FOTO: „Nunta porcului”, în Vinerea Mare, la blocul „Turturica” din Alba Iulia

Pregătirile pentru întâmpinarea Sărbătorilor Pascale  sunt în toi şi la blocul „Turturica” din Alba Iulia. Dacă locuitorii de aici nu au putut să-şi procure tradiţionalul miel de Paşte, nu s-au lăsat cu masa goală şi astăzi, în Vinerea Mare, s-au adunat cu mic cu mare în faţa blocului, unde au sacrificat… doi porci. Vorba unora dintre ei „tră să mânce şi gura lor ceva”… de sfintele Sărbători!

Suntem la nici două zile de Marele Praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, astfel încât toţi românii credincioşi sunt preocupaţi pentru curăţenie sufletească, dar în acelaşi timp şi pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătorile Pascale. Altfel spus, de la bogat la sărac, fiecare, după cât îl ţine punga încearcă să pună pe masa de Paşti ceva bunătăţi. Cei mai mulţi au reuşit deja să-şi procure tradiţionalul miel de Paşti şi fac pregătiri intense pentru a avea cu ce se ospăta imediat după noaptea Învierii Mântuitorului. Cei cu venituri financiare mai reduse, aşa cum este şi cazul celor ce locuiesc în blocul  „Turturica”, din cartierul Cetate, fac şi ei ce pot, să aibă ceva pe masa de Paşti. Aşa se face, că astăzi, aproape de orele amiezii, s-au adunat cu mic cu mare în faţa blocului, unde au purces cu toţii la sacrificarea a doi porci, astfel încât să se aleagă fiecare cu ceva preparate. Nimic rău în asta dintr-un punct de vedere, deoarece fiecare trebuie să trăiască şi să se bucure de Sărbătorile Pascale. Numai că, să faci ditamai „nunta porcului” în faţa blocului, în plin centrul oraşului, şi acum, în anul 2013, este un pic strigător la cer, deoarece încalcă normele de convieţuire publică şi este chiar interzis atât de către administraţia locală cât şi de normele Uniunii Europene. Era mai corect dacă se duceau cu ei la un abator specializat unde să-i sacrifice. În fine, nu vrem să le stricăm sărbătorile, au dreptul şi ei să se bucure de acestea, însă un pic de civilizaţie nu strică. Asta şi pentru că ei spun mereu că sunt marginalizaţi de societatea în care trăiesc. Să sperăm că, măcar pe viitor,  vor  încerca mai mult să ţină cont şi de cei din jur, de oraşul şi mediul în care trăiesc. Pentru că, nu? Cu toţii vrem şi ne pretindem că suntem europeni….

Elit ELIT

Până atunci, cu această speranţă, noi le urăm să aibă parte cu toţii de Sărbători de Paşte fericite, pentru că, vorba unora dintre ei „şi gura lor trebuie să mânce ceva…”

PS: Să apreciem totuşi faptul că, aşa cum rezultă şi din imaginile de mai jos, locatarii blocului, după ce au încheiat „nunta porcului”, deci inclusiv după prepararea unor grătare, şi-au făcut totuşi curat în faţa blocului.

Imaginile de la faţa locului ne-au fost trimise de către un cititor al site-ului ziarulunirea.ro, ce locuieşte prin apropiere.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

11 Comentarii

alin serban 3 mai 2013 at 22:57

barbari IN Cetate.,si nu la portile ei! si noi toleram barbaria! Se autoexclud,le place asta,si striga si „discriminare”,sa mai primeasca alte si alte ajutoare sociale..perversi!si prostii de rumani,asa-zisii stapani ai tarii platesc! pana cand? se stie ca totul are o limita..chiar si rabdarea prostului de ruman…

cindeni 3 mai 2013 at 23:30

De-as avea putere as fi precum Tepes .

up 4 mai 2013 at 4:03

Da ce aveti mai cu cei care-i asigura de fiecare data majoritatea necesara ca sa-l faca primar pe Mircea Hava ? Poate ca mai corect ar fi fost sa va intrebati de unde sau mai exact ce persoana cu suflet „portocaliu” sus-pusa le-a dat ce doi porci ca sa aiba ce pune pe masa de Sfintele Paste.

