Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: ”Alba Iulia Music & Film Festival” un adevărat succes! Și urmează ziua a 4-a – vezi programul

Publicat

în

Chiar dacă încă de la început ”Alba Iulia Music & Film Festival” se anunța un eveniment de succes cu o organizare de excepție, cea de-a treia zi a întrecut toate așteptările, în special la proiecția filmului ”Oameni și melci”, unde cele 1.500 de scaune pregătite pentru spectatori au fost ocupate și alte zeci de persoane au urmărit filmul de pe margine sau de pe scările de la Sala Unirii.

La final publicul a avut prilejul să-i asculte pe doi dintre actori, Dorel Vișan și Ovidiu Crișan și pe regizorul filmului Tudor Giurgiu și pe producătorul Oana Giurgiu care au provocat aplauze povestind despre filmări dar și despre surpriza plăcută pe care au avut-o vizitând Cetatea.

Sunt impresionat de ce au făcut aici cei care au dat o viață nouă acestei minunate cetăți, acestei minunate istorii care s-a petrecut aici. Întotdeauna mă impresionează acest lucru când vin la Alba Iulia și îmi pare rău că vin mai rar, nu așa cum veneam odată”, a mărturisit Dorel Vișan.

Elit - Gustul Desăvârșit

E incredibil de frumos ce aveți aici și ne bucurăm că am avut ocazia să vedem”, a spus producătorul filmului ”Oameni și melci”, Oana Giurgiu.

Aveți aici ceva fabulos! Este un decor în aer liber! Ne vom reîntâlni poate chiar în toamna aceasta sau la iarnă și o să facem un film la Alba Iulia”, a anunțat regizorul Tudor Giurgiu.

În cea de-a treia zi albaiulienii s-au bucurat de încă o seară specială nu doar prin programarea filmului care a stabilit un record de spectatori încă de la lansare ci și prin prezentarea altor trei filme de excepție, “The Shukar Collective Project“, “Pina” și “Mamma Mia”, și, bineînțeles, prin concertele cu Laura Orian (7th Flower), Lights Out sau Grimus.

Se spune că tot ce este frumos se termină repede și într-adevăr, festivalul se apropie de sfârșit mult prea curând. Până la final însă mai este o zi ce va încheia spectaculos un eveniment ce, cu siguranță, va rămâne ”de poveste”, la fel ca toate evenimentele pe care le-a găzduit în acest an Cetatea Alba Carolina.

Iată programul din ultima zi – duminică 30 septembrie:

*Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16.00 ”Iron Sky” – 2012, regia Timo Vuerensola
18.00 “Nine” – 2009, regia Rob Marshall

*Palatul Principilor
20.00 Proiecţie eveniment: “Cabinetul figurilor de ceară”  – 1924, regia Paul Leni & Leo Birinsky – Film mut cu acompaniament live – Ansamblul EINUIEA

*Piaţa Cetăţii – Open Air
20.00 “Concertul” – 2009, regia Radu Mihăileanu
22.00 Concert PUYA

*Cerul de fier/ Iron Sky este o comedie SF despre naziști care s-au retras pe Lună în 1945, și-au construit o navă spațială și se întorc în 2018 să atace Pământul. Filmul a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez, iar succesul, spune cineastul Timo Vuorensola, i se datorează comunității online de fani. Filmul a făcut senzație anul acesta la Festivalul de la Berlin și a rulat în premieră în România, la TIFF, ediția 2012.
*”Cabinetul figurilor de ceară” – o invitație în lumea poveștilor fantastice și o îmbinare între lumea filmului și a muzicii. La capitolul film, acțiunea se petrece într-un muzeu al figurilor de ceară, în care trei personaje prind viață în trei scheciuri distincte: şeicul Harun-al-Raşid (din 1001 de nopţi), ţarul Ivan cel Groaznic şi enigmaticul Jack Spintecătorul, așa cum erau ei văzuți în 1924, momentul realizării peliculei. Fiecare pasaj este ilustrat muzical; cei de la EINUIEA se află la a patra experiență de gen (după Nosferatu, Faust şi Prăbuşirea casei Usher), iar de această dată au creat o adevărată coloană sonoră a filmului. Pentru a se sincroniza cu povestea de pe marele ecran, muzica originală compusă pentru acest film este inspirată cu preponderență din surse tradiționale de origine persană și rusă, sau conține prelucrări și aranjamente din aceste surse.
*”Nine”, regizat de Rob Marshall, cel care a creat „Chicago”, este inspirat dintr-un spectacol de pe Broadway, lansat în 1982, deţinător al unui premiu Tony și are o distribuție de excepție: Penélope Cruz, Daniel Day-Lewis, Nicole Kidman, Sophia Loren, Marion Cotillard, Judi Dench şi Kate Hudson.
*”Concertul” este o coproducţie Franţa-România-Belgia-Italia. Distribuţia filmului este internaţională, dar personajul românului Vlad Ivanov are un rol esenţial. El joacă rolul unui oligarh rus care finanţează deplasarea la Paris a unor muzicieni, pentru ca aceştia să susţină un concert în celebra sală Pleyel. Proiectul a câştigat locul întâi la concursul organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, care a finanţat producţia cu o sumă record: 430.000 de euro.
*Puya este cel care va închide prima ediție a ”Alba Iulia Music & Film Festival”, îl vom regăsi în postura lui preferată, cea de băiat rău de cartier, în concertul de la ora 22.00, din Piața Cetății.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare