Rămâi conectat

Politică Administrație

Florin Roman: Îi invit pe toţi politicienii din Alba să îşi prezinte fişele fiscale

Publicat

în

Văd că unii au început campania electorală, vorbind despre alţii. Aş fi preferat să aud din partea acestor adversari politici răspunsuri la întrebările pe care albaiulienii le pun: de ce nu avem investiţii şi locuri de muncă în Alba Iulia, oraşul nostru înseamnă doar Cetatea, nu şi celelalte cartiere, de ce se risipesc banii publici către clienţii politici?

Vreau să fac referire la materialele din presă, la adresa mea. Nimic din ce s-a scris nu este ilegal, aşa cum susţin chiar şi adversarii politici, în speţă domnul Blejnar de Alba, Dorin Nistor.

Am încasat venituri legale, care însemnau acum 7 ani foarte multe responsabilităţi, inclusiv răspunderi penale. Vă amintesc aici doar contractul cu Ford, pe care în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Daewoo Craiova, l-am semnat. A fost o privatizare de peste jumătate de miliard de euro, despre care chiar Traian Băsescu a spus că a fost cea mai curată şi transparentă din România. Această muncă a fost retribuită conform legii, la fel, şi înainte şi după plecarea mea. Au fost amestecate intenţionat cifre din 2006 şi 2007, deşi perioadele au variat între o lună şi câteva luni, ele au fost date de-a valma. Tocmai pentru că am avut o şansă pe care nu mulţi au avut-o, am decis să întorc o parte din aceşti bani către comunitate, nu să-i ascund pe afară ca alţii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vă amintesc de contribuţia la secţia de Oncologie, la premierea olimpicilor de zilele oraşului, de susţinerea financiară a campaniei pentru Capitala Culturală Europeană, proiect îngropat de primarul Hava pentru a nu deranja interesele prietenilor politici, şi nu în ultimul rând asigurarea de meditaţii gratuite pentru 750 de copii din Alba Iulia, timp de 3 ani. În calitate de membru în Consiliul de Administraţie la Eon Gaz am asigurat finanţarea modernizării şi dotării dispensarului de la Biia. Am făcut la fel cum se procedează în lumea civilizată.

Nu vreau să mă laud cu aceste gesturi, dar sunt forţat de aceste împrejurări să vorbesc despre ele. Acele venituri nu le-am decis eu în favoarea mea, ci reglementările legale. Ştiu că este o oportunitate pe care nu mulţi o au, dar consider că m-am achitat foarte bine şi am dobândit o experienţă necesară pentru administraţia publică. Toate partidele ar trebui să susţină acolo oameni integri şi pregătiţi. Eu consider că am făcut faţă acestor cerinţe. Nu cred că este cazul să fiu pus în aceeaşi balanţă, cu ilegalităţi presupuse de milioane de euro, la nivelul unei primării verificate în ultimii ani, non-stop de DNA.

Absolut tot ce am câştigat este la vedere, spre deosebire de alţii, cărora le sunt furaţi zeci sau sute de mii de euro din casă, care stau mai mult în străinătate decât la primărie, care merg în vacanţe de lux din salariul lor de bugetari. Evident, nu-şi pot justifica averile impresionante! Dacă eu vin azi în faţa dumneavoastră şi discut deschis aceste probleme, sunt curios ce răspunsuri ar da primarul Mircea Hava, în faţa vilei lui, dacă ar organiza o conferinţă de presă.

Dumneavoastră ştiţi cum a câştigat legal Florin Roman aceşti bani, dar noi toţi nu ştim cum şi-a dobândit Mircea Hava averea din salariul lui de bugetar din ultimii 20 de ani. Şi e de notorietate că primarii au salarii mici. În funcţii de responsabilitate publică, chiar la nivel judeţean, astfel de posturi sunt bine plătite. Este cazul lui Nicuşor Moldovan, omul de încredere al primarului, care împreună cu familia duce de la Primăria Alba Iulia, PAEM şi AIDA aproape la 6385 de euro, adică 344.817 lei, potrivit declaraţiei de avere. Sau al finului domnului Hava, şi anume Dorin Nistor, un salariat de lux la AIDA, deşi a căzut lamentabil la concursul pentru şefia OIR POSDRU.

E normal să fie bine plătiţi pentru că au şi responsabilităţi. Nu am vorbit despre aceste lucruri până acum, întrucât eu consider că nu aşa se face politica.

Florin ROMAN, vicepreşedinte al CJ Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare