FOTO. După 16 ani de muncă în străinătate, un bărbat din Alba Iulia a dezvoltat o afacere cu chipsuri 100% naturale: ”Altceva în afară de cartofi, ulei și sare nu au”

Paul Voicu - Primar 2020

Un bărbat din Alba Iulia, care a muncit 16 ani în Spania pentru a-și face un rost în viață, s-a întors acasă unde și-a deschis o mică fabrică de chipsuri 100% naturale, fără urmă de E-uri sau coloranți, în care a investi 13.000 de euro.

Horea Nicolae Josan Alba a povestit că a trăit ”exodul occidentului ca toată lumea”, învățând, de asemenea, foarte multe despre agricultură. În Spania a lucrat în construcții, alimentație publică și la o tipografie, iar ideea de a începe o afacere de chipsuri 100% naturale i-a venit după o discuție cu un prieten care i-a spus că astfel de produse nu există în România.

ELIT

”Chipsuri d`Alba sunt o alternativă la brandurile puternice, iar afacerea am demarat-o dorind să ofer un produs 100% natural. Altceva în afară de cartofi, ulei și sare nu se găsește în aceste pungi. În prezent, nu pot să spun că este o afacere profitabilă, însă sunt fericit când văd că produsele se vând în magazine, baruri și restaurante din Alba și am ajuns să am desfacere și în județele Mureș și Brașov”, a spus administratorul fabricii.

El este singurul angajat al afacerii pe care o conduce și susține că profitul nu este mare, ci doar un salariu, care variază între 1.000 și 1.500 de lei. Are, totuși, și ceva să-și reproșeze: ”Am avut pierderi mari la început din cauza calității slabe, însă am lucrat la asta”.

Mihail David - 2020

Afacerea lui este deschisă de doi ani, iar o parte dintre consumatori s-au plâns că chipsurile sunt prea uleioase. Horea Josan și-a însușit criticile și lucrează zilnic la creșterea calității.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

”Pentru produsul meu, cartofii românești sunt foarte buni. Îi cumpăr direct de la țărani, de la producători, pentru a fi sigur de calitatea lor. În privința produselor mele pot să spun că sunt multe opinii. Unii le apreciază că sunt naturale, alții spun că sunt diferite, în sensul bun al cuvântului, însă sunt și oameni care susțin că nu le plac. Este loc pe piață pentru toată lumea. Îi înțeleg, la început am avut o calitate mai slabă. Și eu, dacă aș fi cumpărat un produs care nu mi-a plăcut, a doua oară nu mai plăteam pentru el”, povestește bărbatul, ținând capul în pământ, iar apoi afirmă că vina îi aparține.

O pungă de chipsuri, care are 74 de grame, pleacă de la el cu 1,8 lei, un preț ”cadou” a spus Horea, având în vedere că adaosul e de doar 40 de bani.

”Văd că alții în magazine își pun 30, 50, 70 de bani, alții vând punga chiar cu patru lei. Tipul acesta de afacere se bazează pe volum și, deocamdată, nu am. Vând cam 3.000 de pungi într-o lună”, a mai spus Horea.

Pungile în care sunt ambalate chipsurile sunt simple, colorate cu galben, iar pe ele scrie ”100 autentic”, ”cartofi prăjiți” și ”gust de-al nostru”.

În Spania patriotismul local este mai accentuat, a afirmat bărbatul, amintindu-și că în Madrid, într-o perioadă, oamenii au boicotat produsele din Barcelona, precizând că ar vrea ca locuitorii județului Alba să țină cont de acest brand local, atunci când cumpără chipsuri.

”Dacă reușesc să cresc afacerea investesc banii pentru a mă retehnologiza. Procesul de producție e simplu. Am o mașină care spală cartofii, una de curățat și alta de tăiat. Îi bag în friteuză, îi las la scurs, se sărează, îi aleg, îi las să se răcească, iar apoi îi ambalez”, a spus acesta.

Horea Josan a declarat că în barurile și restaurantele din Spania chipsurile sunt incluse în prețul băuturilor și ar vrea să ”implementeze acest concept și în România, cel puțin la bere”.

Cu toate că afacerea nu îi merge extraordinar, bărbatul spune că nu regretă investiția inițială deoarece ”Chipsuri D`Alba” sunt o mândrie personală.

Întrebat de la ce vine denumirea chipsurilor, având în vedere că atât numele său și județul de proveniență conțin numele ”Alba”, Horea, a răspuns: ”poți să o iei cum vrei”.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

14 Comentarii

Mancatorul de chipsuri 22 februarie 2017 at 23:08

Astea nu le poti numi chipsuri.chipsurile sunt o prostie.cartofii astia sunt o delicatesa,mananc zilnic si va admir domnule Josan pentru ce ati realizat.Si da aveti dreptate adaosul adaugat de magazine este exagerat 80,90 de bani,insa merita.Felicitari!

Cimpian Dan laurentiu 23 februarie 2017 at 0:02

eu mă gândesc la un bar de Tapas dar romani doar beau nu mai mănâncă…

andalusia 23 februarie 2017 at 14:45

Pe unde am umblat eu prin Spania, tapas se dadeau ”gratis” la bere sau alte bauturi. Daca le dai romanilor ”gratis” tapas sunt convins c-o sa le manance fara probleme si… clar o sa bea mai mult.

Costel 23 februarie 2017 at 5:32

Felicitări domnului Josan!!Desi nu sani un fan chipsuri…
e de admirat ambitia lui…Unde le putem gasi?

Josan Alba Horea 23 februarie 2017 at 9:59

Cartofii prăjiți d’Alba ii găsiți in Alba la Agras, Dacia și alte câteva ABC-URI răspândite prin oraș cât și la Pas, la Pasaj, Skitt 77, Framm

Cele mai delicioase chipsuri 23 februarie 2017 at 8:02

Sincer sa spun,chipsuri mai bune ca astea nu se gaseste nicaieri.Sunt cele mai proaspete si de calitate.Succes pe viitor

Flo 23 februarie 2017 at 8:02

În București găsim pe undeva aceste clipsuri?

Josan Alba Horea 23 februarie 2017 at 10:01

Deocamdată nu, doar prin comanda și livrat la posta romana

Ion D'Oarda 23 februarie 2017 at 8:42

Felicitari dom’le!
Acceseaza dumneatale niste fonduri europene (ca si asa pesede se lauda ca vor da drumul la bani) si pune-ti la cale si distributia – sa vezi atunci volume!

Felicitari inca o data!

Dadu 23 februarie 2017 at 13:21

Felicitari. Buna treaba.

mihai 23 februarie 2017 at 13:33

chiar obisnuiam sa cumpar aceste cipsuri. Vazand acum conditiile in care se fabrica o sa renunt sa-i mai cumpar!

chingi 23 februarie 2017 at 15:33

Felicitari pentru idee, mi se pare una excelenta , cum spune si Ion , ar trebui sa accesezi niste fonduri europene si sa pornesti o productie la scara mai mare , ar fi ceva interesant !

Florii 24 februarie 2017 at 12:23

O ideie super felicitari pt ca s-a gandit sa faca ceva in tara lui aproape de familie si a gasit ideia de a scoate un produs natural inca o data felicitari , nu sant fan cipsuri dar am sa le caut in Agras pt ca e si magazinul meu preferat .

Boanca George 25 februarie 2017 at 0:24

Buna Josan. Încearcă metoda la cuptor.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...