FOTO: Baschetbalista Maria Pop și antenorul Valentin Urian, la lotul României Under 14, la un turneu internațional în Bulgaria

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Baschetul din Cetatea Marii Uniri are resurse, ultimele exemple fiind date de talentata baschetbalista Maria Pop (LPS Alba Iulia), prezentă în lotul național al României Under 14, la un turneu internațional disputat la Sofia, în Bulgaria.  Este prima acțiune a celui mai mic lot „tricolor”, România Under 14, iar Alba Iulia a avut doi reprezentanți, pe antrenorul Valentin Urian și jucătoarea de mare perspectivă Maria Pop.

Pregătită de Valentin Urian la LPS Alba Iulia, Maria a avut șansa să lucreze și sub „tricolor” cu tânărul antrenor – secundul reprezentativei României, care o ajută pe Veronica Gavrilă – antrenorul principal. „Sunt bucuroasă că am avut șansa să fiu convocată la această acțiune și să fiu printre primele 12 fete. A fost un turneu frumos cu meciuri bune, și mai puțin reușite din care am învățat din greseli, rezultând o primă experiență în cadrul lotului național, pe care nu o să o uit niciodată. Sper ca în viitor sa mai am sanse de genul acesta. și sunt fericită că „profu” Valentin Urian este unul dintre antrenorii de la lot, putem discuta deschis despre meciuri si prestația mea și mai presus de orice îi mulțumesc că mă încurajeză și îmi dă sfaturi„, a spus talentata jucătoare de sub panou.

USR - Alegeri parlamentare 2020

A fost primul turneu de verificare pentru aceasta generație 2004 organizat de „FIBA Youth development fund” și o primă convocare pentru jucătoare după un trial de selecție organizat in Brașov in perioada 24 august – 2 septembrie. În Bulgaria, România a realizat două victorii: 40-14 cu Kosovo (Maria a marcat 5 puncte) și 53-45 cu Macedonia (Pop a înscris 7 puncte), dar a înregistrat și două înfrângeri: 23-79 cu Bulgaria, țara gazdă (două puncte pentru albaiuliancă) și 35-49 cu Turcia (6 puncte în dreptul jucătoarei din Alba Iulia)

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Maria Pop, un nouă jucătoare promiţătoare a baschetului albaiulian, este de un an în vederile lotului național la respectiva categorie de vârstă, participând la diverse acțiuni de selecție.

Colegă la LPS Alba Iulia cu Diana Ignat, jucătoare ajunsă în vederile echipelor naţionale la diverse categorii de vârstă şi în lotul CSU LPS Alba Iulia, Maria Pop se anunţă o baschetbalistă cu un potențial deoseit.

Maria este din anul 2004, dar evoluează la generaţia 2001 şi 2002, iar la turneul final Under 16 a fost titulară. Este una dintre cele mai talentate jucătoare cu care am lucrat”, a precizat antrenorul Valentin Urian (LPS Alba Iulia), în cursul anului trecut. În 2016, Maria Pop a devenit, cu LPS Alba Iulia, vicecampioană naţională la Under 14.

Alba Iulia produce în continuare baschetbaliste, exemple în acest sens, în diverse generaţii, fiind Andreea Beldian, Mihaela Gherman, Andreea Fleşer, Diana Ignat, Alexandra Bobar sau Ionela Ţetcu.

Dan HENEGAR