Radu 5 mai 2013 at 2:43

ma pe astia iau platit buglea si compania sa ii voteze nu hava dar tu ori esti papagal ori nu te duce capul

opinie 4 mai 2013 at 8:12

pe vremuri toata lumea taia porcul in fata blocului, pe balcon. Nu era o asa mare tragedie. Astazi „civilizatii” se simt oripilati cand vad acest obicei. Nu va e rusine ba ? Nu ati da 2 bani pe viata unui om, nu ati ajuta pe nimeni si nu ati colabora cu nimeni dar de „masacrul” unui porc va pasa. Aia din poze sunt mai oameni ca autorul articolului.

alfoldi 4 mai 2013 at 9:48

pe vremurile lui Bulibasha-voda! cat despre tzagani si oameni..ba,cica mai oameni..a masacra un animal nu-i face oameni,ci fiare…oare cu ce au cumparat porcii,cu ajutaore social..sau i-au primit de la Perdele? ori de la ceilalti?ca toti practica mita electorala! asa e cand dai drept de a decide asupra cetatii unora care nu contribuie cu nimic la functionarea sau apararea ei,dar ar „manca si gura lor ceva bun,cat de des posibil”..ci numai se impuiaza in draci,vorba lui Medellin Voiku!!

alfoldi 4 mai 2013 at 9:51

ar tebui reintrodus votul cenzitar..cine plateste impozit,de la o suma in sus,are drept de vot!cei ce primesc ajutor social sa nu aiba drept de a decide,din moment ce nu pot sa-si ia propria viata in maini,si ii duc altii in spate!asa s-ar alege graul de neghina..

Roshu 4 mai 2013 at 11:03

Iti dai seama ca niciun politician din Romania nu ar face asta…si-ar taia singur craca!

madrid 5 mai 2013 at 13:22

tigani nu sunt oameni . tigan = specie neindentificata .

adriaan 5 mai 2013 at 22:54

ba e identificabila..sunt negri si au accent pakistanez…

Ioana 6 mai 2013 at 1:22

ROMANIA = TIGANIA. Cand spui ca esti roman neamtul, francezul, englezul, italianul, etc. nu-si mai amintesc de Brancusi, Eminescu, Enescu, etc., se gandesc automat la hoti, criminali, violatori, tarfe, manelisti, puturosi, inculti, badarani, aceasta eticheta ne-a fost „oferita” in proportie de 90% de tiganii plecati dincolo de granite. Daca ar pleca toti si nu s-ar mai intoarce vreodata in Romania nu m-ar deranja, as ramane aici linistita in tara mea, dar cum ei sunt migratori eu nu mai am loc linistit in lumea asta, aici le ascult maneaua, le suport mizeria si lipsa de educatie, bun simt, etc., in strainatate daca plec sunt considerata tiganca din Romania.
Daca Romania este tara in care in 2013 se aduna tot cardul in fata blocului sa ciuguleasca cate o bucatica din porc, daca in Romania este permis ca un tigan care moare de turbeculoza sa fie tinut in casa 4 zile cu tot alaiul langa el, cu muzica la statie, cu circulatia oprita pe sosea, cu scene gen urinat, vomat, scuipat pe casele vecinilor, daca Romania e tara in care politia apara faradelegile tiganilor, daca Romania e tara in care intr-un cartier de 100 locuinte se trezeste un cioroi ca-l vrea pe Guta la maxim duminica la ora 15 si toti ceilalti stau cuminti preferand guta in locul amenintarilor tiganesti, daca Romania e tara in care presedintele e frate cu bulibasa si se destrabaleaza impreuna fara jena, pot sa spun in mod indubitabil ca ROMANIA NU E TARA MEA.

Comentariile sunt oprite