Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: A început Conferinţa “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”, la UAB. Specialişti din 9 ţări discută despre conexiunile literaturii, muzicii şi istoriei cu fenomenul muririi şi evenimentul morţii

Alexandra Mates

Publicat

în

conferinta despre murire UAB02Universitatea  “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia găzduieşte, începând de joi, 4 septembrie şi până sâmbătă, 6 septembrie, Conferinţa Internaţională “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”- (Moarte şi murire în Europa secolelor XVIII-XXI), ajunsă în acest an la cea de-a VII-a ediţie.  Este vorba despre o manifestare unică în ţara noastră şi în Centrul şi Sud Estul Europei, adunând în acest an specialişti din nouă ţări: Marea Britanie, Italia, Noua Zeelanda, Canada, Belgia, Grecia, Serbia şi România.

Deschiderea oficială  a evenimentului a avut loc joi dimineaţa, la ora 10.00,  în Aula Mică a Universitătii albaiuliene. Pe lângă specialiştii invitaţi, la deschidere au participat preşedintele Asociaţiei Cremationista Amurg din România, Marius Rotar, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba, istoricul Tudor Roşu  şi conf. univ. dr. Diana Câmpan.  

Printre tematicile abordate în acest an în cadrul conferinţei se numără conexiunile literaturii, filosofiei, muzicii şi istoriei cu fenomenul muririi şi evenimentul morţii, donarea de organe, eutanasia sau problematica incinerării şi a cimitirelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conferinta “Dying and Death in 18th-21st Century Europe”a devenit un eveniment ştiintific tradiţional în mediul academic românesc, relevanţa organizării sale fiind demonstrată şi prin noile evoluţii în domeniul funerar din România (adoptarea noii legi funerare, ce aduce o serie de inovaţii în domeniu – înmormântările laice, garantarea “suplimentară” a dreptului de a fi incinerat, reglementarea funcţionării cimitirelor private, precum şi deschiderea primului crematoriu uman din Transilvania – crematoriul Pro Ignis din Cluj-Napoca/Turda).

Conferinţa este organizată de către Universitatea “1 Decembrie 1918”, Muzeul Naţional al Unirii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, partenerii acestui eveniment fiind CNCS UEFISCDI România, Asociaţia Cremaţionistă Amurg din România, precum şi crematoriul uman Pro Ignis (Cluj-Napoca/Turda).

Programul complet al conferinţei poate fi consulat pe site-ul death-studies.ro.

[nggallery id=2269]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

LIDL a transmis că plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se poate face începând din această lună, şi în magazinele sale din ţară, însă numai cu cardurile emise de Sodexo (județul Alba) şi UP România.

Mai exact, începând de azi, 10 august 2022, beneficiarii voucherelor pentru alimente pot merge şi la magazinele Lidl pentru cumpărături.

Compania precizează că deocamdată sunt acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România, ceea ce înseană că nu sunt acceptate şi voucherele Edenred.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Momentan, se va putea face plata doar cu tichetele sociale emise de Sodexo şi UP România”, a informat Lidl.

„Cu ajutorul acestor carduri se pot achiziționa doar produse alimentare, produsele din celelalte categorii disponibile în magazinele Lidl România se vor plăti separat, prin orice altă metodă de plată acceptată de retailer”, a adăugat compania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”!

Atmosfera de festival este deschisă pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat faptul că postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia a fost ocupat de către Ana Maria Bleanț, în urma câștigării concursului.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu doamna Ana Maria Bleanț, care va ocupa, în urma câștigării concursului, postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia și cu doamna Adina Gădălean, fostul director interimar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Ana Maria Bleanț vine cu o experiență vastă, de aproximativ 20 de ani, în domeniul asistenței sociale, dobândită în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, care sunt sigur că o va ajuta la o bună coordonare și conducere a Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu.

Pe această cale transmit un mesaj de mulțumire doamnei Adina Gădălean, pentru profesionalismul și dedicarea de care a dat dovadă în desfășurarea activității sale, iar doamnei director Ana Maria Bleanț îi urez mult succes, putere de muncă și reușite în noua funcție din cadrul instituției”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea