Rămâi conectat

Curier Județean

Festivalul Internațional de Teatru de Tineret APOLLO, ediția a III-a, la Alba Iulia, în 14-18 aprilie 2016

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO este un proiect iniţiat de Asociatia Grupul Skepsis în anul 2014 prin programul de finanţare U.E. Tineret în Acţiune. În luna aprilie 2014 a avut loc prima ediţie a acestui eveniment menit să faciliteze schimbul intercultural şi să promoveze trupele, grupurile şi companiile tinere de teatru profesioninste şi de amatori.

teatru APOLLO02

Cu susţinerea Primăriei Municipiului Alba Iulia şi a Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, anul 2015 a conferit continuitate acestui proiect inedit.

La cea de-a doua ediţie, au fost prezente 9 trupe şi companii tinere de teatru – 4 din România şi 5 din străinătate (Lituania, Cehia, Georgia, Ungaria şi Bulgaria) a căror spectacole au încântat publicul prezent. Cu ajutorul Fundaţiei „Inter-Art” Aiud, festivalul a căpătat amploare prin organizarea Expoziţiei Internaţionale de Afişe – „Apollo” care a atras participarea a peste 50 de artişti din 22 de ţări, conferind un plus de prestigiu componentei internaţionale a festivalului.

Anul acesta proiectul este reeditat, urmărind capitalizarea impactului avut de primele două ediţii a festivalului, dorind să promoveze imaginea Municipiului pe plan internaţional şi să transforme Alba Iulia într-un important punct de reper pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret.

În perioada 14.04.2016 – 18.04.2016 va avea loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO. Festivalul este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative din repertoriul lor comunităţii din Alba Iulia. Spectacolele vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Timp de patru zile publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse – grupurile invitate provenind din medii ţări diferite, medii sociale diferite, având orientări şi viziuni teatrale diferite.

Proiectul a fost promovat la nivel naţional şi internaţional pentru a primi oferte cât mai variate de spectacole. La încheierea perioadei de înscriere, au fost primite oferte de spectacole din partea a 7 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 26 de grupuri şi companii tinere de teatru de pe 3 continente, din ţări precum: India, Iran, Egipt, Algeria, Israel, Georgia, Ucraina, Turcia, Spania, Italia, Bulgaria, Polonia, Muntenegru.

Selectarea participanţilor ţine cont de media de vârstă a delegaţiilor, de calitatea expresiei artistice a reprezentaţiilor propuse, viziunea regizorală, dar mai ales de atractivitatea spectacolelor – se urmăreşte selectarea acelor spectacole care reuşesc să depăşească barierele culturale de limbaj şi care reuşesc să construiască o dimensiune aparte a comunicării cu publicul, cea emoţională.

În cadrul programului festivalului, grupurile invitate vor vizita municipiul şi principalele lui obiective turistice şi vor participa la sesiuni de discuţii coordonate de un expert profesionist invitat special în scopul dinamizării schimbului de experienţă şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Proiectul este rezultatul unui parteneriat social realizat între instituţii, organizaţii şi agenţi economici locali care înţeleg că tineretul, prin energia, entuziasmul şi pasiunea caracteristice, este un catalizator al vieţii sociale şi culturale a comunităţii şI un indicator al vitalităţii ei. Proiectul are o valoare de 90.000 lei, din care 20% sunt asiguraţi de Primăria Municipiului Alba Iulia, 10% de Consiliul Judeţean Alba, diferenţa fiind acoperită de Organizator cu ajutorul Partenerilor şi Sponsorilor.

Primăria Municipiului Alba Iulia este unul dintre principalii parteneri ai proiectului, susţinând iniţiativa încă de la prima ediţie: “Nu contează că e comedie sau e dramă, nu contează ca montarea o face un mare regizor sau un proaspăt absolvent, tot ce contează sunt aceşti oameni minunati care isi dedica viata teatrului si care cheama tinerii spre o forma de arta mai putin „accesorizata” si exprimata pe retele de socializare, dar foarte importanta. Sunt fericit sa constat ca exista tineri minunati care cred ca arta se poate face si cu bani mai putini, intregind efortul cu inima si talent. Iar noi, ceilalti, suntem daca vreti gaiţele care ar trebui sa-si caute un loc in apropierea scenei acestui festival, cu speranta intima ca vom sti sa apreciem munca lor si cu regretul maxim ca, de multe ori, nu stim sa facem mai mult pentru ei.”  – Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Parteneri Proiect: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Centrul Cultural „Augustin Bena ”Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia Comunitară Alba;

Organizator: Asociatia Grupul Skepsis

Detalii despre istoricul proiectului si evolutia sa se pot gasi pe pagina facebook dedicate evenimentului: https://www.facebook.com/Apollo-International-Youth-Theatre-Festival-Alba-Iulia-515279921909080/


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea