FOTO: Autostrada Sebeş-Turda în punctul fierbinte de la Aiud

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

autostrada la aiud004Au început lucrările pe tronsonul 3, între Aiud şi Decea (12,5 km). Încet, încet, după multe licitaţii şi mai ales contestaţii, lucrările la Autostrada Sebes – Turda intră în sfârşit pe făgaşul faptelor. Iar punctul ei cel mai fierbinte este cel dintre Aiud (intrarea în oraş, în zona IM Aiud) şi nodul rutier de la Decea.

Deşi este cel mai scurt tronson al autostrăzii, de doar 12,5 km (faţă de 17 km Sebeş – Pârâul Iovului; Pârâul Iovului – Aiud 24,5 km şi Decea – Turda 16,3 km), lucrările pe acest tronson au dat multă bătaie de cap atât Companiei Naţionale de Autostrăzi şi drumuri, cât şi proiectanţilor, constructorilor şi mai ales proprietarilor de terenuri din zonă dar şi autorităţilor locale. Aceasta pentru că traseul autostrăzii trecea între Aiud şi Ciumbrud, pe terenurile unor cetăţeni care au înfiinţat aici plantaţii de pomi fructiferi, trandafirii şi viţa de vie, investind sume importante în amenajarea pepinierelor pomicole, floricole şi viticole.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Oamenii, şi mai ales fermierii din zonă au fost afectaţi mai ales de sumele modice oferite drept despăgubire pentru terenuri care nu au ţinut cont de investiţiile mari făcute. Mai mult, preţurile oferite au variat extrem de ciudat, astfel că dacă un proprietar a primit 0,50 de lei pentru un mp, vecinul lui s-a trezit cu 2 lei pe mp. Pe bună dreptate oamenii s-au revoltat şi s-au adresat autorităţilor, mai ales Primăriei Aiud şi Consiliului Judeţean Alba, domnilor Horaţiu Josan, primar şi Ion Dumitrel, preşedinte. Aceştia s-au implicat şi au luptat pentru ca drepturile proprietarilor de terenuri şi afacerile lor să fie trataţi cu respectul cuvenit şi despăgubiţi în cuantumul financiar corect, proporţional cu investiţiile făcute.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Primăria şi Consiliul Judeţean au devenit astfel interfaţa între cetăţeni, Compania Naţională şi constructori. S-a reuşit într-o primă fază ca începerea lucrărilor să ţină seama de doleanţele cetăţenilor de a-şi strânge recolta la culturile de toamnă (până în 15 octombrie), iar în pepiniere până la 15 noiembrie. Nu s-a reuşit, deocamdată, ca investitorii agricoli din zonă să fie despăgubiţi la valoarea reală a pieţii. Ei au făcut o nouă ofertă companiei, urmând ca în cazul în care nu va fi satisfăcută să se adreseze justiţiei. Ceea ce mai mult ca sigur se va întâmpla!

Deocamdată, în zona Aiud, la intrarea în oraş, între Aiud şi Ciumbrud, în apropierea fostei Întreprinderi metalurgice, au început lucrările la organizarea şantierelor pentru lotul 3, Aiud – Decea. Constructorii sunt italieni, respectiv asociaţia Tirrena Scavi SpA şi Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA. Constructorii se grăbesc căci din cauza chichiţelor juridice şi a birocraţiei, dar şi a unor situaţii neclare cu terenurile cetăţenilor şi despăgubirile acordate, lucrările au început cu întârziere, ca de fapt pe întreaga autostradă Sebeş – Turda. Oricum se va lucra foc continuu, zi şi noapte, inclusiv pe perioada iernii, atunci când timpul o va permite. Nu putem însă decât să salutăm începerea lucrărilor şi pe tronsonul 3, Aiud-Decea!

[Gallery not found]

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Albaiulean 30 octombrie 2014 at 10:56

Dar Sebes-Paraul Iovului cand se declanseaza,ca nu se vede nici o miscare ?

andrew 30 octombrie 2014 at 11:01

Pt loturile 1 si 2 parca doar saptamana trecuta s-a dat decizia definitiva in instanta, iar contractele nu sunt semnate inca. Plus cele 4 luni de proiectare, parerea mea e ca in cel mai optimist scenariu se va vedea ceva miscarea abia prin martie-aprilie.
Pe lotul 4 se lucreaza de ceva vreme si par sa se miste binisor, acolo s-ar putea sa se incadreze in termen (martie 2016 parca).

Regele Momo 30 octombrie 2014 at 11:10

sa inteleg ca nu mai este iesire/intrare la Aiud ci doar la Decea ?

Dan 1 noiembrie 2014 at 21:15

la iesirea din aiud spre cluj langa groapa de gunoi o sa fie intrarea pe autostrada

Comentariile sunt oprite