Rămâi conectat

Ştirea zilei

Eparhia Reformată din Ardeal vrea obţină, în justiţie, retrocedarea bunurilor fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor” din Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un nou proces controversat. Eparhia Reformată din Ardeal vrea obţină, în justiţie, retrocedarea bunurilor fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor” din Aiud.

Un proces civil este în derulare, în prezent, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. Eparhia Reformată a dat în judecată Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri care au aparţinut Cultelor Religioase din România, din subordinea Guvernului, care a respins anterior solicitarea reprezentanţilor cultului religios. Cererea a fost înaintată încă din anul 2005, dar o decizie a fost pronunţată abia în 2015.

Prin dosarul de la Curtea de Apel se solicită restituirea în natură a tuturor bunurilor mobile preluate împreună cu imobilele fostului Colegiu Reformat Bethlen Gabor din Aiud prin naţionalizarea instituţiilor de învăţământ, în măsura în care aceste bunuri încă mai există. Un termen de judecată a fost stabilit pentru data de 6 noiembrie 2018. Cea mai mare parte a bunurilor cerute de Eparhia Reformată se află la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Aiud, dar o parte sunt răspândite şi la alte muzee din ţară.

O listă a obiectelor cerute pentru restituire nu a fost făcută publică şi nici nu se ştie exact ce piese sunt solicitate, dar este cunoscut faptul că obiectele fac parte din colecţia Muzeului de Ştiinţe ale Naturii, din colecţia de numismatică a Muzeului de Istorie şi din secţia de istorie şi arheologie. În urma a două expertize tehnice în domeniile gelologiei şi artei s-a stabilit că ar fi vorba de peste 10.000 de artefacte ce s-ar afla în proprietatea Statului Român, preluate odată cu naţionalizarea din anul 1948.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea