Rămâi conectat

Societate

FOTO: Cele mai frumoase şi mai valoroase icoane din Transilvania, expuse la Palatul Apor

Publicat

în

Un adevărat pelerinaj spiritual a avut loc astăzi, 25 aprilie, în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor, sediul Universităţii „1 Decembrie 1918”. Este vorba despre vernisajul expoziţiei atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”, o expoziţie care reuneşte cele mai frumoase şi mai valoroase icoane executate în sec. XIX – XX, realizate de artişti populari, în special în cele centrele de pictură tradiţională de la Laz, Lancrăm, Maierii Bălgradului şi Feisa, centre care cu uşurinţă ar putea fi caracterizate drept veritabile şcoli de pictură. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 25 aprilie 2013-15 mai 2013.

 La vernisaj au luat parte ÎPS Irineu, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Aba Iulia  – Daniel Breaz, directorul Muzeului Unirii – Gabriel Rustoiu, Mihai Gligor –  şef catedra de istorie a Universităţii “1 Decembrie 1918”, doctorii în istorie Daniel şi Dana Dumitran, organizatori – coordonatori ai conferinţei dar şi profesori universitari, preoţi şi oameni de cultură.

 Înaltpreasfinţitul Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei a ţinut un discurs înălţător în care a vorbit despre importanţa şi puterea spirituală a icoanei: „Icoana şi iconografia ortodoxă în general  prezintă acele calităţi sau însuşiri ale fiinţei umane, care au ajutat această fiinţă să ajungă în cerul veşniciei. Când trupul este dus la groapă rămâne sufletul, de aceea trebuie să dezrădăcinăm din sufletul nostru seminţele răului şi să implantăm virtuţile. Despre această esenţă purificată, sau despre sulfetul omului îmbunătăţit ne vorbesc nouă icoanele ortodoxe. Îl prezintă pe om de fapt la capătul drumului, şi dacă suflletul lui e frumos şi trupul lui capătă aura împărăţiei veşnice. În acest timp am putea spune că în lumea occidentală apar unele reprezentări, sau mai bine zis tablouri, care  nu totdeauna arată frumosul spiritual. Unele pot fi chiar scandaloase, care nu edifică fiinţa umană. Dacă o reprezentare iconografică nu ajută la mântuirea sufletului şi la ridicarea omului pe scara desăvârşirii, nu este de folos. Poate fi chiar periculoasă. În schimb, dacă icoana te înalţă, dacă  te îndeamnă la rugăciune, dacă te îndeamnă la pocăinţă sau chiar stârneşte lacrimi de remuşcări pentru greşelile tale atunci este cu adevărat icoană. De o astfel de icoană trebuie să ne apropiem cu veneraţie. Noi nu cinstim chipul, lemnul sau metalul sau materialul ci pe cel reprezentat. Veneraţia sau cinstirea se ridică la chipul înfrumuseţat, îmbunătăţit. În tradiţia noastră ortodoxă iconografia este ceva vechi(…) Arta iconografică s-ar putea asemăna cu slujirea sacerdotală. Icoana posedă o forţă dinamică a cuvântului lui Dumnezeu. Mântuitorul spunea când era pe Pământ: Dacă voi veţi tăcea, pietrele vor grăi. Cu atât mai mult se poate vorbi despre limbajul icoanei. Icoana grăieşte cu maximă elocvenţă despre realităţile transcendentale şi despre lumea care va veni, în care nu va fi boală, suferinţă, urât sau moarte. Noi credem că prin icoana sfinţită se comunică harul lui Dumnezeu, de aceea în biserică avem multe icoane făcătoare de minuni, care sunt considerate într-adevăr şi pe bună dreptate relicve sfinte. Ele produc minuni şi vindecări pentru aceea care se apropie de ele cu conştiinţă curată şi credinţă în Dumnezeu. Icoana întrupează şi face prezentă o realitate superioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Icoana confirmă realitatea întrupării lui  Hristos în istorie. Icoana arată importanţa trupului omenesc care într-o zi va fi resuscitat sau înviat şi transfigurat. Icoana arată că nu numai sufletul ci şi corpul omenesc este creat după chipul lui Dumnezeu. Şi acest corp este destinat  învierii, spiritualizării sau pregmatizării la capătul istoriei. De aceea, noi cinstim icoana şi considerăm icoana foarte importantă în ortodoxie. Ea este un stimulent în lupta spirituală şi în acelaşi timp ne întăreşte speranţa că binele, spiritul va triumfa asupra materiei(…)

 „Am vrut ca această adunare  a noastră în numele lui Hristos să fie pătrunsă de prezenţa lui tainică, şi să fim stimulaţi în creşterea noastră duhovnicească”, a spus Înaltpreasfinţitul arhiepiscop Irineu.

 „Expoziţia invită deopotrivă la cunoaşterea celor mai frumoase icoane păstrate în judeţul Alba şi la o dezbatere asupra oportunităţii şi a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spaţiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori. Fragilizate de trecerea timpului, care le-a ştirbit multora din strălucire şi integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive şi de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credinţa şi jertfa cu care s-au înălţat şi împodobit biserici, s-au construit şcoli şi s-au fortificat cunoştinţe. Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaştem pe cei care s-au îngrijit de propăşirea strămoşilor şi ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute”, a precizat coordonatoarea expoziţiei dr. Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Expoziţia face parte din cadrul conferinţei internaţionale cu tema „Economie şi societate în Europa Centrală şi Răsăriteană. Teritoriu, populaţie, consum”, eveniment coordonat de profesorul universitar Daniel Dumitran şi care reuneşte istorici din Franţa, Germania, Polonia, Slovacia şi Ungaria fiind organizată de Muzeul Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”

Publicat

în

ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”

Locuitorii de pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șofer teribilist care face foarte mult zgomot cu mașina lui tunată.

„După așa zisa expoziție de tunning din acest an din Alba Iulia, s-au înmulțit mașinile “tunate” (mulți dintre acești copii cu mașinuțe cred că tunning înseamnă să faci foarte mult zgomot cu o tobă de eșapament necorespunzătoare). Locuiesc pe Calea Moților și un anume derbedeu cu un seat negru din o mie nouă sute toamna, face furori în fiecare seară cu cotețul lui de mașină, emitând zgomote deranjante, niște explozii.

Am întrebat un polițist de la rutieră pe stradă dacă așa ceva este normal și mi-a răspuns că l-au tot oprit, dar efectiv nu au ce să îi facă. Sau poate ar trebui să ne facem singuri dreptate că în evul mediu, zic și eu. E plin trotuarul de pavele mobile pe Calea moților…poate îi zboară ”din greșeală” neghiobului vreo pavelă în parbriz”, ne-a transmis omul exasperat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate. Șoferii și motocicliștii care fac un zgomot exagerat în trafic sunt taxați cu 4 sau 5 puncte de amendă, între 580 și 725 de lei, dacă sunt opriți în trafic. Dincolo de amendă însă, dacă agenții de circulație sesizează că este imposibil să reduci zgomotul, s-ar putea să te lase și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

2.000 de tineri sunt așteptați să facă voluntariat în universul magic Untold 2022

Publicat

în

Untold caută 2.000 de voluntari energici și dornici de aventură care să se alăture organizatorilor unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume.

Voluntarii sunt o componentă importantă în organizare, care contribuie la experiența unică pe care Untold oferă fanilor și artiștilor timp de 4 zile și 4 nopți. Aceștia pot face parte inclusiv din echipele artiștilor internaționali de top care vin la cea de-a șaptea ediție a festivalului Untold.

Oricine are peste 16 ani împliniți și vrea să trăiască cea mai tare experiență de voluntariat la UNTOLD 2022, la Cluj-Napoca,  între 4 și 7 august, este așteptat să se înscrie online între 17 mai și 9 iunie pe site-ul oficial. După înscriere, voluntarii vor trece prin mai multe etape de selecție. Răspunsurile pentru cei norocoși vor veni până pe 15 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care se înscriu în programul de voluntariat pentru Untold 2022 pot alege departamentul în care vor să își desfășoare activitatea. Aceștia pot opta pentru: Acces, Acreditări, Angels, Check-in, Emergency Team, Logistică, Backstage, User Experience, Resolution și Stewarzi.

Voluntarii îsi aleg trei opțiuni de departamente în funcție de dorințe și vor fi distribuiți la unul singur în funcție de numărul de locuri disponibile și ordinea în care a selectat cele trei departamente. Înainte de festival, voluntarii participă la instructaje făcute de organizatori și traininguri personalizate pentru fiecare departament.

*Se așteaptă o ediție cu un număr record de participanți

Untold este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august. Tărâmul magic îi așteaptă din nou pe fani să scrie împreună povestea celui de-al 7-lea capitol, în cele 4 nopți și 4 zile de distracție la Cluj-Napoca. În 2021, peste 265.000 de participanți din peste 100 de țări ale lumii s-au bucurat de libertate și de emoții de neuitat în universul Untold.

*Line-ul masiv de la an la an

Festivalul UNTOLD reunește an de an cei mai bine cotați DJ-i ai lumii. Cu fiecare ediție, creatorii festivalului vor să îi poarte pe fani prin noi universuri muzicale. Artiștii care compun line-up-ul evenimentului vin din cele mai diverse genuri muzicale: de la live acts la show-uri EDM, pop, house, techno, tech-house, deep house, drum&bass, dubstep, grime, hip-hop, trip-hop, trance, tribale, reggae și multe altele. La ediția de anul acesta îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote. Line-up-ul complet îl găsești și pe site-ul oficial Untold.

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare