Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ ADR Centru/ Campus profesional și tehnic modern în Arieșeni, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru anunţă semnarea unui nou contract de finanţare în valoare totală de peste 18,83 milioane de lei, pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și diversificarea specializărilor profesionale ale Școlii generale din Arieșeni. Fondurile nerambursabile solicitate, în valoare de aproape 12 milioane lei vor fi asigurate din bugetul Programului Operaţional Regional, prin domeniul major de intervenție 3.4. 

La sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul comunei Arieșeni, domnul Marin Vasile Jurj alături de directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare al proiectului „Campus învățământ profesional și tehnic”.

Timp de 18 luni, perioadă estimată de către beneficiar ca fiind necesară pentru implementare a proiectului, se vor efectua diverse lucrări de intervenție, reparație, extinderi și achiziții de echipamente. Bugetul total al proiectului este de 18,37 milioane lei, din care 11,99 milioane lei sunt fondurile nerambursabile solicitate. Contribuția solicitantului o constituie suma cheltuielilor neeligibile, precum și 0,28 milioane lei contribuția la cheltuielile eligibile.

Foto5Din fondurile proiectului se va realiza îmbunătățirea domeniilor de pregătire profesională prin patru specializări profesionale și tehnice. Vor fi achiziționate echipamente școlare pentru dotarea școlii la standarde europene și se vor construi atelierele necesare specializărilor profesionale. Se va renova sala de sport, se vor crea noi facilități în campus, prin amenajarea cantinei și îmbunătățirea condițiilor de cazare pentru elevi, urmând a fi create spații de cazare profesori. Tot din bugetul proiectului s-au prevăzut fonduri pentru finalizarea lucrării de intervenție asupra clădirii căminului de elevi și pentru finalizarea lucrării de intervenție asupra clădirii cantinei, precum și a rețelei de utilități.

Foto6Campusul care va fi creat va asigura oportunități de studiu, în ateliere specializate, în domeniul prelucrării lemnului, în cel al industriei alimentare, dar și în specializări pentru HoReCa, utile pentru turismul rural din Munții Apuseni.

Acest proiect este cel mai mare din mediul rural, pe domeniul destinat infrastructurii de educație, de la nivelul întregii regiuni Centru și asigură finalizarea unor investiții la unitatea de învățământ din Arieșeni, demarate încă din anul 2006.

De rezultatele acestui proiect, peste un an și jumătate, se vor bucura și vor beneficia toți cei peste 300 de elevi, care frecventează acum școala generală și, poate, noi elevi ce vor dori să studieze într-o școală reabilitată, ce va avea facilități de cazare și studiu moderne. Aș dori însă să îi anunț pe cei interesați că se va relansa în curând acest domeniu de finanțare nerambursabilă destinat reabilitării școlilor. Vor fi însă eligibile doar acele unități de învățământ la care deja au fost începute lucrările de reabilitare, tocmai pentru a putea fi finalizate până la finele anului 2015, data la care se va încheia Programul Regio. În următoarele zile se va lansa forma finală a Ghidului Solicitantului și se vor putea depune noi cereri de finanțare, dacă sunt îndeplinite condițiile și criteriile de eligibilitate. Toate aceste informații se găsesc pe site-ul www.regio-adrcentru.ro și îi vom ține la curent pe cei interesați prin anunțuri prin mass-media, internet, sau prin comunicări directe cu reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Foto4-1Am pornit de la ideea de a crea premizele necesare pentru asigurarea serviciilor esențiale pentru populație, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice și sociale, prin îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de educație. În principal, de rezultatele acestui proiect, de o unitate de învățământ complet reabilitată, vor beneficia copii aparținând grupurilor de populație dezavantajate. Practic, prin acest proiect, vrem să ne ținem tinerii acasă și să-i educăm, să le asigurăm condiții pentru a se putea angaja, în urma calificărilor obținute, în zona Munților Apuseni, fie în industria lemnului sau industria alimentară, fie în domeniul serviciilor turistice”, a declarat domnul Marin Jurj, primarul comunei Arieșeni.

Până în prezent prin domeniul major de intervenție 3.4 s-a finanțat reabilitarea și dotarea a 33 de unități de învățământ de care beneficiază peste 10 000 de elevi sau studenți. Un număr de 17 proiecte au fost deja finalizate și peste 18 milioane de euro s-au decontat de către ADR Centru pentru investiții în lucrări de extindere, modernizare, refacerea rețelelor de apă, electricitate și încălzire, precum și în dotarea lor cu echipamente It, echipamente profesionale specifice specializărilor școlare și mobilier școlar. 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea