Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Autostrada Sebeş-Turda în punctul fierbinte de la Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

autostrada la aiud004Au început lucrările pe tronsonul 3, între Aiud şi Decea (12,5 km). Încet, încet, după multe licitaţii şi mai ales contestaţii, lucrările la Autostrada Sebes – Turda intră în sfârşit pe făgaşul faptelor. Iar punctul ei cel mai fierbinte este cel dintre Aiud (intrarea în oraş, în zona IM Aiud) şi nodul rutier de la Decea.

Deşi este cel mai scurt tronson al autostrăzii, de doar 12,5 km (faţă de 17 km Sebeş – Pârâul Iovului; Pârâul Iovului – Aiud 24,5 km şi Decea – Turda 16,3 km), lucrările pe acest tronson au dat multă bătaie de cap atât Companiei Naţionale de Autostrăzi şi drumuri, cât şi proiectanţilor, constructorilor şi mai ales proprietarilor de terenuri din zonă dar şi autorităţilor locale. Aceasta pentru că traseul autostrăzii trecea între Aiud şi Ciumbrud, pe terenurile unor cetăţeni care au înfiinţat aici plantaţii de pomi fructiferi, trandafirii şi viţa de vie, investind sume importante în amenajarea pepinierelor pomicole, floricole şi viticole.

Oamenii, şi mai ales fermierii din zonă au fost afectaţi mai ales de sumele modice oferite drept despăgubire pentru terenuri care nu au ţinut cont de investiţiile mari făcute. Mai mult, preţurile oferite au variat extrem de ciudat, astfel că dacă un proprietar a primit 0,50 de lei pentru un mp, vecinul lui s-a trezit cu 2 lei pe mp. Pe bună dreptate oamenii s-au revoltat şi s-au adresat autorităţilor, mai ales Primăriei Aiud şi Consiliului Judeţean Alba, domnilor Horaţiu Josan, primar şi Ion Dumitrel, preşedinte. Aceştia s-au implicat şi au luptat pentru ca drepturile proprietarilor de terenuri şi afacerile lor să fie trataţi cu respectul cuvenit şi despăgubiţi în cuantumul financiar corect, proporţional cu investiţiile făcute.

Primăria şi Consiliul Judeţean au devenit astfel interfaţa între cetăţeni, Compania Naţională şi constructori. S-a reuşit într-o primă fază ca începerea lucrărilor să ţină seama de doleanţele cetăţenilor de a-şi strânge recolta la culturile de toamnă (până în 15 octombrie), iar în pepiniere până la 15 noiembrie. Nu s-a reuşit, deocamdată, ca investitorii agricoli din zonă să fie despăgubiţi la valoarea reală a pieţii. Ei au făcut o nouă ofertă companiei, urmând ca în cazul în care nu va fi satisfăcută să se adreseze justiţiei. Ceea ce mai mult ca sigur se va întâmpla!

Deocamdată, în zona Aiud, la intrarea în oraş, între Aiud şi Ciumbrud, în apropierea fostei Întreprinderi metalurgice, au început lucrările la organizarea şantierelor pentru lotul 3, Aiud – Decea. Constructorii sunt italieni, respectiv asociaţia Tirrena Scavi SpA şi Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA. Constructorii se grăbesc căci din cauza chichiţelor juridice şi a birocraţiei, dar şi a unor situaţii neclare cu terenurile cetăţenilor şi despăgubirile acordate, lucrările au început cu întârziere, ca de fapt pe întreaga autostradă Sebeş – Turda. Oricum se va lucra foc continuu, zi şi noapte, inclusiv pe perioada iernii, atunci când timpul o va permite. Nu putem însă decât să salutăm începerea lucrărilor şi pe tronsonul 3, Aiud-Decea!

[nggallery id=2510]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea