// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Expoziția ”Teracota, mon amour!” se mută în cetate la Alba Iulia. Cahle pictate manual, de la ultima fabrică din Transilvania, vor putea fi admirate la Framm’s, din 29 noiembrie

Miercuri, 29 noiembrie, în cetate la Alba Iulia, Imbold Pop Up Gallery aduce la Framm’s (Art Hub) o expoziție de cahle pictate manufacturate în ultima fabrică de sobe manuale din Transilvania. Alături de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune și o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben și montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Expozitia a fost vernisată la Noaptea Albă a Galeriilor în București, la Acuarela, iar la Alba Iulia va sărbători Ziua Națională a României în prima capitală a țării.

„Teracota, mon amour!” va fi disponibilă în Alba Iulia în perioada 29 noiembrie – 6 februarie, urmând a fi relocată în Timișoara, Mediaș și Sibiu.

Expoziția itinerantă „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Asociația Imbold și Teracota Mediaș. Partenerul local din Alba Iulia este Framm’s Art Hub.

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost înfiinţată în anul 1906 şi avea 25 de muncitori.

După 111 ani, fabrica are aproximativ același număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleași tehnici și materiale ca în 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată și pictată manual.  În arhiva fabricii este adunată o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate și expuse la Alba Iulia în cadrul expoziții itinerante, lansată cu ocazia NAG 2017 la București.

La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București.

Titlul expoziției este ales de Adrian Popescu, om de presă și de marketing și iubitor de cahle pictate.

Asociația Culturală Imbold este o organizație non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative și, în special, a artelor vizuale, din România. Imbold este un generator de artă contemporană care îşi propune ca, prin proiecte culturale de vizibilitate mare, să aducă în lumină artiştii români contemporani.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Expoziția ”Teracota, mon amour!” se mută în cetate la Alba Iulia. Cahle pictate manual, de la ultima fabrică din Transilvania, vor putea fi admirate la Framm’s, din 29 noiembrie

  1. Beraru Teodor Aiud jud.Alba 23.11.2017 la 19:51

    In anul 2015 am cumparat cahle de teracota direct de la fabrica din Medias.La montaj meseriasul mi-a semnalat ca exista cahle ce prezentau zone de exfoliere a glazurii,diferente de nuanta intre cahle si altele.La solicitarea mea s-au deplasat la domiciliu reprezentanti ai fabricii dar nu am m-ai primit nici un raspuns,desi au fost de acord cu deficientele semnalate.Va informez ca pastrez ca mostra cahle care nu puteau fi montate.In concluzie nu recomand produsele fabricate de aceasta firma .Rog sa transmiteti reprezentantilor firmei comentariul meu in speranta obtinerii unui punct de vedere.Va multumesc !