FOTO: Blocul”Turturica” din Alba Iulia, vedetă la conferinţa „România ghetourilor urbane” de la Palatul Suţu
Situat într-o zonă super-centrală în municipiul Alba Iulia, blocul G 2, cunoscut sub denumirea de ”Turturica” este în aceste zile una dintre vedetele expoziției de fotografie „România ghetourilor urbane” organizate de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu din capitală.
Vernisajul expoziției a fost marcat joi de conferinţa cu același nume – „România ghetourilor urbane” – susţinută de Viorel Mionel doctor în geografie umană și lector la Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).
Alături de ghetoul urban ”Turturica” din Alba Iulia, sunt prezentate și așezările cunoscute sub numele de Craica şi Horea din Baia Mare, Muncii şi Speranţa din Piatra Neamţ, Checheci din Arad, Colonia de la km. 10 din Brăila, ghetoul de lângă staţia de epurare din Miercurea Ciuc, ghetoul Parcul Tineretului din Botoşani, ghetoul de pe strada Munţii Tatra din Constanţa, ghetoul Zăvoi din Sibiu, fostul ghetou G1 din Bârlad mutat într-o locaţie nouă din periferia oraşului, ghetoul G4, cartierul Micro 19 din Galaţi, Istru din Giurgiu, fostul ghetou L2 din Drobeta Turnu Severin mutat de asemenea într-o locaţie periferică, aşa-numitul ghetou NATO de la Oradea, ghetoul de pe strada Ostrovului din Satu Mare, ghetoul „Zidului berlinez” de la Miercurea Ciuc şi ghetoul Pata Rât din Cluj Napoca, respectiv cele din capitală: Aleea Livezilor, Tunsu Petre, Amurgului şi Valea Cascadelor.
CITEȘTE ȘI: Scandal în ”Turturica” – Speriat de amenințările unei vecine, un bărbat i-a chemat pe jandarmi în ajutor
Menirea conferinței/expoziției
“Menirea acestei conferinte este aceea de a prezenta publicului larg conceptul de ghetou în conformitate cu datele oferite de realitatea urbană românească şi de a-l face să conştientizeze noua realitate urbană în care ne va fi dat să trăim, mai ales în contextul crizei internaţionale provocate de noile valuri de imigranţi din lumea musulmană care, mai devreme sau mai târziu, pot îmbrăca – aşa cum se întâmplă deja în câteva metropole europene – forme ghetoizante”, anunţă organizatorii.
CITEȘTE ȘI: Femei agresate de un bețiv în fața blocului “Turturica”. Jandarmii l-au amendat
“Oraşul este astăzi prada unui paradox neobişnuit: cu fiecare zi ce trece se afirmă tot mai mult ca actor politic colectiv şi, în acelaşi timp, este tot mai greu de condus şi gestionat. De asemenea, a devenit în multe privinţe sursă de neîncredere socială. Ceea ce schiţează lipsa de încredere este tendinţa oamenilor de a se închide în ei înşişi şi de a se proteja prin strategii de evitare şi segregare de inconvenientele puse pe seama populaţiilor precare.
CITEȘTE ȘI: Turturica a fost vânturată de poliţie
Funcţiile de schimb şi interacţiune dintre membrii oraşului, atât de specifice spaţiului urban, sunt din ce în ce mai mult compromise. Revoltele şi violenţele urbane manifestate într-un mod paroxistic pe de o parte, şi înmulţirea a ceea ce un autor francez numea drept incivilităţi sunt tot atâtea elemente ale imposibilităţii oraşului de a mai fi motor de civism.
CITEȘTE ȘI: FOTO: „Nunta porcului”, în Vinerea Mare, la blocul „Turturica” din Alba Iulia
Cauzele crizei urbane în termeni de pauperizare, sărăcie şi stigmat sunt cel mai bine conturate în spaţiile de tip ghetou. Segregarea spaţială a populaţiilor de romi a dat naştere mai multor ghetouri în perimetrul urban românesc sau unor areale aşa-numite „de mâna a doua”. Câteva dintre acestea sunt subiectul conferinei pe care v-o propunem şi care îşi doreşte să evidenţieze cauzele, tipurile şi modalităţile spaţiale de manifestare a romilor în spaţiul urban românesc. Romii sunt elementul social central în baza căruia s-au format areale urbane de tip ghetou”, mai explică cei de la Muzeul Municipiului Bucureşti, oraganizatorii evenimentului.
Intrarea la conferință a costat 7 lei, în preţ fiind inclusă vizitarea expoziţiei permanente.
Bogdan Presecan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan