Rămâi conectat

Actualitate

Femeile ar putea să se pensioneze mai repede în anumite condiții – proiect adoptat de senatori

Publicat

în

Senatorii au adoptat, recent, un act normativ care prevede că femeile se pot pensiona mai repede dacă au născut cel puțin trei copii înainte de 1 decembrie 1990, i-au crescut până la vârsta de 10 ani, și au efectuat stagiul complet de cotizare.

senatPropunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost adoptată luni de Senat, ca primă Cameră sesizată. Astfel, pentru a se aplica, documentul mai trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.

Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut până la vârsta de zece ani vor putea să se pensioneze mai devreme, potrivit proiectului. Totuşi, regula se va aplica doar în măsura în care femeile au realizat stagiul complet de cotizare.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii, până la data de 01.10.1990, şi i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare (…)”, este menţionat în act.

Mai exact, reducerea vârstei de pensionare va fi de un an, pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi. Aceasta nu va putea fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de Legea pensiilor sau de legile speciale, iar vârsta de pensionare diminuată nu va putea fi mai mică de 55 de ani.

În expunerea de motive anexată proiectului de lege scrie că, în anul 2002, în vechea Lege a pensiilor a fost introdusă posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut cel puţin trei copii. Însă aceasta a fost eliminată odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, astfel că s-a creat o nedreptate.

„Prin adoptarea Legii nr. 263/2010, această prevedere a fost eliminată şi s-a creat o nedreptate şi o discriminare. Deoarece femeile care au născut şi care au crescut mai mulţi copii şi care au ieşit la pensie, în baza actului normativ menţionat mai sus (Legea nr. 338/2002 – n. red.), au beneficiat de aceste prevederi, iar cele care au ieşit sau care urmează să iasă la pensie în baza Legii nr. 263/2010 nu mai beneficiază de prevederile menţionate mai sus. Prin eliminarea prevederii în cauză nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie. Mai mult, înainte de 1990 femeile nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi postnatal, însumând 126 de zile”, arată iniţiatorul propunerii.

În prezent, stagiul complet de cotizare prevăzut de Legea nr. 263/2010 este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Însă, deoarece atingerea stagiului se face printr-o creştere eşalonată, anumite persoane trebuie să realizeze un stagiu complet mai mic. (De exemplu, în cazul unei femei născute în octombrie 1955, stagiul complet de cotizare este de doar 30 de ani şi trei luni, asfel că pensia pentru limită de vârstă poate fi obţinută în ianuarie 2016.)

Propunerea legislativă va ajunge în perioada următoare la Camera Deputaţilor (forul decizional) pentru a intra în procedura de dezbatere şi adoptare.

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să fie adoptată de deputați, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. (V.N.)

Sursa Avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| Senatorul Matieș, către președintele Ungariei, la Alba Iulia: „Transilvania va fi mereu românească”

Publicat

în

Senatorul Matieș, către președintele Ungariei, la Alba Iulia: „Transilvania va fi mereu românească”

Senatorul PSD de Alba, Călin Mătieș, s-a aflat astăzi, 21 mai, în Cetatea Marii Uniri, de Ziua Unității Reformate Maghiare, unde s-a întâlnit pentru câteva secunde cu președintele Ungariei, Katalin Novák, la momentul dezvelirii statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen.

După ce i-a dăruit șefului de stat un buchet de flori și un tricolor, senatorul i-a transmis că Transilvania a fost, este și va fi mereu românească.

CITEȘTE ȘI: Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, s-a aflat astăzi într-o vizită la Alba Iulia şi este oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Katalin Novák a ținut un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, după cum a anunţat și Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cătălin Drulă și-a lansat candidatura pentru șefia USR: „Am demonstrat că sunt omul faptelor”

Publicat

în

Cătălin Drulă și-a lansat candidatura pentru șefia USR: „Am demonstrat că sunt omul faptelor”

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. „Cred că USR are nevoie de organizare, energie şi o mână hotărâtă pe volan. Şi că sunt persoana potrivită pentru asta”, a afirmat el.

„Astăzi mi-am lansat oficial candidatura pentru preşedinţia USR. Am demonstrat că sunt omul faptelor. Livrez rezultate concrete, nu bla-bla steril. Vorbesc deschis, critic des şi laud la fel. Şi mereu o fac sincer şi fără ocolişuri. Cred că USR are nevoie de organizare, energie şi o mână hotărâtă pe volan. Şi că sunt persoana potrivită pentru asta”, a scris Drulă, sâmbătă, pe Facebook.

El a susţinut că USR este acum cel mai mare partid de opoziţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Singurul partid liberal din România. Dar lupta pentru destinul României va fi una grea. Suntem noi şi colosul PSD-PNL. Şi în joc este modernizarea ţării noastre. În aceşti ani am învăţat că politica este un joc de echipă. Vedetismul şi politica pe persoană fizică nu produc rezultate durabile. Puterea unui partid de a schimba societatea vine din organizare. Iar democraţia nu poate funcţiona fără încredere, respect şi delegare. Le-am cerut colegilor mei să-mi acorde încrederea de fi liderul acestei construcţii frumoase, ce poartă numele USR”, a adăugat Cătălin Drulă.

Liderul interimar al USR a afirmat că leadershipul „înseamnă să-ţi pese”.

„Şi vreau să explic ce înseamnă pentru mine leadership: înseamnă să-ţi pese. Să crezi în ce faci. Să fii sincer cu tine şi cu cei care ţi-au dat încrederea. Să nu te fereşti de responsabilitate şi să nu abdici. Să conduci. Volanul e acolo, trebuie doar să vrei să pui mâna pe el şi să-ţi pese de pasageri”, a arătat Drulă.

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirma, în aprilie, că în luna octombrie fomaţiunea politică va avea Congres.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

Publicat

în

Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare

Un moment tensionat a avut loc astăzi, 21 mai, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare care s-a ținut în inima cetății din Alba Iulia.

La dezvelirea statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novák, senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a plasat o imagine înrămată a lui Avram Iancu la baza sa. Acest gest, a transmis acesta, este pentru a ne reaminti de cei 150 de ani care s-au împlinit de la moartea revoluționarului român, în 1872.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noul preşedinte al Ungariei, Katalin Novák, se află astăzi într-o vizită la Alba Iulia şi este oaspetele de onoare al Zilei unităţii reformate maghiare.

Katalin Novák va ţine un discurs cu prilejul dezvelirii statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, în centrul fostei capitale a Transilvaniei, a anunţat Biroul de Presă al Eparhiei Reformate din Ardeal.

Ziarul „Népszava” a dorit să afle de la Administraţia Prezidenţială a Ungariei dacă programul preşedintelui Republicii cuprinde şi o întâlnire cu şeful statului român, Klaus Iohannis, sau cu membrii Guvernului de la Bucureşti, dar până la închiderea ediţiei, redacţia ziarului amintit nu a primit niciun răspuns.

La acest moment ia parte și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților, precum Vincze András, subprefectul de Alba din partea UDMR.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare