Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: „Nunta porcului”, în Vinerea Mare, la blocul „Turturica” din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Pregătirile pentru întâmpinarea Sărbătorilor Pascale  sunt în toi şi la blocul „Turturica” din Alba Iulia. Dacă locuitorii de aici nu au putut să-şi procure tradiţionalul miel de Paşte, nu s-au lăsat cu masa goală şi astăzi, în Vinerea Mare, s-au adunat cu mic cu mare în faţa blocului, unde au sacrificat… doi porci. Vorba unora dintre ei „tră să mânce şi gura lor ceva”… de sfintele Sărbători!

Suntem la nici două zile de Marele Praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, astfel încât toţi românii credincioşi sunt preocupaţi pentru curăţenie sufletească, dar în acelaşi timp şi pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătorile Pascale. Altfel spus, de la bogat la sărac, fiecare, după cât îl ţine punga încearcă să pună pe masa de Paşti ceva bunătăţi. Cei mai mulţi au reuşit deja să-şi procure tradiţionalul miel de Paşti şi fac pregătiri intense pentru a avea cu ce se ospăta imediat după noaptea Învierii Mântuitorului. Cei cu venituri financiare mai reduse, aşa cum este şi cazul celor ce locuiesc în blocul  „Turturica”, din cartierul Cetate, fac şi ei ce pot, să aibă ceva pe masa de Paşti. Aşa se face, că astăzi, aproape de orele amiezii, s-au adunat cu mic cu mare în faţa blocului, unde au purces cu toţii la sacrificarea a doi porci, astfel încât să se aleagă fiecare cu ceva preparate. Nimic rău în asta dintr-un punct de vedere, deoarece fiecare trebuie să trăiască şi să se bucure de Sărbătorile Pascale. Numai că, să faci ditamai „nunta porcului” în faţa blocului, în plin centrul oraşului, şi acum, în anul 2013, este un pic strigător la cer, deoarece încalcă normele de convieţuire publică şi este chiar interzis atât de către administraţia locală cât şi de normele Uniunii Europene. Era mai corect dacă se duceau cu ei la un abator specializat unde să-i sacrifice. În fine, nu vrem să le stricăm sărbătorile, au dreptul şi ei să se bucure de acestea, însă un pic de civilizaţie nu strică. Asta şi pentru că ei spun mereu că sunt marginalizaţi de societatea în care trăiesc. Să sperăm că, măcar pe viitor,  vor  încerca mai mult să ţină cont şi de cei din jur, de oraşul şi mediul în care trăiesc. Pentru că, nu? Cu toţii vrem şi ne pretindem că suntem europeni….

Până atunci, cu această speranţă, noi le urăm să aibă parte cu toţii de Sărbători de Paşte fericite, pentru că, vorba unora dintre ei „şi gura lor trebuie să mânce ceva…”

PS: Să apreciem totuşi faptul că, aşa cum rezultă şi din imaginile de mai jos, locatarii blocului, după ce au încheiat „nunta porcului”, deci inclusiv după prepararea unor grătare, şi-au făcut totuşi curat în faţa blocului.

Imaginile de la faţa locului ne-au fost trimise de către un cititor al site-ului ziarulunirea.ro, ce locuieşte prin apropiere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Militar din Alba Iulia, performanță în limba lui Voltaire: S-a calificat pentru al treilea an consecutiv la olimpiada de limba franceză

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Militar din Alba Iulia, performanță în limba lui Voltaire: S-a calificat pentru al treilea an consecutiv la olimpiada de limba franceză Elevul sergent Flavius Taflan (clasa a XI-a) a reușit să fie din nou în topul Olimpiadei de Limba Franceză, faza județeană, unde a obținut Premiul I și calificarea la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea