Firma care a încercat să pună mâna pe Roșia Montană falimentează un stat. Amendă record de 5,84 miliarde de dolari impusă de instanța de arbitraj

Firma care a încercat să pună mâna pe Roșia Montană falimentează un stat. Amendă record de 5,84 miliarde de dolari, impusă de instanța de arbitraj

Premierul pakistanez Imran Khan a ordonat o anchetă cu privire la amenda uriaşă, de 5,84 miliarde de dolari, impusă ţării sale de instanţa de arbitraj a Băncii Mondiale după ce guvernul de la Islamabad a decis să respingă un proiect minier lansat de o companie străină, relatează luni dpa şi APP, potrivit agerpres.ro.

O comisie specială îi va investiga pe cei care se fac responsabili de această pierdere pe care trebuie să o suporte Pakistanul, a anunţat cotidianul Dawn.
Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiţii (ICSID), o divizie a Băncii Mondiale, a stabilit respectiva amendă vineri, după mai mult de şapte ani de arbitraj pe marginea plângerilor primite de la compania Tethyan Copper Co Pty Limited.

„Guvernul pakistanez îşi rezervă dreptul de a urma toate căile legale disponibile în regimul ICSID, legislaţia internaţională şi toate legile relevante pentru a-şi proteja interesele”, se subliniază într-un comunicat al procuraturii generale pakistaneze.

Tethyan Copper, societate deţinută de grupul minier Antofagasta (Chile) şi Barrick Gold Corp (Canada), a cerut despăgubiri de 8,5 miliarde de dolari de la Pakistan pentru că i-a blocat operaţiunile la Reko Diq, în provincia volatilă Baluchistan.

Cu peste un deceniu în urmă, societatea a descoperit la Reko Diq importante zăcăminte de aur şi cupru şi intenţiona să deschidă o mină de suprafaţă, proiect sistat însă în 2011, după ce guvernul local a refuzat să-i reînnoiască licenţa de concesiune, iar în 2013 Curtea Supremă pakistaneză l-a declarat nevalid.

Preşedintele Tethyan, William Hayes, a asigurat că societatea sa este în continuare „dispusă să discute potenţialul unei reglementări negociate cu Pakistanul”, dar „va continua să-şi protejeze interesele comerciale şi drepturile legale până la reglementarea disputei”.

Islamabadul a menţionat că salută oferta de discuţii în vederea unei reglementări negociate.

Un studiu de fezabilitate realizat de Tethyan înainte de a-i fi respins proiectul a arătat că la Reko Diq se află unul din cele mai mari zăcăminte neexploatate de cupru şi aur, cu un potenţial de exploatare de peste 50 de ani, şi a estimat că ar fi necesară o investiţie iniţială de capital de peste 3 miliarde de dolari.

Mina este situată în districtul Chagai, unul din cele mai defavorizate din Pakistan şi scenă de violenţe atât ale talibanilor, cât şi sectare şi separatiste.

sursa: agerpres.ro

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...