Rămâi conectat

Ştirea zilei

Eparhia Reformată din Ardeal, tot mai aproape de a pune mâna pe bunurile imobile ale Liceului Agricol din Ciumbrud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Motivarea deciziei prin care Curtea de Apel a dat dreptate Eparhiei Reformate din Ardeal în procesul cu Comisia Specială de Retrocedare.

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat hotărârea prin care a anulat o decizie a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase privind cererea de retrocedare formulată de Eparhia Reformată din Ardeal privind trei imobile din Ciumbrud, respectiv un teren în suprafață de 11.567 mp, clădire liceu și clădire internat.

Este vorba despre bunuri aflate, în prezent, în folosința Liceului Agricol din localitatea Ciumbrud. Comisia guvernamentală a respins cererea instituției religoase pe motiv că nu s-a făcut dovada că a deținut în proprietate bunurile pe care le-a solicitat. Instanța a precizat, în conținutul hotărârii pronunțate, că ”nu poate ignora necesitatea respectării principiului securității raporturilor juridice care trebuie să guverneze într-un stat de drept”.

Potrivit deciziei, reclamanta Eparhia Reformată din Ardeal a obținut 9 decizii de retrocedare în natură a imobilelor care au aparținut Școlii Reformate Evanghelice din Aiud.

”În aceste decizii emise în cursul anului 2004, Comisia Specială a soluționat cererile de retrocedare formulate în anul 2003 de către Eparhia Reformată din Ardeal, considerând că aceasta este îndreptățită la restituirea imobilelor care au fost proprietatea Școlii Reformate Evanghelice din Aiud, apreciind implicit că petenta are calitatea de persoană îndreptățită la retrocedare.

Or, nu poate exista nicio justificare rezonabilă și obiectivă pentru ca unele cereri ale aceleiași instituții să fie admise, iar altele nu, în baza acelorași prevederi legislative și având ca obiect imobile aflate în situație juridică identică, din punctul de vedere al evidenței de carte funciară și al evoluției proprietății.

Putem afirma, fără teama de a greși, că reclamanta avea o speranță legitimă de a-i fi restituit și acest imobil, în sensul art. 1 din primul Protocol adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, atâta timp cât alte imobile aflate în situație juridică identică au fost restituite fără a fi pus în discuție dreptul de proprietate al reclamantei asupra acestora și nici faptul că imobilele nu ar face obiectul OUG 94/2000”, se precizează în conținutul hotărârii de la Curtea de Apel.

Instanța susține că, ”din această perspectivă, decizia contestată apare ca fiind nelegală, sens în care, (…), Curtea urmează a proceda la admiterea în parte a acțiunii cu consecința anulării Deciziei Comisiei Speciale de Retrocedare nr. 7767/2018”.

În consecință, Curtea de Apel a obligat Comisia Specială de retrocedare să emită o nouă decizie prin care să soluționeze în fond cererile de retrocedare formulate de Eparhia Reformată din Ardeal, respectiv să retrocedeze bunurile în natură sau, dacă nu este posibil, să propună măsuri financiare compensatorii. Judecătorul a respins, în continuare, cererea privind retrocedarea efectivă de către instanță a bunurilor invocate și a considerat că procedura trebuie să parcurgă din nou prevederile legislative în domeniu.

”Instanța de contencios administrativ nu poate dispune ea însăși soluționarea în fond a cererii de retrocedare, întrucât cererea trebuie să parcurgă întreaga procedură prevăzută de art. 2 și următoarele din OUG 94/2000. Astfel, dacă imobilul este deținut de o unitate enumerată la art. 2 alin. 1, Comisia Specială este cea care trebuie să transmită cererea de retrocedare unității deținătoare, care are obligația de a o soluționa în termen de 60 de zile de la data completării dosarului”, se mai precizează în soluția de la Curtea de Apel. Hotărârea poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea