Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Avanpremieră la Teatrul de Păpuşi Prichindel: „Punguţa cu 2 bani”, un spectacol valoros, gustat din plin de prichindeii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Punguta cu 2 bani44Zeci de prichindei au văzut vineri dimineaţă, în avanpremieră, cel mai nou spectacol al Teatrului de Păpuşi „Princhidel” din Alba Iulia, „Punguţa cu 2 bani”, o piesă plină de culoare şi veselie, dintr-o poveste clasică renumită. Cei mici au gustat spectacolul din plin, bucurându-se şi aplaudând prestaţia actorilor albaiulieni pe tot parcursul piesei. Ultima dată când s-a jucat această piesa la Teatrul Pirchindel a fost undeva în anul … 95.

“Punguţa cu 2 bani este un spectacol deosebit şi special. Te impresionează din Punguta cu 2 bani69momentul în care intri în sală datorită scenografiei de excepţie, plină de culoare şi imaginaţie, semnată Marian Sandu. Nici nu te aşezi bine pe scaun iar muzica originală, compusă de compozitorul Dan Bălan, îţi captează toată atenţia şi te introduce într-o lume a satului românesc de odinioară. Personajele sunt interpretate cu mult talent şi umor de către actorii teatrului, muzică bună, umor, voioşie şi multe poveţe, totul îmbrăcat într-o regie remarcabilă semnată Gabriel Apostol. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani, însă cu siguranţă va fi pe placul atât a bunicilor cât şi a părinţilor”, a declarat Ioana Bogăţan, managerul teatrului.

Montarea piesei şi repetiţiile au durat aproximativ trei luni

Elit - Gustul Desăvârșit

„După o muncă de trei luni, de răni în genunchi, de foarte multă transpiraţie şi de foarte multă pasiune, am reuşit să aducem în faţă acest spectacol.  Aceştia sunt actorii  teatrului, iar dacă unul dintre ei s-ar îmbolnăvi la Alba Iulia nu s-ar mai putea juca teatru”, a spus Ioana Bogăţan.

„Punguţa cu doi bani nu înseamnă doar un spectacol mic pentru un copil de grădiniţă. Eu zic că sunt poveşti de referinţă care merită văzute în scenă. Abordarea este de aşa natură încât şi un copil de 4 ani să poate să se uite şi unul de clasa a patra şi chiar şi un adolescent ar avea ce să înveţe din acest spectacol”, a adăugat Ioana.

Punguta cu 2 bani62 Regia piesei este semnată de Gabriel Apostol din Bucureşti, actor mânuitor la teatrul „Ţăndărică” şi conf. dr. UNATC, unde predă cursuri de “Tehnologii digitale în arta animaţiei”. El se află la prima colaborare cu Alba Iulia, dar promite să se întoarcă cu mare bucurie oricând este chemat.

Echipa de aici este foarte talentată. Din punctul meu de vedere a fost o întâlnire foarte fericită dintre o poveste deosebită pe care o ştim cu toţii şi o trupă foarte talentată.  Oamenii ăştia care se află aici, vă spun un secret,  fac chestiunea asta din pasiune, nu pentru bani. Pentru că dacă nu ştiţi banii pe care-i primesc sunt foarte puţini, ca peste tot în altă parte. Nu e aici o situaţie particulară, dar dacă nu ar fi pasiune nu ar fi posibile spectacolele. Pentru că dacă e vorba doar de bani nu ai ce să cauţi la teatru „, a spus regizorul.

Totodată, acesta  a spus că teatrul „Prichindel” ar avea nevoie de mai mulţi actori, aşa ar mai putea respira cei câţiva care sunt în prezent.

„Eu sunt extrem de bucuros şi onorat că Ioana m-a invitat să montez aici şi când spun Ioana mă gândesc şi la toată trupa, care a fost extrem de deschisă şi comunicativă cu mine. A fost aşa o dragoste la prima vedere. Noi ne ştim de mult dar vă spun încă un secret, dacă nu am simţit o empatie, o comunicare directă, vie, semnificativă  cu o trupă în multele spectacole pe care le-am montat, eu nu am putut monta nimic. Cu trupa de aici, eu zic că am stabilit o comunicare foarte faină, iar rezultatul se vede pe scenă. Ei sunt foarte implicaţi, le place ceea ce fac, pun toată pasiunea în spectacole şi nu am decât să le mulţumesc pentru bucuria pe care mi-a oferit-o şi mi-o oferă cât o să se joace spectacolul.

Mă bucur că m-am aflat Alba Iulia. Sunt oameni faini aici, actori faini aici, şi mi-aş dori să reuşească să-şi mărească trupa şi să aibă putere de muncă aşa cum au avut şi până acum. Am stabilit nişte conexiuni foarte puternice cu trupa de aici şi cu mare bucurie o să mai vin”, a mai spus regizorul Gabriel Apostol.

Managerul teatrului Princhindel, Ioana Bogăţan a ţinut să precizeze că această colaborare cu regizorul piesei este un adevărat câştig pentru teatrul albaiulian. „El este şi un actor foarte bun. Adică ce cere ca şi regizor ştie să explice şi ca actor. Asta e o combinaţie fericită, pe care nu întotdeauna o găsim” , a explicat Ioana.

Echipă de 5 actori

Punguta cu 2 bani51Din distribuţia piesei fac parte actorii Viorica Boda, Teodora Popa, Amalia Pop, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan.

Regia artistică şi scenariul sunt semnate de Gabriel Apostol, iar scenografia de Marian Sandu. Muzica  a fost compusă special pentru acest spectacol de Dan Bălan şi maestru de sunet este Levente Szöcs. Tehnicieni de scenă sunt  Ilie Petrescu şi Horia Oargă, iar  Oriana Pelladi şi Marian Sandu s-au ocupat de pictură şi sculptură. Regia tehnică îi aparţine lui Elena Scorţeanu, Ovidiu Tămăşan este maestru de lumini. Costumele au fost realizate de  Mirela Tămăşan, iar decorul de Marin Goia.

Premiera piesei va avea loc sâmbătă, la Teatrul „Prichindel”, începând cu ora 18.00, iar prima ieşire la festivaluri a echipei cu „Punguţa cu 2 bani” va fi în luna mai, la Festivalul de la Chişinău.

[nggallery id=1160]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Amenajări exterioare pentru Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Handicap Psihic și Mental Ocna Mureș: Licitația, lansată în SEAP

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Amenajări exterioare pentru Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Handicap Psihic și Mental Ocna Mureș: Licitația, lansată în SEAP

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări de amenajări exterioare pentru obiectivul Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Handicap Psihic și Mental Ocna Mureș.

Valoarea totală estimată a contractului este de 710.280,17 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Beneficiile anticipate de către autoritatea contractantă includ dar nu se limitează la aspecte precum:

  • crearea de facilități speciale pentru persoanele cu dizabilități;
  • desfășurarea activităților în condiții optime, conform cerințelor actuale, astfel încât serviciile oferite să se desfășoare în condiții normale;
  • îmbunătățirea calității serviciilor oferite persoanelor asistate într-un mediu cât mai plăcut;
  • creșterea eficienței energetice a clădirilor publice;
  • reducerea consumului de energie finală în clădire;
  • scăderea gazelor cu efect de seră, cu efect pozitiv asupra schimbărilor climatice;

Lucrări de executat

  • Realizare împrejmuire
  • Canalizarea exterioară pluvială și profilele canalizării conform dispozițiilor de șantier
  • Construcție și amenajare drumuri și alei interioare curții

Execuția lucrării pentru obiectiv va avea o durată de 2 luni de la emiterea Ordinului de incepere a lucrărilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Scară exterioară de evacuare la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Licitația, lansată în SEAP

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Scară exterioară de evacuare la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Licitația, lansată în SEAP

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru construire scară exterioară de evacuare. Valoarea totală estimată a contractului este de 832.442,87 de lei, fără TVA.

Acest proiect urmărește indelinirea condițiilor impuse prin avizul emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba Iulia.

Ansamblul de clădiri care formează Spitalul Județean de Urgențe Albă a fost dat în folosință în anul 1973, are un regim de înălțime variabil și o suprafață construită totală de 5886mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele specifice ale proiectului:

-Executare săpături în vederea turnării fundațiilor
-Cofrare și turnare fundație
-Executare și montare scară metalică de evacuare

Principalul obiectiv care se dorește să fie asigurat în urmă implementării prezentului proiect este de a asigura condițiile de evacuare în caz de incendiu, conform normativelor în vigoare.

Scară metalică exterioară va fi amplasată la fațada sudică a clădirii spitalului. Înălțimea maximă a construcției propuse față de cota trotuarului este de 20.20m. Accesul până la cota 0.00 a clădirii se face pe un pachet de 7 trepte iar pentru fiecare din cele 5 nivele sunt două rampe de scară cu câte 11 trepte fiecare. Treptele au înălțimea de 15 cm, lățimea de 33 cm și o lungime de 144 cm. Sunt executate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbanda portanță 40-4, bare torsionate 5mm, 330 X1400mm. Podestele au lungimea de 160 cm și lățimea de 318cm ; sunt realizate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbanda portanță 60-4 mm, bare torsionate 5mm. Pentru siguranță utilizatorilor au fost prevăzute balustrade metalice cu înălțimea de 1m.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Sesiune de comunicări ştiinţifice la Sebeș în organizarea Muzeului Municipal: „Multiculturalitate şi patrimoniu istoric în Transilvania”, ediţia a XIV-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sesiune de comunicări ştiinţifice la Sebeș în organizarea Muzeului Municipal: „Multiculturalitate şi patrimoniu istoric în Transilvania”, ediţia a XIV-a

Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfăşura cea de-a XIV-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 39 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan București, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Municipal Mediaș, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara etc.

Lucrările celor trei secţiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, în cadrul căreia vor fi prezentate şi două dintre publicaţiile ştinţifice recente editate de personalul muzeului. Este vorba de anuarul științific al muzeului, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al treisprezecelea număr, și de lucrarea semnată de Cornel Tatai-Baltă, Călin Anghel, Radu Totoianu, Colecţia Sava Henţia a muzeului municipal din Sebeş, ediţia a II-a, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022, care prezintă publicului iubitor de artă, în mod exhaustiv, una dintre cele mai importante colecții de tablouri semnate de Sava Henția.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuarea programului, începând cu ora 12.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, va avea loc reprezentația de reconstituire istorică „Povestea Încoronării”, susținută de istorici și voluntari ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, în cadrul căreia va fi pusă în scenă încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Comunicările participanţilor abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Cercetări arheologice în castrul roman de la Apulum, Despre „frumuseţe” şi trucurile ei la scriitori creştini din secolele II-III (Clement al Alexandriei şi Tertullian), O cronică de familie din Mărginimea Sebeşului, însemnările lui Ioan Dan Jinariu din Şugag, 2050 de ani de la crearea statului centralizat şi independent dac – unele aspecte istorice şi istoriografice, Mărturiile unui arheolog şi aventurier în zona Sebeşului. Sir Arthur Evans şi călătoria sa în Transilvania (cca. 1884), Moşteniri. 150 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Din patrimoniul muzeal albaiulian, Sistematizarea localităţilor în perioada comunistă: între intenţii şi realizări. Cazul oraşului Sebeş (1972-1988), Cimitirele istorice – muzee în aer liber. Între conservare şi valorificare, precum şi altele. Pentru cei interesaţi, programul manifestării ştiinţifice poate fi accesat pe pagina de Internet a muzeului, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea