Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Fără câteva zeci de milioane de euro, Cuprumin Abrud se închide în maxim un an. Întâlnire la Ministerul Economiei

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent, Ministrul Economiei Varujan Vosganian a afirmat într-o emisiune pe un post național de televiziune că  “dacă nu punem câteva zeci de milioane de euro, Cuprumin Abrud se închide în maxim un an. Pentru că nu are bani să plătească autorizația de mediu, nu are bani de retehnologizare și nu are bani pentru descoperte – lucrare pregătitoare în cariere prin care se îndepărtează stratul de pământ aflat deasupra zăcământului.”

Asta deși în urmă cu câteva săptămâni, senatorul liberal Teodor Atanasiu declara că societatea de stat minieră a obținut un profit serios în 2012, iar directorul de atunci, Lucian Vasilache este un foarte bun manager. Apoi, Ministreul Economiei a schimbat Consiliul de Administrație cu director cu tot. Această situație a creat un val de nemulțumiri din partea sindicaliștilor de la Cuprumin, care astăzi, însoțiți de parlamentarii de Alba Teodor Atanasiu și Ioan Dîrzu, au participat la o întâlnire cu Ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Rezultatul !?! Niciunul!

Concluziile întâlnirii potrivit unui comunicat al ministerului? Acestea: “Ministrul Vosganian a precizat că, până la 15 iunie a.c., Ministerului Economiei îi va fi prezentată o expertiză tehnică privind necesarul de investiţii la Cupru Min Abrud, în vederea aprobării modalităţii de selecţie a unui posibil investitor.

După data de 15 iunie, va fi elaborat un caiet de sarcini care să conducă la o formulă investiţională pentru societatea Cupru Min.”

Această “formulă investițională” presupune practic gajarea producției, a resursei de cupru, investitorului străin.

Statul va da la schimb resursa de cupru, nefiind clar în acest moment cum se va împărți resursa între stat și investitor.

Concentrația scăzută de metal face ca zăcământul  de la Abrud să necesite costuri mari de prelucrare. Pentru aceasta este însă nevoie de investiții serioase, bani pe care statul îi caută la investitorii privați.

Eșecurile pe care le va înregistra Ministrul Economiei Varujan Vosganian în așa-zisele încercări de renatabilizare a companiei miniere din Abrud vor reprezenta pe viitor argumentele pentru vânzarea/privatizarea societății  la un preț dezavantajos pentru stat și românii în numele cărora decide.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Economiei, “Varujan Vosganian, a avut marţi, 28 mai 2013, o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai judeţului Alba în privinţa punerii în practică a Memorandumului privind Cupru Min SA Abrud, aprobat recent de Guvern.

La întâlnire au participat senatorul PNL Teodor Atanasiu, deputatul PSD Ioan Dîrzu, conducerea Cupru Min SA Abrud, preşedintele Asociaţiei salariaţilor de la Cupru Min SA, Dorel Tomuş, liderul Sindicatului Andezit Roşia Poieni, Lucian Ţăran, primarul oraşului Abrud, Nicolae Simina, precum şi membri ai CA şi consilieri ai ministrului Economiei.

Ministrul Varujan Vosganian a promis, în cadrul întâlnirii, că după ce va primi evaluarea preliminară din partea experţilor cu privire la necesarul de investiţii pe cele trei componente: tehnic, mediu şi descopertare, va merge la Abrud pentru a prezenta conducerii companiei, parlamentarilor din Colegiu şi administraţiei locale aceste concluzii.

Ministerul Economiei a publicat, pe site-ul instituţiei, anunţul de intenţie pentru atragerea de investiţii la societatea Cupru Min Abrud SA.”

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea