Rămâi conectat

Sport

Evolutie meritorie a tinerilor sahisti albaiulieni la Campionatul Mondial de juniori pe echipe din Slovacia  

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 

Aflata pe locul 5 inaintea ultimei runde la Campionatul Mondial de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia la sah, echipa Romaniei avea de infruntat in ultima runda cea mai puternica echipa din concurs, nationala Iranului, principala favorita a turneului si care in rundele precedente isi surclasase rand pe rand toti contracandidatii la pozitiile fruntase.

Desi erau creditati cu sanse aproape nule de a face fata echipei adverse, juniorii romani au jucat cu o ambitie extraordinara si au fost la un pas sa furnizeze o mare surpriza. Albaiulianul George Ileană, aflat in forma excelenta la acest turneu, desi venea dupa o pauza competitionala de trei luni datorata pregatirii examenului de capacitate, a reusit o victorie frumoasa cu Anahita Zahedifar la masa 4, dupa o partida care a durat 68 de mutari. Era o victorie care ne dadea mari sperante pentru un rezultat foarte bun, deoarece la celelalte mese juniorii nostri aveau pozitii cel putin egale.

Din pacate la masa 2 mezinul echipei, David Gavrilescu (13 ani), a ratat o ocazie imensa de a il invinge pe Alireza Firouzja, care la 13 ani este campionul national de seniori al Iranului! Ezitarea de a lansa atacul decisiv in momentul in care isi domina clar adversarul l-a costat scump pe David, care a pierdut initiativa, a trecut in aparare si a trebuit sa se recunoasca invins la mutarea 49.

La masa 1 Mihnea Costachi a facut o partida foarte buna impotriva celui mai bine cotat jucator din turneu Parham Maghsoodloo (rating 2501), un jucator impotriva caruia pierduse doua partide in anii trecuti. Desi jucatorul iranian venea dupa un turneu fabulos in Iran, in care a realizat 7,5 puncte din 9 partide jucate impotriva unor mari maestri internationali cu o medie rating de peste 2600, iar in Slovacia acumulase 7 puncte in primele 8 runde, Mihnea a reusit sa mentina permanent echilibrul cu piesele negre, iar partida s-a terminat remiza la mutarea 69 cand pe tabla au mai ramas doar regii celor doi jucatori.

Meciul s-a decis la masa 3, acolo unde Alexandru Banzea a avut o pozitie clar superioara, apoi a gresit si a trecut in defensiva. Cand partida parea se indrepta in mod clar spre remiza, pe fondul oboselii acumulate dupa 5 ore de joc, juniorul roman a comis o gafa incredibila la mutarea 104 (!!) si a fost facut sah-mat la mutarea urmatoare de adversarul sau! O infrangere nemeritata, care a inclinat balanta inspre juniorii iranieni care s-au impus cu scorul de 2,5-1,5 si au terminat pe locul 1 cu 17 puncte, urmati de Rusia 15 puncte, Armenia 14 puncte, India, Ungaria, Belarus, China si Armenia 12 puncte. Victoria Iranului nu a surpins pe nimeni, deoarece in ultimii ani tinerii sahisti din aceasta tara, continuatoare a Persiei antice si considerata de unii istorici ca fiind locul in care s-a inventat jocul de sah in urma cu circa 1500 de ani, au avut evolutii excelente in competitiile internationale, sprijinul constant oferit de stat sahistilor iranieni dand rezultate.

Din pacate infrangerea din ultima runda si rezultatele total defavorabile din alte meciuri i-au aruncat pe juniorii romani de pe locul 5 pe locul 12 din cele 54 de echipe prezente la competitie cu un total de 11 puncte (4 meciuri castigate, 3 meciuri egale si 2 meciuri pierdute), o clasare meritorie, dar care nu reflecta evolutia tinerilor sahisti romani, care meritau cu prisosinta o pozitie mai buna in clasamentul final. Cu un meci egal in ultima runda, Romania s-ar fi clasat pe locul 6, iar o victorie, care putea fi obtinuta dupa cum s-a desfasurat meciul, i-ar fi urcat pe juniorii nostri pe pozitia a 4-a a clasamentului. Nu a fost sa fie de aceasta data, insa prin felul cum au jucat, juniorii romani au demonstrat ca se pot lupta de la egal la egal cu cei mai buni juniori din lume.

Componentii echipei Romaniei au obtinut urmatoarele rezultate individuale: Mihnea Costachi 5,5 puncte din 9 partide la masa 1, David Gavrilescu 5 puncte din 9 partide la masa 2, Alexandru Banzea 5,5 puncte din 9 partide la masa 3, George Ileană 4,5 puncte din 6 partide si Jakab Kincsö 0,5 puncte din 3 partide la masa 4.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea