Rămâi conectat

Societate

Expoziţia „Aurul Apusenilor” din Roşia Montană a atras anul trecut peste 10.000 de vizitatori

Publicat

în

Împlinirea unui an de la restaurarea primei clădiri din centrul istoric al Roşiei Montane – „casa de la numărul 325”, timp în care peste 10.000 de vizitatori i-au trecut pragul, a fost sărbătorită la Roşia Montană prin inaugurarea unei expoziţii temporare. Noua expoziţie temporară, „Coroplastica, medalioane şi tipare ceramice din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia”, va putea fi vizitată în perioada 10 martie – 30 aprilie, într-una din sălile de la parterul expoziţiei permanente de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Expoziţia cuprinde figurine ceramice create de meşterii Daciei romane, artefacte descoperite pe teritoriul judeţului Alba. Vizitatorii vor avea ocazia să admire micile statuete şi plachete care, acum aproape 2.000 de ani, erau cea mai accesibilă formă de artă.
Totodată, începând de miercuri, expoziţia permanentă de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor” poate fi admirată şi online, printr-un tur virtual 360°, disponibil pe website-ul www.rmgc.ro. Astfel, vizitatorii au la dispoziţie o suită de imagini panoramice cu încăperile expoziţiei, pe care le pot vizualiza din orice colţ al lumii, prin simpla folosire a butoanelor de navigare.
După doi ani şi jumătate de lucrări complexe de restaurare, utilizând tehnici şi materiale tradiţionale, casa de la numărul 325 a revenit la viaţă în urmă cu un an, ca expoziţie de istorie a mineritului aurifer în Apuseni. Proiectul a fost posibil prin contribuţia autorităţilor locale din Roşia Montană, a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi a Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). În ultimul an, clădirea a devenit un centru de evenimente în care au fost organizate vizite de informare, workshop-uri, seminarii de specialitate în arhitectură, istorie sau geologie, în timp ce expoziţia a fost vizitată de peste 10.000 de turişti români şi străini.
„Ne bucură extrem de mult interesul oamenilor pentru istoria Roşiei Montane şi pentru artefactele incluse în expoziţia permanentă <<Aurul Apusenilor>>. Ne dorim să facem din această expoziţie un pol al culturii miniere din Roşia Montană, un motiv în plus pentru ca localitatea să primească tot mai multe vizite din partea turiştilor, ca expresie a politicii de dezvoltare durabilă pe care RMGC o are în plan pentru această zonă. <<Casa 325>> este, de altfel, un prim pas pe care l-am făcut spre un Muzeu al Mineritului modern şi complex, pe care îl vom amenaja în paralel cu dezvoltarea proiectului minier. Însă, înainte ca toate acestea să prindă viaţă, îi invităm pe toţi cei interesaţi să facă o vizită la Roşia Montană iar dacă nu le permite timpul, să facă măcar un tur virtual al casei şi al expoziţiei”, a declarat Adrian Gligor, vicepreşedinte Patrimoniu şi Dezvoltare Durabilă al RMGC.
„Expoziţia temporară reprezintă o manieră în plus prin care turişti sau localnici, copii sau adulţi, elevi, studenţi sau oameni de ştiinţă pot să vadă mărturii interesante din viaţa cotidiană a civilizaţiei romane din Dacia. Expoziţia cuprinde o serie de figurine confecţionate din lut ars, realizate de meşteri locali şi destinate unei clientele cu mai puţină dare de mână, care nu îşi putea permite preţioasele statui de marmură sau bronz”, a declarat Radu Ota, reprezentant al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi unul dintre realizatorii expoziţiei temporare, cu ocazia vernisajului. Casa de la numărul 325, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, se află în Zona Istorică Protejată, care cuprinde centrul Roşiei Montane şi care va fi restaurată integral în paralel cu dezvoltarea proiectului minier. Roşia Montană Gold Corporation a pus până în momentul de faţă la dispoziţie 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului cultural din zonă şi a mai alocat alte 35 de milioane USD pentru restaurarea, renovarea şi punerea în valoare a acestui patrimoniu, odată cu demararea proiectului minier. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai

Publicat

în

Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai

Robinetele din parcul din fața Primăriei Sebeș nu funcționează nici în acest an, spre indignarea cetățenilor și trecătorilor.

Un cititor ziarulunirea.ro, nemulțumit de modul în care autoritățile gestionează posibila venire timpurie a temperaturilor caniculare de vară, a trimis pe adresa redacției o serie de imagini cu un robinet din parcul din inima orașului, nefuncțional înainte de sezonul estival.

Elit - Gustul Desăvârșit

În lunile următoare, meteorologii transmit că România va avea parte de o vară atipică. Așa cum s-a întâmplat și până acum, temperaturile au oscilat de la o zi la alta, iar mai multe zone din țară au fost afectate de fenomene meteo extreme – grindină, furtuni, ploi torențiale, formându-se chiar, local, inundații.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a specificat la Antena 3 faptul că țara noastră se va confrunta cu fenomene meteo extreme, în lunile ce vor urma. Mai mult decât atât, în această perioadă, temperaturile sunt mai mari decât cele specifice sfârșitului lunii mai.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”

Publicat

în

ȘTIREA TA| „Pană” de curent în comuna Șpring: Patru sate, fără energie electrică. „O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”

Satele aparținătoare comunei Șpring, din județul Alba, au rămas „pe întuneric”, după ce o linie de curent a fost ruptă de un castan, pe o stradă din proximitatea gării din satul Cunța.

Astfel satele Cunța, Șpring, Drașov și Vingard, la momentul redactării articolului, nu beneficiază de serviciul de alimentare cu energie electrică, deși incidentul ce a condus la această situație s-a petrecut în cursul nopții de 26 mai 2022, în jurul orei 02:00.

Elit - Gustul Desăvârșit

„O să-mi cumpăr generator, așa ceva nu este posibil”, declară pentru ZiarulUnirea.ro un localnic. Bărbatul înțelege incidentul, dar nu poate să înțeleagă de ce pentru o singură linie afectată curentul a fost întrerupt în toată comuna, de ce nu există separatoare în sistemul de furnizare a energiei electrice și mai mult de atât nu poate să înțeleagă de ce o intervenție de remediere, pe care o consideră accesibilă din punct de vedere tehnic, durează într-atât de mult.

*Nota: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea

Publicat

în

Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea

Fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia a avut parte astăzi, 25 mai, de o curățenie mult așteptată, din partea autorităților.

Cu ajutorul ISU și Salvamont Alba, unul dintre reperele cetății noastre a căpătat un „suflu” de curățenie în interiorul acesteia, înainte de începerea oficială a verii.

Lipsa de educație a unor persoane a transformat unul dintre reperele turistice din Cetatea Alba Iulia într-o ghenă de gunoi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Chiar dacă în proximitate există coșuri de gunoi, anumite persoane dau dovadă de lipsă de civilizație și aruncă deșeuri în fântâna din Piața Cetății.

Fântână este „inundată” de gunoaie și nici măcar instalarea unui grilaj deasupra acesteia nu i-a împiedicat pe anumiți indivizi să își bată joc de banii publici investiți în acest obiectiv.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare