Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Evaziune fiscală din afaceri cu fier vechi pedepsită cu închisoarea. Trei membrii ai aceleiași familii au fost condamanți la Tribunalul Alba și trebuie să achite restanțe fiscale și dobânzi de peste 600.000 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trei membrii ai unei familii din Alba Iulia judecați pentru infracțiuni de evaziune fiscală din afaceri cu fier vechi au primit la Tribunalul Alba pedepse cu închisoarea. Un al patrulea inculpat a scăpat cu amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Instanța de fond a constatat că cei patru au provocat un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de peste 600.000 de lei, sumă care include și dobânzile aferente debitului principal constatat.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Potrivit actului de sesizare a instanței, M. Ioan senior, în calitate de administrator de fapt și de drept al unei societăți comerciale, a comercializat în cursul anului 2010 către alte trei societăți deșeuri de fier vechi colectate de la populație în valoare de 1.302.008 lei, fără a declara organelor fiscale veniturile obținute, sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe venit din alte surse, provocând un prejudiciu de 199.000 de lei.

Inculpatul M. Ioan junior este acuzat că, în cursul anului 2013, tot în calitate de administrator la o firmă, a colectat de la persoane fizice deșeuri feroase în valoare de 200.394 lei (marfă vândută, pentru care nu există documente de proveniență), fără a emite adeverință de primire și plată, sustrăgându-se de la stabilirea obligației de plată a impozitului pe venit, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de de 32.063 lei. De asemenea, acesta a mai fost trimis în judecată pentru faptul că a întocmit și a înregistrat, în luna septembrie a anului 2012, în evidența contabilă a firmei șase facturi fictive emise în numele unei alte societăți, reprezentând 29.850 kg deșeuri de fier vechi, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 4.776 lei.

În sarcina inculpatului M. Florin s-a reținut că în anul 2010, în calitate de persoană fizică neautorizată, a vândut deșeuri feroase colectate de la populație cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 141.846 lei, declarând în fals, că acestea provin din gospodăria proprie, sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit în valoare 22.695 lei. De asemenea, inculpatul M. Cosmin a fost acuzat de faptul că a vândut deșeuri feroase colectate de la populație în valoare de 74.542 lei, declarând în fals, că acestea provin din gospodăria proprie, sustrăgându-se de la plata impozitului pe venit, cauzând un prejudiciu bugetului statului în sumă de 11.927 lei.

Cei patru au recunoscut întru totul faptele reținute în sarcina lor și probele administrate în cursul urmăririi penale și au solicitat să fie judecați prin pocedura simplificată. Instanța a constatat că inculpatul M. Florin a achitat prejudiciul cauzat ANAF în cuantum de 22.695 lei cu titlu de debit.

Decizia instanței de fond a fost următoarea: M. Ioan senior – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni; M. Ioan junior (recidivist) – 4 ani și 3 luni de închisoare cu executare; M. Cosmin – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni; M. Florin – amendă administativă în valoare de 1.000 de lei.

Decizia Tribunalului Alba a fost contestată de către bărbatul care a primit închisoare cu executare și de către Parchet la Curtea de Apel. Primul termen în a doua fază a procesului a fost stabilit pentru 8 aprilie 2019.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea