Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: Le sugerez celor care au contracte cu STRACO să meargă la constructor pentru că banii lor sunt acolo

Publicat

în

Purtătorul de cuvânt al liberalilor din Alba, Florin Roman, a atacat dur în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri 22 martie la sediul organizației județene a PNL, compania STRACO Grup SRL – canstructorul tronsonului II al autostrăzii Orăștie – Sibiu.

Reacția lui Roman vine după ce în presa locală au apărut informații, demontate cu această ocazie, potrivit cărora firme din Alba care lucrează la construirea autostrăzii se află în pragul falimentului din cauza faptului că CNADNR nu plătește pentru lucrările efectuate.

Vicepreședintele PNL Alba a precizat că astăzi, direcorul Companiei Naționale pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale din România i-a confirmat că nu există niciun fel de datorie pentru constructorii de pe coridorul 4 și  că toate plățile sunt la zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Problemele apar însă pe tronsonul Cunța-Vințu, unde contractele celor care prestau servicii pentru firma Straco Grup, cea care a câștigat licitația pentru realizarea autostrăzii pe acest tronson, nu mai erau directe cu firma Straco ci cu firma  Straco SuperMix (intrată zilele trecute în insolvență). Banii au ajuns la constructori ei fiind cei care nu plătesc mai departe subcontractorilor.

“Dacă constructorul Straco va continua să mintă că nu aprimit baniii de la CNADNR înseamnă că ceva e putred pe tronsonul Cunța-Vințu (…) le sugerez celor care au contracte cu Straco să facă un demers comun și să meragă împreună cu toți muncitorii la constructor pentru că banii lor sunt acolo. CNADNR-ul nu poate interveni în contractele dintre două firme private”, a spus Florin Roman.

Liberalul a asemănat firma Straco cu compania Romstrade a afaceristului penal Nelu Iordache, afirmând că cei care se afl[ ]n spatele acestor societăți “nu înțeleg că a trecut vremea în care în calitate de oameni de casă ai PDL, ca asfaltatori deștepți, făceau ce vroiau în țara asta”.

Vezi mai jos declarația integrală (text și video) a lui Florin Roman:

“În această dimineață am luat legătura cu Mircea Pop director interimar al Companiei Naționale pentru Autostrăzi și Drumuri Naționale din România care mi-a confirmat că nu există niciun fel de datorie pentru constructorii de pe coridorul 4 și  că toate plățile sunt la zi.

La  noi în județul Alba problema apare pe Vințu – Cunța unde lucrează firma Straco. În legătură cu această situație vreau să vă spun următoarea poveste interesantă. Lucrurile au mers bine la firma Straco până anul trecut, când, după un model care seamănă izbitor cu cel de la firma Romstrade, contractele celor care prestau servicii pentru firma Straco, cea care a câștigat licitația pentru realizarea autostrăzii pe acest tronson, nu mai erau directe cu firma Straco ci cu firma Straco SuperMix. Banii ajung la constructor și cei care nu plătesc sunt constructorii.

Mai mult decât atît, de câteva zile firma Straco SuperMix a intrat în insolvență, ca urmare a unei hotărâri a instanței Tribunalului, ceea ce înseamnă că toți cei care au de încasat bani se vor înscrie la masa credală pentru a-și recupera banii. Mie mi se pare foarte straniu că aceste probleme apar doar la firmele de casă ale PDL, cum este cazul Romstrade și Straco, care au fost abonate la banul public pe vremea Partidului Democrat Liberal.

Oamenii aștia nu înțeleg că a trecut vremea în care în calitate de oameni de casă ai PDL, ca asfaltatori deștepți, făceau ce vroiau în țara asta.

Din păcate această situație conduce spre faliment și firmele care au subcontractat lucrările de la acești constructori, pentru că ele și-au plătit TVA-ul, și-au plătit taxele și impozitele și practic ei nu încasează. La nivelul județului Alba vorbim de câteva zeci de miliarde de lei.

Prin urmare, dacă constructorul Straco va continua să mintă că nu aprimit baniii de la CNADNR înseamnă că ceva e putred pe tronsonul Cunța-Vințu. „

Din acest motiv le sugerez celor care au contracte cu Straco să facă un demers comun și să meragă împreună cu totți muncitorii la constructor pentru că banii lor sunt acolo. Cnadnr-ul nu poate interveni în contractele dintre două firme private.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare