Rămâi conectat

Politică Administrație

Flaviu Cozuc: Cetăţenii Albei sunt aşteptaţi să-şi exprime dreptul de vot în 439 de secţii

Publicat

în

Interviu cu Flaviu – Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba

– Domnule prefect, pregătirile pentru alegerile din 9 decembrie sunt aproape finalizate. Ce trebuie să ştie cetăţenii despre scrutinul pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor?
– În primul rând, trebuie ştiut faptul că Instituţia Prefectului a făcut toate pregătirile necesare, pentru ca duminică, cetăţenii care au împlinit 18 ani să-şi poată exercita dreptul democratic de vot în cele mai bune condiţii. Toate cele 439 de secţii de votare din cele 7 colegii uninominale pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor fi deschise între orele 07:00 şi 21:00, în aşa fel încât toţi cetăţenii care au dreptul să voteze să poată ajunge la secţiile de votare la care sunt arondaţi.
– La ce secţii de votare se pot prezenta alegătorii şi cu ce acte pot vota?
– În cadrul alegerilor parlamentare de duminică, 9 decembrie, cetăţenii care vor dori să voteze, trebuie să se prezinte la secţia de votare la care sunt arondaţi, în localitatea lor de domiciliu. Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate, aflate în termenul de valabilitate, prin act de identitate înţelegându-se buletinul sau cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic sau de serviciu şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
– Aveţi recomandări cu privire la modul în care se votează?
– Nu am nicio recomandare în sensul orientării opţiunilor de vot ale cetăţenilor înspre un anumit partid sau alianţă politică, ori candidat la Senat sau la Camera Deputaţilor. Singurul meu sfat pentru cei care se vor prezenta la vot duminică şi care nu doresc să-şi anuleze buletinul de vot este să aplice ştampila cu menţiunea „VOTAT” în interiorul chenarului cuprinzând numele candidatului şi al partidului sau al alianţei politice pentru care optează. Fiecare alegător va primi o ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi două buletine, unul pentru alegerea Senatului şi un altul pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Pe verso, ambele buletine trebuie să poarte ştampila de control a secţiei de votare. Se consideră vot valabil exprimat, buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „VOTAT” se aplică în interiorul unui singur chenar pe fiecare din cele două buletine. De asemenea, se iau în considerare şi buletinele unde ştampila depăşeşte limitele chenarului, dacă opţiunea alegătorului este evidentă. Se anulează însă şi buletinele de vot pe care ştampila „VOTAT” se aplică în mai multe chenare, cele care nu au ştampila de control a secţiei de votare şi cele care au alte modele decât buletinul de vot, aprobat în mod legal. Sunt, totodată, considerate nule, buletinele de vot pe care nu este aplicată niciunde ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
– În ce cazuri alegătorii pot intra însoţiţi în cabina de vot?
– Numai în cazul în care se află efectiv în imposibilitatea de a aplica singuri ştampila pe buletinul de vot, mai exact dacă au probleme de vedere sau sunt în incapacitatea fizică de a-şi folosi mâinile. În cazurile în care alegătorii nu ştiu să citească, nu au dreptul să intre însoţiţi în cabină, pentru că îşi pot exercita dreptul de vot, orientându-se după sigla partidului sau a alianţei politice, care apare în fiecare chenar.
– Când se utilizează urna specială?
– Există situaţii în care alegătorul nu se poate deplasa din cauza bolii sau a invalidităţii, caz în care nu este obligat să se deplaseze la secţia de votare la care este arondat. Dacă va dori să îşi exercite dreptul de vot, alegătorul în cauză trebuie să adreseze o cerere pentru urna mobilă preşedintelui secţiei de votare. Cererea trebuie însoţită de actul oficial care atestă imposibilitatea deplasării, în speţă certificatul sau adeverinţa medicală. În baza aprobării preşedintelui secţiei de votare, cu urna mobilă se vor deplasa la domiciliul alegătorului, cel puţin 2 membri ai secţiei de votare.
– Cum asiguraţi protecţia la secţiile de votare?
– Prin intermediul cadrelor MAI din Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Transporturi Feroviare, Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte şi Serviciul Public Comunitar de Înmatriculări. Este una dintre misiunile cu cea mai mare responsabilitate, tocmai de aceea le mulţumesc încă de pe acum tuturor celor implicaţi în paza şi protecţia secţiilor de votare. Şi nu numai lor, ci tuturor acelora, care prin grija şi munca lor, vor asigura desfăşurarea corectă şi legală a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, şi aici includ şi cetăţenii care îşi vor exercita legal dreptul de vot. Aici, vreau să fac o precizare importantă: accesul la vot al cetăţenilor trebuie asigurat şi protejat din toate punctele de vedere. Drept urmare, şi în condiţiile meteorologice prognozate pentru sfârşitul săptămânii, când se aşteaptă ninsori, administratorii drumurilor trebuie să se asigure că acestea sunt degajate de zăpadă, dacă va fi cazul, şi că toţi cei care vor dori să-şi exercite dreptul de vot nu vor fi împiedicaţi să ajungă la secţiile care sunt arondaţi. Exercitarea votului nu poate fi împiedicată, îngrădită sau influenţată sub nicio formă, legea este foarte severă şi clară în acest sens. De aceea, cred eu, a fost binevenită campania MAI „Tu decizi! Votează legal!”, în cadrul căreia Centrul de Comunicare Judeţean a furnizat informaţiile pe care alegătorii şi competitorii electorali trebuie să le cunoască referitor la votul ilegal, mita electorală şi pedepsele pe care le riscă cei care nu respectă legea.
– În 9 decembrie, în judeţul Alba se desfăşoară şi referendumul parţial local referitor la activitatea de minerit din zona Apuseni. Este acest referendum pregătit din punct de vedere organizatoric?
– În cele 35 de localităţi din zona Apuseni în care are loc şi referendumul, cele 148 de secţii de votare în care cetăţenii îşi vor putea exprima părerea cu privire la activitatea de minerit din Apuseni vor fi complet funcţionale în ziua de 9 decembrie. Secţiile de votare sunt amenajate în aceleaşi clădiri în care funcţionează şi secţiile pentru alegerile parlamentare, dotate cu toate materialele necesare votării, astfel că, din punct de vedere organizatoric, nu există nicio problemă care să afecteze procesul electoral.
– Ce le transmiteţi cetăţenilor judeţului Alba, înaintea alegerilor din 9 decembrie?
– Să decidă singuri cine îi va reprezenta în Senat şi în Camera Deputaţilor, dacă vor dori să-şi exercite dreptul de vot. În calitate de cetăţean, care are acest drept, eu voi merge la secţia de votare de care aparţin, ca să îmi exprim opţiunea. Cred că este important să ne spunem fiecare punctul de vedere, în cel mai democratic mod cu putinţă: prin vot. Cetăţenii care au 18 ani împliniţi, în ziua alegerilor inclusiv, au dreptul de a decide dacă îşi vor exprima sau nu votul. În ceea ce mă priveşte, sper să meargă la secţiile de votare cât mai mulţi alegători, pentru că scopul oricăror alegeri este acela de a reflecta voinţa populară. Noi am făcut toate pregătirile necesare, mai trebuie doar ca cetăţenii să decidă dacă şi cu cine vor vota la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 9 decembrie.
– Vă mulţumesc!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Publicat

în

Comunicat de presă| Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Alba, primul județ din România care a semnat finanțarea pe Programul Anghel Saligny

Suma alocată județului nostru pentru investiții este de 1.173.987.000 RON, din care 503.137.000 RON pentru apă-canal și 670.850.000 RON pentru infrastructura rutieră.

Din această sumă, CJ Alba va primi 137 milioane, pentru proiectele:

1. Reabilitare DJ 705 Zlatna – Almașu Mare – 31,1 mil. RON;
2. Modernizare și consolidare DJ 107 V Sânmiclăuș – Alecuș – 24,9 mil. RON;
3. Modernizare DJ 107 K Întregalde – Bârlești (Mogoș) – 24,9 mil. RON;
4. Modernizare DJ 106 K Vingard – Ohaba – 28,8 mil. lei;
5. Modernizare DJ 142 N Căpâlna de Jos – Sânmiclăuș – 3,8 mil. RON;
6. Modernizare DJ 704 A, DN 7 – Pianu de Jos – 15,3 mil. RON;
7. Pod peste DJ 107 la Colibi – 4,3 mil. RON;
8. Modernizare DJ 107 H Coșlariu Nou – DN 1 – 3,8 mil. RON.

Elit - Gustul Desăvârșit

Municipiului Alba Iulia îi revin 43 milioane RON:

1. Extindere rețea apă și canalizare zona Orizont – 6,947 mil. RON;
2. Extindere canalizare pluvială Micești – 3,837 mil. RON;
3. Extindere rețea de apă și canalizare zona Emil Racoviță – 13,9 mil. RON;
4. Modernizare străzi zona Arex – 18,2 mil. RON.

Toate UAT-urile din județ vor primi finanțare prin intermediul acestui program.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Mircea Hava: UE are nevoie de o abordare care să păstreze și chiar să crească locurile de muncă

Publicat

în

Săptămâna aceasta, în Parlamentul European, sperăm să ajungem la un compromis în privința a trei componente esențiale ale FIT for 55, proiectul european prin care Uniunea își propune să reducă, până în anul 2030, emisiile de dioxid de carbon cu 55%, comparativ cu anul 1990. E vorba despre Emissions Trading System, Carbon Border Adjustment Mechanism și Social Climate Fund, pentru care grupul PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, speră să fie agreată o variantă prin care să păstrăm viabile țintele propuse prin programul FIT for 55 și, în același timp, să protejăm locurile de muncă la nivelul Uniunii.

Chiar dacă situația actuală a scos încălzirea globală din prim-planul agendei publice, asta nu înseamnă că problema nu este la fel de reală ori că angajamentele pe care le-am luat față de viitor pot sau trebuie să fie ignorate. În același timp, însă, Uniunea Europeană se află la un moment de răscruce, în care trebuie să privim spre viitor din toate unghiurile posibile, să anticipăm și să găsim soluții pentru toate problemele cu care ne vom confrunta.

Iar una dintre aceste probleme și provocări în același timp este reîntoarcerea producției în interiorul UE. Ne-am lovit cu toții de problema asta în timpul pandemiei de Covid, când ne-am fi dorit ca toate capacitățile de producție pentru vaccin, necesare cetățenilor Uniunii, să fie aici, în spațiul statelor membre. Ne lovim și acum de această problemă, a lanțurilor de distribuție globale, care pot fi perturbate de situații ce cu greu ar fi putut fi anticipate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Uniunea Europeană trebuie să se asigure că economia statelor membre este pe cât de puțin dependentă posibil de lanțul de distribuție extra european.

Viitorul UE este unul în care piața comună interacționează liber, în baza unor reguli clare, cu toate piețele globale, însă cu o autonomie cât mai bine conturată. Iar pariul pe care trebuie să-l câștigăm pentru viitor este acela al întoarcerii facilităților de producție în interiorul Uniunii. Fie că vorbim de industrie, de hi-tech sau chiar de energie, pentru care trebuie să investim în soluții alternative combustibililor fosili, Uniunea Europeană are nevoie de un plan de investiții și recalibrare a întregii industrii și economii, astfel încât dependența de importuri să fie cât mai mică posibil.

Acest lucru poate fi o imensă oportunitate pentru România, cu condiția să fim pregătiți din timp. Mă refer aici atât la Guvern, care trebuie să vină cu măsuri care să atragă investitorii și companiile, dar mai ales la UAT-uri, care pot găsi formule punctuale prin care să convingă potențialii investitori. Această recalibrare a economiei europene, a unităților de producție, va avea loc fără dar și poate. Dacă știm să profităm de ea, România poate deveni una dintre cele mai viabile opțiuni pentru dezvoltarea acelor industrii pentru care, în prezent, Uniunea se bazează în principal pe importuri.

Mircea Hava, europarlamentar PNL, Membru PPE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor

Publicat

în

Deputatul PSD, Tuhuț Radu Marcel: Partidul Social Democrat rămâne un partener solid al fermierilor

În contextul crizei alimentare preconizate, capacitatea României de a hrăni Europa reprezintă un real element de securitate şi stabilitate, iar Partidul Social Democrat a înţeles pe deplin valoarea fermierilor români, dovada de necontestat fiind reprezentată de investiţiile din agricultură şi subvenţiile alocate ori de câte ori PSD a fost la guvernare.

Și de această dată, în doar 6 luni de guvernare, Partidul Social Democrat a accelerat implementarea soluţiilor concrete destinate desfăşurării activităţii fermierilor. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a aprobat alocarea a 700 de milioane de lei proiectelor de investiţii pentru irigații, un element strategic care stă la baza unei agriculturi performante şi eficiente din punct de vedere al productivităţii.

Deşi foştii miniştri nu au acordat importanţa necesară extinderii şi modernizării sistemului naţional de irigaţii, în contextul secetei tot mai acute care se anunţă, actuala conducere a ministerului Agriculturii a anunţat că toţi fermierii care se află în zonele viabile de irigat vor avea acces la apă mai devreme faţă de alţi ani, asigurându-se astfel o producţie care să poată susţine cererea pieţei interne.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest moment, România poate iriga la nivel optim peste 1 milion de hectare de teren arabil, însă dacă s-ar fi putut beneficia şi de alocările din PNRR, atât de vitale pentru dezvoltarea ţării, toată suprafaţa agricolă a României ar fi putut fi irigată până la finalizarea noului cadru financiar multianual.

Chiar şi în aceste condiţii vitrege găsite la minister, ministrul Chesnoiu a găsit soluţii pentru a implementa măsuri de sprijin pentru asigurarea gratuită a apei pompate pe infrastructura principală de irigaţii şi suportarea a 50% din facturile la energie electrică pentru folosirea instalaţiilor de pompare de către fermieri. În acelaşi timp, continuă şi lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii, într-un ritm accelerat, până la atingerea suprafeţei totale de 2 milioane de hectare irigabile.

Trebuie să amintim faptul că actualul Guvern a majorat la 1,5 miliarde de euro bugetul alocat investiţiilor în infrastructura de irigaţii şi a inclus prin lege, la finanţare, sistemele de irigaţii de la nivelul fermelor. Practic, acolo unde nu este extinsă încă reţeaua naţională, fermierii pot accesa fonduri directe pentru soluţii moderne de irigat.

Toate aceste acţiuni şi măsuri adoptate de Partidul Social Democrat demonstrează faptul că cel mai mare partid al românilor rămâne încă o dată cel mai mare partener de dialog, cu o strategie solidă şi cu viziune pentru dezvoltarea fiecărui sector al societăţii.

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,

Deputat PSD, Tuhuț Radu Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare