FOTO: Agenția de Protecție a Mediului Alba, luată cu asalt! Peste 200 de oameni stau la coadă, afară, în frig, pentru a-și depune dosarele pentru accesarea programului ”Casa Verde”

coada-apm-alba04Peste 200 de oameni s-au așezat la coadă în fața Agenției pentru Protecția Mediului Alba și stau și așteaptă, în frig, pentru a-și depune dosarele de finanțare pentru programul Casa Verde. Deși înscrierile au început doar luni dimineața, oamenii au venit în fața sediului încă de duminică de la prânz și s-au înscris pe liste improvizate de așteptare, în speranța că se vor număra printre norocoșii care vor primi ajutorul de la stat în vederea achiziționării unor echipamente ecologice de încălzire a locuințelor.

Programul practic a început de luni dimineața de la ora 8.00. Oamenii au venit la coadă încă de duminică de la prânz pentru că programul se derulează după regula <primul venit, primul servit>, până la incidența sumei alocate în fiecare județ. Noutatea în program este faptul că cererile se transmit online, iar softul de la București generează numărul dosarelor”, a declarat pentru ziarulunirea.ro  directorul executiv al APM Alba, Nicolae Pienar.

ELIT

Potrivit acestuia, agenția a luat în considerare lista întocmită de oamenii care stau la rând, fiind preluate câte trei dosare odată. Una dintre măsurile luate de APM Alba pentru a veni în sprijinul solicitanților a fost suplimentarea personalului. „Sunt patru persoane care lucrează pentru înregistrarea dosarelor, trei dintre acestea verifică existența actelor la dosar și veridicitatea lor, iar una se ocupă de transmisia online”, a spus Nicolar Pienar.

Dosarele pentru obţinerea subvenţiei pentru sistemele ecologice de încălzire a locuinţelor se pot depune, luni, până la ora 16.30, urmând ca marți programul să continue cu primii rămași pe listă.

În ceea ce privește plafonul alocat județului Alba pentru programul Casa Verde, acesta este de aproximativ 1 milion de lei.

CITIȚI și Astăzi începe prima sesiune a Programului Casa Verde Clasic. CUM puteți aplica pentru fonduri între 3.000 şi 8.000 lei, destinate instalării de panouri solare şi pompe de căldură

Prin Programul „Casa Verde”, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul alocat pentru întreaga ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.

Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor anunţă că dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016, la sediile agenţiilor pentru protecţia mediului din judeţele de reşedinţă.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin „Casa Verde” sunt panourile solare şi pompele de căldură, cunatumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei – până la 3.000 de lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

„Unul dintre principalele sectoare pe care se bazează economia verde, prioritate stabilită pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde după o pauză de 5 ani. Îmi doresc să încurajăm cât mai mare parte a populaţiei să folosească sisteme de încălzire verzi în propriile locuinţe. România este una dintre ţările cu mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile, iar această resursă este o oportunitate reală de valorificare care trebuie susţinută şi impulsionată prin astfel de programe. Dacă am exploata la maximum întregul potenţial solar din ţara noastră am putea substitui în această formă aproape jumătate din volumul de apă caldă menajeră şi circa 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă”, spune ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Pentru accesarea finanţărilor prin Casa Verde, trebuie depus dosarul de finanţare la Agenţia Teritorială de Protecţie a Mediului, apoi urmărit site-ul AFM pentru a afla decizia de acceptare (sau respingere) în Program. Urmează apoi semnarea contractului de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, demararea lucrărilor şi, în final, depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare cu AFM, românii au la dispoziţie maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agenţiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

În ceea ce priveşte persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. În acest caz se va finanţa instalarea de sisteme care utilizează energie solară şi energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele juridice pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

Florin 10 octombrie 2016 at 10:47

O coada exact ca pe vremea tovarasului, mi-e mila de saracii oameni.

unu care a depus in 2011 10 octombrie 2016 at 17:21

In 2011 se rugau doamnele de la mediu sa mai aducem persoane care sa depuna dosare, dar la momentul acela lumea era neincrezatoare ca statul va deconta proiectele, iar proiectele se realizau pe banii solicitantului care mai apoi depunea toate facturile pentru a primi prima de la stat.
Ce s-a modificat?????(puteti sa faceti si o stire….)
Au aparut firme (gen Urbio) care a luat la pas localitatile din toate judetele, convingand oamenii sa se inscrie, avantajul fiind ca firma se ocupa de realizarea proiectului pe materialele sale, urmand ca banii de la stat sa intre in contul firmei care a realizat proiectul(astfel o persoana nu mai trebuia sa realizeze proiectul pe banii sai si mai apoi sa depuna documentele pentru decontare).

unu care a depus in 2011 10 octombrie 2016 at 17:23

Acesta e motivul pentru care avem cozi la agentiile judetene………

unu care a depus in 2011 10 octombrie 2016 at 17:34

Sa speram ca autoritatile relizeaza ca foarte multi oameni au cheltuit bani pentru intocmirea dosarelor si va suplimenta fondurile alocate care in medie ajung pentru maxim 170 proiecte.
O incalcare a a ordinului ministrului mediului o comit cei de la afm alba care permit persoanelor a caror dosare nu sunt complete sa aduca completari sa alerge dupa documentele(sa intre peste rand cum vor acestia) lipsa samd…….
astfel se incalca art.14 alin 1(1) ”Dosarul de finanţare se va depune personal, legat, paginat şi opisat, într-un singur
exemplar, în plic, la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul şi se va înregistra într-un registru special pentru acest program, doar în cazul în care dosarul de finanţare cuprinde toate documentele potrivit fişei conformităţii administrative. Nu se pot depune modificări şi completări ulterioare înregistrării la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului”

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...