Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Blocul”Turturica” din Alba Iulia, vedetă la conferinţa „România ghetourilor urbane” de la Palatul Suţu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Situat într-o zonă super-centrală în municipiul Alba Iulia, blocul G 2, cunoscut sub denumirea de ”Turturica” este în aceste zile una dintre vedetele expoziției de fotografie „România ghetourilor urbane” organizate de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu din capitală.

Turturica Alba Iulia

Vernisajul expoziției a fost marcat joi de conferinţa cu același nume – „România ghetourilor urbane” – susţinută de Viorel Mionel doctor în geografie umană și lector la Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

CITEȘTE ȘI: ”Păruială” între nevastă și amantă, la blocul ”Turturica” din Alba Iulia – ”Spectacolul” a fost întrerupt de jandarmi

Alături de ghetoul urban ”Turturica” din Alba Iulia, sunt prezentate și așezările cunoscute sub numele de Craica şi Horea din Baia Mare, Muncii şi Speranţa din Piatra Neamţ, Checheci din Arad, Colonia de la km. 10 din Brăila, ghetoul de lângă staţia de epurare din Miercurea Ciuc, ghetoul Parcul Tineretului din Botoşani, ghetoul de pe strada Munţii Tatra din Constanţa, ghetoul Zăvoi din Sibiu, fostul ghetou G1 din Bârlad mutat într-o locaţie nouă din periferia oraşului, ghetoul G4, cartierul Micro 19 din Galaţi, Istru din Giurgiu, fostul ghetou L2 din Drobeta Turnu Severin mutat de asemenea într-o locaţie periferică, aşa-numitul ghetou NATO de la Oradea, ghetoul de pe strada Ostrovului din Satu Mare, ghetoul „Zidului berlinez” de la Miercurea Ciuc şi ghetoul Pata Rât din Cluj Napoca, respectiv cele din capitală: Aleea Livezilor, Tunsu Petre, Amurgului şi Valea Cascadelor.

CITEȘTE ȘI: Scandal în ”Turturica” – Speriat de amenințările unei vecine, un bărbat i-a chemat pe jandarmi în ajutor

Menirea conferinței/expoziției

“Menirea acestei conferinte este aceea de a prezenta publicului larg conceptul de ghetou în conformitate cu datele oferite de realitatea urbană românească şi de a-l face să conştientizeze noua realitate urbană în care ne va fi dat să trăim, mai ales în contextul crizei internaţionale provocate de noile valuri de imigranţi din lumea musulmană care, mai devreme sau mai târziu, pot îmbrăca – aşa cum se întâmplă deja în câteva metropole europene – forme ghetoizante”, anunţă organizatorii.

CITEȘTE ȘI: Femei agresate de un bețiv în fața blocului “Turturica”. Jandarmii l-au amendat

“Oraşul este astăzi prada unui paradox neobişnuit: cu fiecare zi ce trece se afirmă tot mai mult ca actor politic colectiv şi, în acelaşi timp, este tot mai greu de condus şi gestionat. De asemenea, a devenit în multe privinţe sursă de neîncredere socială. Ceea ce schiţează lipsa de încredere este tendinţa oamenilor de a se închide în ei înşişi şi de a se proteja prin strategii de evitare şi segregare de inconvenientele puse pe seama populaţiilor precare.

CITEȘTE ȘI: Turturica a fost vânturată de poliţie

Funcţiile de schimb şi interacţiune dintre membrii oraşului, atât de specifice spaţiului urban, sunt din ce în ce mai mult compromise. Revoltele şi violenţele urbane manifestate într-un mod paroxistic pe de o parte, şi înmulţirea a ceea ce un autor francez numea drept incivilităţi sunt tot atâtea elemente ale imposibilităţii oraşului de a mai fi motor de civism.

CITEȘTE ȘI: FOTO: „Nunta porcului”, în Vinerea Mare, la blocul „Turturica” din Alba Iulia

Cauzele crizei urbane în termeni de pauperizare, sărăcie şi stigmat sunt cel mai bine conturate în spaţiile de tip ghetou. Segregarea spaţială a populaţiilor de romi a dat naştere mai multor ghetouri în perimetrul urban românesc sau unor areale aşa-numite „de mâna a doua”. Câteva dintre acestea sunt subiectul conferinei pe care v-o propunem şi care îşi doreşte să evidenţieze cauzele, tipurile şi modalităţile spaţiale de manifestare a romilor în spaţiul urban românesc. Romii sunt elementul social central în baza căruia s-au format areale urbane de tip ghetou”, mai explică cei de la Muzeul Municipiului Bucureşti, oraganizatorii evenimentului.

CITEȘTE ȘI: Viceprimar: Ne dorim parcare supraterană în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Cetățenii de acolo vor fi mutați în locuințe sociale

Intrarea la conferință a costat 7 lei, în preţ fiind inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (desființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (desființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba! Biroul Electoral Central a deființat astăzi, prin hotărârea nr. 34, constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale din Județul Alba. Practic întreaga procedură de constituire a birourilor electoarele din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea