Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO| Avanpremieră la Teatrul de Păpuşi Prichindel: „Punguţa cu 2 bani”, un spectacol valoros, gustat din plin de prichindeii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Punguta cu 2 bani44Zeci de prichindei au văzut vineri dimineaţă, în avanpremieră, cel mai nou spectacol al Teatrului de Păpuşi „Princhidel” din Alba Iulia, „Punguţa cu 2 bani”, o piesă plină de culoare şi veselie, dintr-o poveste clasică renumită. Cei mici au gustat spectacolul din plin, bucurându-se şi aplaudând prestaţia actorilor albaiulieni pe tot parcursul piesei. Ultima dată când s-a jucat această piesa la Teatrul Pirchindel a fost undeva în anul … 95.

“Punguţa cu 2 bani este un spectacol deosebit şi special. Te impresionează din Punguta cu 2 bani69momentul în care intri în sală datorită scenografiei de excepţie, plină de culoare şi imaginaţie, semnată Marian Sandu. Nici nu te aşezi bine pe scaun iar muzica originală, compusă de compozitorul Dan Bălan, îţi captează toată atenţia şi te introduce într-o lume a satului românesc de odinioară. Personajele sunt interpretate cu mult talent şi umor de către actorii teatrului, muzică bună, umor, voioşie şi multe poveţe, totul îmbrăcat într-o regie remarcabilă semnată Gabriel Apostol. Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 12 ani, însă cu siguranţă va fi pe placul atât a bunicilor cât şi a părinţilor”, a declarat Ioana Bogăţan, managerul teatrului.

Montarea piesei şi repetiţiile au durat aproximativ trei luni

„După o muncă de trei luni, de răni în genunchi, de foarte multă transpiraţie şi de foarte multă pasiune, am reuşit să aducem în faţă acest spectacol.  Aceştia sunt actorii  teatrului, iar dacă unul dintre ei s-ar îmbolnăvi la Alba Iulia nu s-ar mai putea juca teatru”, a spus Ioana Bogăţan.

„Punguţa cu doi bani nu înseamnă doar un spectacol mic pentru un copil de grădiniţă. Eu zic că sunt poveşti de referinţă care merită văzute în scenă. Abordarea este de aşa natură încât şi un copil de 4 ani să poate să se uite şi unul de clasa a patra şi chiar şi un adolescent ar avea ce să înveţe din acest spectacol”, a adăugat Ioana.

Punguta cu 2 bani62 Regia piesei este semnată de Gabriel Apostol din Bucureşti, actor mânuitor la teatrul „Ţăndărică” şi conf. dr. UNATC, unde predă cursuri de “Tehnologii digitale în arta animaţiei”. El se află la prima colaborare cu Alba Iulia, dar promite să se întoarcă cu mare bucurie oricând este chemat.

Echipa de aici este foarte talentată. Din punctul meu de vedere a fost o întâlnire foarte fericită dintre o poveste deosebită pe care o ştim cu toţii şi o trupă foarte talentată.  Oamenii ăştia care se află aici, vă spun un secret,  fac chestiunea asta din pasiune, nu pentru bani. Pentru că dacă nu ştiţi banii pe care-i primesc sunt foarte puţini, ca peste tot în altă parte. Nu e aici o situaţie particulară, dar dacă nu ar fi pasiune nu ar fi posibile spectacolele. Pentru că dacă e vorba doar de bani nu ai ce să cauţi la teatru „, a spus regizorul.

Totodată, acesta  a spus că teatrul „Prichindel” ar avea nevoie de mai mulţi actori, aşa ar mai putea respira cei câţiva care sunt în prezent.

„Eu sunt extrem de bucuros şi onorat că Ioana m-a invitat să montez aici şi când spun Ioana mă gândesc şi la toată trupa, care a fost extrem de deschisă şi comunicativă cu mine. A fost aşa o dragoste la prima vedere. Noi ne ştim de mult dar vă spun încă un secret, dacă nu am simţit o empatie, o comunicare directă, vie, semnificativă  cu o trupă în multele spectacole pe care le-am montat, eu nu am putut monta nimic. Cu trupa de aici, eu zic că am stabilit o comunicare foarte faină, iar rezultatul se vede pe scenă. Ei sunt foarte implicaţi, le place ceea ce fac, pun toată pasiunea în spectacole şi nu am decât să le mulţumesc pentru bucuria pe care mi-a oferit-o şi mi-o oferă cât o să se joace spectacolul.

Mă bucur că m-am aflat Alba Iulia. Sunt oameni faini aici, actori faini aici, şi mi-aş dori să reuşească să-şi mărească trupa şi să aibă putere de muncă aşa cum au avut şi până acum. Am stabilit nişte conexiuni foarte puternice cu trupa de aici şi cu mare bucurie o să mai vin”, a mai spus regizorul Gabriel Apostol.

Managerul teatrului Princhindel, Ioana Bogăţan a ţinut să precizeze că această colaborare cu regizorul piesei este un adevărat câştig pentru teatrul albaiulian. „El este şi un actor foarte bun. Adică ce cere ca şi regizor ştie să explice şi ca actor. Asta e o combinaţie fericită, pe care nu întotdeauna o găsim” , a explicat Ioana.

Echipă de 5 actori

Punguta cu 2 bani51Din distribuţia piesei fac parte actorii Viorica Boda, Teodora Popa, Amalia Pop, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan.

Regia artistică şi scenariul sunt semnate de Gabriel Apostol, iar scenografia de Marian Sandu. Muzica  a fost compusă special pentru acest spectacol de Dan Bălan şi maestru de sunet este Levente Szöcs. Tehnicieni de scenă sunt  Ilie Petrescu şi Horia Oargă, iar  Oriana Pelladi şi Marian Sandu s-au ocupat de pictură şi sculptură. Regia tehnică îi aparţine lui Elena Scorţeanu, Ovidiu Tămăşan este maestru de lumini. Costumele au fost realizate de  Mirela Tămăşan, iar decorul de Marin Goia.

Premiera piesei va avea loc sâmbătă, la Teatrul „Prichindel”, începând cu ora 18.00, iar prima ieşire la festivaluri a echipei cu „Punguţa cu 2 bani” va fi în luna mai, la Festivalul de la Chişinău.

[nggallery id=1160]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale La Târgul de cArte Alba Transilvana, care are loc pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia participă și caricaturistul brăilean Costel Pătrășcanu. Expoziția sta constă în desene pline de umor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea