Rămâi conectat

Cultură Educație

Fiinţa şi credinţa – o lucrare fundamentală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Când citeşti titlul cărţii „Fiinţa şi credinţa” scrisă de părintele George Remete, primul gând este regretul că nu avem destulă credinţă. Argumentul în favoarea credinţei apare în lucrare chiar de la început, autorul arătând că „autenticitatea fiinţei este credinţa”, căci „credinţa este însăşi puterea de a exista” a fiinţei, „nu credinţa există pentru că e fiinţă, ci fiinţa există pentru că e credinţă” (pag. 8).
Prima parte a cărţii, adică „Înţelegerea filosofică a fiinţei”, porneşte de la întrebarea primordială: „De ce există fiinţa?” Această întrebare conţine, spune autorul, alte întrebări: „De ce există lumea aşa?”, „Cum e posibilă existenţa?” etc. (pag. 11). Toate întrebările îşi află răspunsuri profund documentate, cu trimitere la gândirea marilor filosofi ai lumii. În acelaşi timp, găsim răspunsul fundamental la întrebarea „De ce există fiinţa?”. Părintele George Remete consideră că există un singur răspuns: „Pentru că există Dumnezeu!” (pag. 20). Pornind de la întrebarea „Ce este fiinţa?”, sunt analizate raporturile fiinţă-nefiinţă, fiinţă-existenţă, potenţă-act şi stabilitate-devenire cu un limbaj deosebit de clar, punându-se în valoare legătura dintre fiinţă-existenţă şi credinţă. Credinţa creştină are la bază iubirea. Autorul spune: „Aceasta e iubirea când nu mai există decât ea… Dacă iubirea depăşeşte fiinţa şi existenţa, dacă iubirea e Supremul, atunci supremul Existent e „dincolo de fiinţă”, adică în Absolut. Se insistă asupra „înţelegerii fiinţei în absolut” căci „există o întemeiere filosofică a fiinţei în absolut” (pag. 280).
În partea a doua a lucrării, adică „Înţelegerea teologică a existenţei”, părintele George Remete arată că pentru filosofie noţiunea de „fiinţă” este necesară pentru că ea, filosofia, „vrea să asigure certitudinea existenţei”. Pentru teologie însă, certitudinea existenţei este numai Dumnezeu, adică absolutul, căci nu poate exista altă garanţie şi certitudine decât absolutul”. Teologii au spus că Dumnezeu este Creator, Făcător a toate, Cel mai presus de fiinţă”. Miracolul nu aparţine filosofiei, ci teologiei şi artei, arată autorul, iar „Fiinţa nu e întâmplare, ci e minune”. Cu o mare limpezime în exprimare, părintele George Remete ne prezintă principiile existenţei: Dumnezeu – absolut şi inefabil, Dumnezeu – absolutul personal, Dumnezeu – Iubirea Originară şi Dumnezeu – Treimea.
După ce sunt analizate: „Creatura ca substanţă şi Creatorul ca principiu dincolo de principiu”, „Dumnezeu: fiinţă şi energie”, „Logosul şi logosurile”, partea a doua a cărţii se încheie în forţă cu „Întruparea lui Dumnezeu. Iisus Hristos: proba lui Dumnezeu, măsura omului şi garantarea fiinţei”.
Ideea Întrupării aparţine numai credinţei creştine. Ideea Întrupării, spune autorul, „nu s-a născut în nicio gândire sau comunitate umană, ci a fost generată de o singură Persoană, Iisus din Nazareth”. „Ideea Întrupării nu aparţine lumii şi omului, ea aparţine lui Dumnezeu” (pag. 588). Numai Hristos realizează unitatea existenţei, pentru că „numai prin El se desfiinţează despărţirile, rupturile şi dezbinările existenţei… Hristos uneşte absolutul cu relativul, creatul cu necreatul şi transcendenţa cu imanenţa” (pag. 629). Prin Întrupare omul devine sigur de Dumnezeu” (pag. 630). Prof. univ. dr. George Remete arată că „există o înţelegere sau viziune filosofică a lumii şi alta teologică” (pag. 631). „Pentru filosofie existenţa este fiinţa, pentru teologie existenţa este Dumnezeu” (pag. 632).
Citind cartea „Fiinţa şi credinţa”, eşti fascinat de faptul că găseşti răspunsurile la întrebările fundamentale. Lucrarea se adresează teologilor, intelectualilor, dar şi tuturor credincioşilor, căci autorul a reuşit să aducă prin lucrare un îndemn la credinţă, un elogiu credinţei şi spiritualităţii părinţilor noştri şi legii străbune, pe care autorul o şi numeşte expres drept „culmea spiritualităţii umane”. Lucrarea va avea patru volume, acest prim volum expune învăţătura de credinţă creştină atât în argumentare teologică cât şi în argumentare filosofică. Următoarele 3 volume vor fi: „Fiinţa şi persoana”, „Credinţa” şi „Filosofie şi teologie”. „Fiinţa şi credinţa” (vol. I) are 652 de pagini şi 2631 de trimiteri bibliografice şi a necesitat, după mărturia autorului, opt ani de lucru (2004-2012). A apărut la Editura Academiei Române, este a treisprezecea publicată de prof. univ. dr. George Remete şi a zecea carte de autor. Autorul ne-a mărturisit că o consideră „vârful activităţii sale” şi „cartea vieţii lui”. Ştim bine că părintele George Remete a fost premiat de Academia Română pentru lucrarea „Cunoaşterea prin tăcere” (2006), iar din anul 2009 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
„Fiinţa şi credinţa” poate fi achiziţionată la lansarea din 2 iulie 2012 ce va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, unde sunteţi aşteptaţi cu bucurie.

Eva HANĂŞ, institutor, Sebeş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea