Festivalul de colinde „O ce veste minunată”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Sâmbătă şi duminică, la Blaj a avut loc cea mai importantă manifestare organizată la nivcel local închinată Naşterii Domnului, Festivalul de colinde „O ce veste minunată”, ediţia a XI-a, care s-a desfăşurat la Centrul cultural „Iacob Mureşianu”. Această ediţie, ca şi celelalte, a fost iniţiată şi patronată de Primăria municipiului Blaj, Consiliul local Blaj şi Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj. În acest an au participat un număr impresionant de formaţii, în total 21, majoritatea din judeţul nostru dar şi din judeţele Sibiu (Dumbrăveni şi Micăsasa) şi Mureş (comuna. Daneş). Pentru a realiza importanţa acestui festival de colinde am să enumăr personalităţile judeţene şi locale care au ţinut să fie prezente pentru a urmări frumoasele colinde şi datini româneşti prezentate de interpreţi autentici a căror valoare e de necontestat: ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia,  şi ÎP Vasile Bizău, episcop greco-catolic care au vorbit în deschidere, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Cucui, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Clemen Negruţ deputat de Alba, Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, Liviu Cornel Basaraba, viceprimar Blaj, un număr mare de primari din judeţ dar şi cel din Daneş (Nicolae Mosora), judeţul Mureş, consilieri locali etc. Deşi mi-am notat cu lux de amănunte prestaţiile fiecărei formaţii ce a evoluat nu o să pot relata despre fiecare din lipsă de spaţiu. Totuşi merită amintite, mai ales dacă ţinem cont de specificul fiecărei localităţi prezente: Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Corul Facultăţii de Teologie Greco-Catolică Blaj, colindătorii din Biia, Pănade, Daneş (jud. Mureş), Sâncel, Cetatea de Baltă, Jidvei, Limba, Ciugud, Micăsasa (Sibiu), Cergăul Mare, Roşia de Secaş, Cenade, Valea Lungă, Dumbrăveni (Sibiu), Şona, Galda de Sus, Mihalţ, Mănărade, Tiur.
În ceea ce priveşte prestaţiile participanţilor trebuie remarcat profesionalismul celor două coruri de la facultăţile de teologie, fără a neglija eforturile celorlalte formaţii care, spre lauda lor, au reuşit să prezinte programe de înaltă ţinută artistică, venind în faţa spectatorilor cu creaţii autentice specifice locului de baştină, chiar dacă distanţele dintre localităţi sunt mici. Este de lăudat şi implicarea totală a reprezentanţilor de seamă din localităţi, primari, preoţi, profesori, învăţători majoritatea fiind componenţi ai formaţiilor care au evoluat pe scenă în faţa spectatorilor.
Întrucât fiecare localitate are specificul ei, departajările au fost greu de făcut. Totuşi au fost şi excepţii care nu pot fi trecute cu vederea. În primul rând prestaţia colindătorilor din comuna Daneş (jud. Mureş) care în frunte cu primarul lor, Nicolae Mosora, au lăsat o impresie deosebită prin prezentarea scenică (toţi purtau la gât tricolorul, bărbaţii aveau haine din pănură iar femeile port specific locului şi în mâini ţineau crenguţe de brad), modul superb de interpretare cu un final care a extaziat publicul din sală. A plăcut mult prestaţia colindătorilor din comuna Valea Lungă, coordonator prof. Călina Comşa (purtând un costum popular din anul 1900), care au prezentat colinde vechi nemaiauzite, culese din satele Lunca şi Glogoveţ. S-au mai remarcat colindătorii din Cetatea de Baltă, unde s-a remarcat prestaţia preotului Goga, acest erudit al locului natal, oraşul Dumbrăveni cu 9 bărbaţi ale căror colinde au impresionat,precum şi cei din Jidvei, Cergăul Mare, Roşia de Secaş, Limba, Ciugud, Sâncel, Biia.
O notă aparte pentru gazdele festivalului, Maria şi Gheorghe Zereş, adevăraţi români din Pănadea lui Timotei Cipariu şi Ion Brad. Gheorghe Zereş, prin intervenţiile lui recitative a fost un liant remarcabil între formaţiile care au evoluat pe scenă. Pentru a treia oară o văd pe această prezentatoare „şablon” Angela Chelaru, de la care nu am reţinut decât laudele repetate la adresa unora, cu precădere a doamnei Silvia Pop şi că îi plac sarmalele din Cergău, lăsând pe planul doi al prezentării această temă foarte generoasă a Naşterii Domnului Iisus Hristos. În final a obţinut şi o diplomă de excelenţă înmânată de d-na Silvia Pop.
În numele numerosului public blăjan aduc mulţumiri Primăriei municipiului Blaj, Consiliului Local Blaj pentru reuşita acestei ediţii a Festivalului de Colinde „O ce veste minunată”, precum şi tuturor formaţiilor prezente care au onorat aceste manifestări bazate pe frumuseţea colinzilor, datinilor şi obiceiurilor poporului român, factor determinant al dăinuirii naţiunii române.
Rică ROMAN, Blaj

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

vigilante 20 decembrie 2010 at 12:53

Mai scribule..cat o sa mai lingi pe unde poti in conformitate cu vechi apucaturi comuniste. Asta e articol de doi lei in care ne periem unii pe altii..oare in tot Blajul renumit prin scolile lui sa nu se gaseasca un redactor colaborator care sa prezinte o stie intr-un mod pertinent si obiectiv fara laudarea unora sau a altora? Greu de gasit observ..

Comentariile sunt oprite