Rămâi conectat

Actualitate

Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar asigura bogăția și independeța energetică a României. Zăcământ de miliarde de metri cubi: 2020, an decisiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Exploatarea gazelor din Marea Neagră ar asigura bogăția și independeța energetică a României. Zăcământ de miliarde de metri cubi: 2020, an decisiv

În câțiva ani, România ar putea să înceapă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Zăcământ 40-80 de miliarde de metri cubi.

Asta, dacă sunt rezolvate problemele legislative, spune ministrul Energiei, iar companiile care fac acum explorări în adâncul mării vor decide să continue investiţiile, de miliarde de euro.

Zăcămintele din Marea Neagră ne-ar asigura gazele necesare pentru o perioadă de până la 20 de ani, potrivit specialiştilor. Şi energia vântului de pe mare ar putea fi exploatată pentru producerea de energie electrică ieftină, după modelul ţărilor din Marea Nordului.

Specialiştii spun că dacă nici anul acesta autorităţile române nu ajung la o înţelegere cu marile companii care au tehnologia necesară pentru a extrage gazele, atunci ţara noastră şi-ar putea pierde din atractivitate. Preţul gazelor este în scădere, iar costurile de exploatare a zăcămintelor din adâncuri sunt mari.

Zăcămintele româneşti din Marea Neagră ar fi trebuit exploatate din acest an. Au fost descoperite la o adâncime de 2 kilometri şi ar conţine, potrivit estimărilor, peste 200 de miliarde de metri cubi de gaze.

Virgil Popescu, ministrul propus al Energiei:’Am semnat autorizaţia de construcţie pentru forajele geologice pentru amplasarea conductei în zona Midia, pentru perimetrul concesionat de Black Sea Oil and Gas, unde lucrările merg înainte, iar în 2021-2022 probabil vom avea primele gaze aduse la ţărm.”

“Neptun Deep”, zăcământ cu 40-80 de miliarde de metri cubi

În cazul perimetrului Neptun Deep, o decizie finală de investiţie încă nu e luată. OMV Petrom şi Exxon au descoperit încă din 2012 un zăcământ de gaze uriaş în Marea Neagră, evaluat la 40-80 de miliarde de metri cubi în perimetrul Neptun.

Numai ca investiţia estimată la circa 4 miliarde de euro nu a mai fost făcută după apariţia legii offshore şi, ulterior, a ordonanţei 114. Cele două măsuri legislative au majorat taxele pentru companiile de petrol şi gaz. Americanii de la Exxon au anunţat chiar că vor să plece.

Virgil Popescu, ministrul propus al Energiei: ’Daca Exxon doreşte să părăsească acel consorţiu de explorare a gazelor, îmi doresc ca Romgaz să fie parte a acestui consorţiu. Fără gazul natural al nostru e foarte greu să ne bazăm pe import″

Specialiştii spun că 2020 ar fi ″ultimul tren″⁣ pentru o decizie, după ani în care investitorii aproape că au fost puşi pe fugă din cauza legislaţiei de la noi.

Radu Dudău, specialist energie, profesor universitar, ONG Energy Policy Group: ’’Am vorbit de anul 2020 pentru luarea unei decizii de investiţii finale pentru gazele din Marea Neagră . Dacă vrem să le valorificăm, decizia trebuie luată″

Punerea în exploatare a zăcământului “Neptun Deep” din Marea Neagră ar genera un nivel de producţie care ar depăşi, cel puţin pentru zece ani, consumul intern de gaze naturale. Asta în condiţiile în care gazul de import asigura peste 20% din consumul pe un an.

Din exploatarea gazelor din mare, statul ar câştiga 18 miliarde de euro într-un deceniu, potrivit estimărilor Deloitte.

În plus, specialiştii vorbesc şi despre energia eoliană, care nu este exploatata la capacitate maximă.

Virgil Popescu, ministrul propus al Energiei: ’De ce nu încercăm să facem şi noi studii în zona platformei Mării Negre pentru a avea ferme eoliene pentru producerea energiei electrice. Este o energie ieftină″

În Marea Nordului exista un parc eolian offshore uriaş, care poate alimenta cu energie 1 milion de locuinţe.

sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea