Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ ADR Centru/ Campus profesional și tehnic modern în Arieșeni, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional

Publicat

în

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru anunţă semnarea unui nou contract de finanţare în valoare totală de peste 18,83 milioane de lei, pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și diversificarea specializărilor profesionale ale Școlii generale din Arieșeni. Fondurile nerambursabile solicitate, în valoare de aproape 12 milioane lei vor fi asigurate din bugetul Programului Operaţional Regional, prin domeniul major de intervenție 3.4. 

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul comunei Arieșeni, domnul Marin Vasile Jurj alături de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare al proiectului „Campus învățământ profesional și tehnic”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timp de 18 luni, perioadă estimată de către beneficiar ca fiind necesară pentru implementare a proiectului, se vor efectua diverse lucrări de intervenție, reparație, extinderi și achiziții de echipamente. Bugetul total al proiectului este de 18,37 milioane lei, din care 11,99 milioane lei sunt fondurile nerambursabile solicitate. Contribuția solicitantului o constituie suma cheltuielilor neeligibile, precum și 0,28 milioane lei contribuția la cheltuielile eligibile.

Foto5Din fondurile proiectului se va realiza îmbunătățirea domeniilor de pregătire profesională prin patru specializări profesionale și tehnice. Vor fi achiziționate echipamente școlare pentru dotarea școlii la standarde europene și se vor construi atelierele necesare specializărilor profesionale. Se va renova sala de sport, se vor crea noi facilități în campus, prin amenajarea cantinei și îmbunătățirea condițiilor de cazare pentru elevi, urmând a fi create spații de cazare profesori. Tot din bugetul proiectului s-au prevăzut fonduri pentru finalizarea lucrării de intervenție asupra clădirii căminului de elevi și pentru finalizarea lucrării de intervenție asupra clădirii cantinei, precum și a rețelei de utilități.

Foto6Campusul care va fi creat va asigura oportunități de studiu, în ateliere specializate, în domeniul prelucrării lemnului, în cel al industriei alimentare, dar și în specializări pentru HoReCa, utile pentru turismul rural din Munții Apuseni.

Acest proiect este cel mai mare din mediul rural, pe domeniul destinat infrastructurii de educație, de la nivelul întregii regiuni Centru și asigură finalizarea unor investiții la unitatea de învățământ din Arieșeni, demarate încă din anul 2006.

De rezultatele acestui proiect, peste un an și jumătate, se vor bucura și vor beneficia toți cei peste 300 de elevi, care frecventează acum școala generală și, poate, noi elevi ce vor dori să studieze într-o școală reabilitată, ce va avea facilități de cazare și studiu moderne. Aș dori însă să îi anunț pe cei interesați că se va relansa în curând acest domeniu de finanțare nerambursabilă destinat reabilitării școlilor. Vor fi însă eligibile doar acele unități de învățământ la care deja au fost începute lucrările de reabilitare, tocmai pentru a putea fi finalizate până la finele anului 2015, data la care se va încheia Programul Regio. În următoarele zile se va lansa forma finală a Ghidului Solicitantului și se vor putea depune noi cereri de finanțare, dacă sunt îndeplinite condițiile și criteriile de eligibilitate. Toate aceste informații se găsesc pe site-ul www.regio-adrcentru.ro și îi vom ține la curent pe cei interesați prin anunțuri prin mass-media, internet, sau prin comunicări directe cu reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Foto4-1Am pornit de la ideea de a crea premizele necesare pentru asigurarea serviciilor esențiale pentru populație, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice și sociale, prin îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de educație. În principal, de rezultatele acestui proiect, de o unitate de învățământ complet reabilitată, vor beneficia copii aparținând grupurilor de populație dezavantajate. Practic, prin acest proiect, vrem să ne ținem tinerii acasă și să-i educăm, să le asigurăm condiții pentru a se putea angaja, în urma calificărilor obținute, în zona Munților Apuseni, fie în industria lemnului sau industria alimentară, fie în domeniul serviciilor turistice”, a declarat domnul Marin Jurj, primarul comunei Arieșeni.

Până în prezent prin domeniul major de intervenție 3.4 s-a finanțat reabilitarea și dotarea a 33 de unități de învățământ de care beneficiază peste 10 000 de elevi sau studenți. Un număr de 17 proiecte au fost deja finalizate și peste 18 milioane de euro s-au decontat de către ADR Centru pentru investiții în lucrări de extindere, modernizare, refacerea rețelelor de apă, electricitate și încălzire, precum și în dotarea lor cu echipamente It, echipamente profesionale specifice specializărilor școlare și mobilier școlar. 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”

Publicat

în

FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”

Sâmbătă, 14 mai a.c., ASCOR Iași a organizat ediția a VIII-a a evenimentului „Studentul ieșean”, la care au participat și tinerii ascoriști albaiulieni.

„Studentul ieșean”, unul din cele mai importante evenimente organizate de ASCOR Iași, a ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai, și, ca în fiecare an, a debutat cu participarea studenților la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari din Iași.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuare, studenții s-au deplasat către sala „Iustin Moisescu” din cadrul ansamblului mitropolitan, unde voluntarii ASCOR au organizat conferința cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”, susținută de părintele Serapion Pantea de la mănăstirea Partoș (jud. Timiș).

În cea de-a doua parte a zilei, tinerii studenți, organizați pe grupe de lucru, au participat la ateliere interactive organizate pe tema rugăciunii în viața creștinului. De asemenea, a avut loc evenimentul cultural Noaptea Muzeelor 2022, iar tinerii ascoriști ai celor două filiale s-au bucurat de vizitarea unor muzee din municipiul Iași.”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Mitropolia Ardealului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| PREMII la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”, primite de elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Publicat

în

PREMII la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”, primite de elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionați de domeniul științei și de disciplina fizică, au obținut premii la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”.

Organizat începând cu anul 2003 de către de Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, concursul are ca scop promovarea interesului pentru fizică în rândul elevilor de liceu și selectarea de studenți. Anul acesta, concursul s-a desfășurat online atât la Facultatea de Fizică din Timișaora, cât și în centrele de concurs din Alba Iulia (Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”), Reșița și Drobeta Turnu-Severin, reunind peste 300 de liceeni.

Premierea câștigătorilor a avut loc în weekend la Facultatea de Fizică din Timișoara, ocazie cu care, premianții au avut posibilitatea de a lua contact cu mediul academic, de la vizita facultatea, laboratoarele și sălile de curs și de a se familiariza cu dispozitivele experimentale din cabinetele de fizică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii colegiului militar, coordonați de doamnele profesoare Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu au obținut la acest concurs premii și mențiuni astfel:

Premiul II:
Eleva sergent Diana Olteanu (clasa a XII-a);
Eleva sergent Andreea Ghițoiu (clasa a XII-a);
Elev sergent major Andrei Zobrinschi (clasa a XII-a);
Premiul III:
Elev sergent Denis Rus (clasa a XII-a);
Eleva sergent Diana Dandu (clasa a XII-a);
Eleva plutonier adjutant Anamaria Șteopoae (clasa a XII-a);
Eleva sergent major Larisa Filip (clasa a XII-a);
Eleva sergent Maria Noja (clasa a XI-a);
Elev sergent Adi Tuță (clasa a XI-a).

Felicitări tuturor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului

Publicat

în

FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului

Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, 14 – 15 mai 2022, la manifestările organizate în cadrul Sărbătorii Libertății de la Blaj, un eveniment care a îmbinat folclorul tradițional românesc, din prima zi, cu recitaluri susținute de Goran Bregovic și Delia, în a doua zi.

Proiectul cultural este dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor: Adunarea Națională de la Blaj. Astfel, evenimentul s-a desfășurat pe Câmpia Libertății din Blaj, locul istoric unde a avut loc Adunarea Națională din 1848.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ziua de sâmbătă a fost dedicată folclorului autentic și a cuprins spectacolul extraordinar „Cântec pentru făuritorii libertății”, cu participarea Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. Pe scenă au urcat artiștii Veta Biriș, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Alina Pinca, Cornel Borza, Mirela Mănescu, Traian Jurchela, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga și Maria Filimon.

Programul a fost completat cu momente de reconstituire istorică in memoriam: Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand și Regina Maria. Concertul folcloric de pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost prezentat, sâmbătă, de jurnalista Andreea Bogdan.

Sărbătorea Libertății de la Blaj a continuat în a doua zi, duminică, 15 mai 2022, cu recitaluri susținute, începând cu ora 19:00, de trupa „RE-BORN” din Blaj și apoi de îndrăgita artistă Delia.
Sărbătoarea Libertății s-a duminică seara cu un concert extraordinar susținut de Goran Bregovic.

Sărbătoarea Libertății este deja un eveniment de tradiție și are loc pe Câmpia Libertății din Blaj, locul de desfășurare al Adunării Naționale din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848. Această adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, a fost momentul exprimării publice a revendicărilor naționale, politice, religioase și sociale.

Sărbătoarea Libertății a fost organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Palatul Cultural Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare