dumitran şi care reuneşte istorici din Franţa, Germania, Polonia, Slovacia şi Ungaria fiind organizată de Muzeul Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

3 decembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Obiectivul, susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestor persoane

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi a fost stabilită de către Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, şi semnată de 180 de ţări, promovează drepturile şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a altor formate internaţionale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acţiunile umanitare, Noua Agendă Urbană şi Agenda de acţiune de la Addis Abeba privind finanţarea pentru dezvoltare.

Citește și: FOTO VIDEO| Finalizarea lucrărilor la Centrul Pediatric Național „Maria Beatrice” din Alba Iulia

Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Problemele specifice persoanelor cu dizabilităţi la care se face referire în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privesc educaţia, creşterea şi ocuparea forţei de muncă, inegalitatea, accesibilitatea aşezărilor umane etc.

La 11 iunie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat Strategia pentru incluziune a persoanelor cu dizabilităţi („The United Nations Disability Inclusion Strategy”), în conformitate cu angajamentul său de a transforma Naţiunile Unite într-o organizaţie incluzivă pentru toată lumea, menţionează ONU.

Citește și: Sală de kinetoterapie pentru persoanele cu dizabilități inaugurată la centrul din Baia de Arieș

„Persoanele cu dizabilităţi, atât în calitate de beneficiari, cât şi ca agenţi ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă şi durabilă şi pot promova o societate rezistentă pentru toţi, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre şi a acţiunii umanitare şi al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilităţi şi organizaţiile reprezentative, instituţiile academice şi sectorul privat trebuie să funcţioneze ca o ‘echipă’ pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, specifică sursa citată.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a prezentat, în octombrie 2020, primul raport cuprinzător privind măsurile luate de sistemul Naţiunilor Unite pentru integrarea incluziunii cu handicap şi punerea în aplicare a strategiei de la lansarea sa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, respectiv circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, arată www.who.int. Potrivit datelor statistice, mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme. 80% dintre persoanele cu dizabilităţi trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, conform Programului ONU pentru Dezvoltare.

Numărul persoanelor care se confruntă cu dizabilităţi este în urcare din cauza creşterii afecţiunilor cronice de sănătate şi a îmbătrânirii populaţiei. Dizabilitatea este o problemă a drepturilor omului, persoanele cu dizabilităţi fiind supuse unor încălcări multiple ale drepturilor lor, inclusiv prin acte de violenţă, abuz, prejudecăţi şi lipsă de respect din cauza dizabilităţii lor, care se intersectează cu alte forme de discriminare bazate pe vârstă şi sex, printre alţi factori. Persoanele cu dizabilităţi se confruntă, de asemenea, cu piedici, stigmatizare şi discriminare atunci când accesează servicii şi strategii legate de sănătate.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare