Rămâi conectat

Societate

Elevi binecuvântaţi de noul mitropolit pentru olimpiada de religie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, 192 de elevi din judeţul Alba au primit binecuvântarea ÎPS Andrei, mitropolit ales al Mitropoliei Clujului, Alba Iuliei, Crişanei şi Maramureşului, pentru participarea la olimpiada de religie ortodoxă, faza judeţeană. ÎPS Andrei i-a îndemnat atât pe elevii participanţi la această competiţie cât şi pe cadrele didactice care predau religia în şcoală să fie stăruitori în deprinderea învăţăturii sfinte dar să fie şi împlinitori ai vieţii creştine. „Este imperios necesar ca într-o lume cum este cea în care ne aflăm, Biserica şi credincioşii să facă dovada unei vieţi autentice morale, iar mesajul divin să fie sălăşluit în sufletul fiecăruia şi să aducă roadă binecuvântată”, ne-a declarat pr. prof. dr. Nicolae Bolea, inspector şcolar de religie la IŞJ Alba, citându-l pe mitropolitul ales. Preotul Nicolae Bolea a subliniat aspectul calitativ înregistrat în şcoli, la disciplina Religie, ca rod al activităţii profesorilor de religie şi ataşament al elevilor faţă de Sfânta Biserică. Olimpiada s-a desfăşurat la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, iar la finele competiţiei s-au înregistrat 33 de note peste 9.00, după cum urmează: 3 elevi la clasa a VII-a, 11 elevi la clasa a VIII-a, 9 elevi la clasa a IX-a, 2 elevi la clasa a X-a, 4 elevi la clasa a XI-a, 4 elevi la clasa a XII-a.
Iată care este componenţa podiumului: lclasa a V-a: 1. Iulia Bâscă – Şcoala „S. Albini” Cut, 2. Paul Morar – Şcoala „O. Hulea” Aiud, 3. Adriana Dancu – Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia, lclasa a VI-a: 1. Ioana Schiau – Şcoala „S. Albini” Cut, 2. Denisa Bărbat – Şcoala „S. Albini” Cut, 3. Raluca Muntean – Şcoala „A. Iancu” Alba Iulia, Cosmin Boboia – zona Apuseni, lclasa a VII-a: 1. Roxana Marcu – Colegiul Naţional „L. Blaga” Sebeş, 2. Gheorghe Popa – Şcoala „S. Albini” Cut, Marius Leahu – Liceul Teoretic „P. Maior” Ocna Mureş, 3. Iulia Lucaci – Şcoala nr. 3 Cugir, Andrei Braşoveanu – Colegiul Naţional „L. Blaga” Sebeş, lclasa a VIII-a: 1. Carmen Cirebea – Şcoala nr. 3 Cugir, 2. Eugenia Boca – Şcoala „I. Maniu” Vinţu de Jos, 3. Camelia Toma – Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Denisa Goţia – Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, lclasa a IX-a: 1. Mirela Cristea – Colegiul Naţional „T. Maiorescu” Aiud, 2. Ana Maria Sav – zona Apuseni, 3. Maria Bica – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, lclasa a X-a: 1. Marian Sava – Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, 2. Manuela Furdui – zona Apuseni, lclasa a XI-a: 1. Ana Cioflică – zona Apuseni, 2. Paul Gavra – Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, 3. Elena Marica – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, Nicoleta Decean – Colegiul Naţional „T. Maiorescu” Aiud, lclasa a XII-a: 1. Emil Nicoară Iancu – Colegiul Naţional „HCC” Alba Iulia, 2. Adelina Băilă – Liceul Tereotic „P. Maior” Ocna Mureş, Emil Stănuş – Colegiul Naţional „L. Blaga” Sebeş, Andreea Motora – zona Apuseni. Câştigătorii de la clasele VII-XII s-au calificat la faza naţională, care se va desfăşura în perioada 17 – 21 aprilie, la Galaţi.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

24 septembrie| COD PORTOCALIU de FURTUNĂ, în mai multe localități din Alba: S-a emis un mesaj RO-Alert

Ziarul Unirea

Publicat

în

Meteorologii ANM au emis duminică după-masa o avertizare cod portocaliu de furtună, valabil până la ora 18:45, în mai multe localități din Alba. Locuitorii din zonele vizate au fost avertizați prin mesaj Ro-Alert.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula local peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului de scurtă durată, izolat grindină de mici dimensiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate:  Cugir, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Șibot, Vidra, Albac, Săliștea, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Blandiana, Întregalde, Ocoliș, Ceru-Băcăinți;


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”

Un scandal a avut loc în miez de noapte la Alba Iulia, într-un cunoscut fast-food, unde mai mulți tineri au fost amenințați cu cuțitul de un bărbat.

Incidentul ar fi avut loc în jurul orei 2.00, într-un local de tip fast-food din municipiul Alba Iulia. Potrivit unor surse ziarulunirea.ro, bărbatul era violent și amenința cu cuțitul niște tineri. Acesta ar fi angajat al unei firme care lucrează pe loturile de mobilitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Martorii ziarulunirea.ro spun că la fața locului au intervenit și polițiștii, iar bărbatul a continuat cu amenințări verbale și la adresa oamenilor legii, cu expresii de genul “Te leg de mașină cu lanțul și te trag”, “Te omor”.

Cei prezenți la incident mai povestesc că agresorul ar fi fost săltat de polițiști.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 septembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz. Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de pierderea auzului

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 septembrie: Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz. Aproximativ 5% din populaţia lumii suferă de pierderea auzului

În 2023, Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată la 24 septembrie şi are ca temă „O lume în care surzi de pretutindeni pot semna oriunde!”. Obiectivul acestei zile este creşterea gradului de conştientizare cu privire la provocările persoanelor cu deficienţe de auz.

 

Iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Surzilor (World Federation of the Deaf – WFD), de la sărbătorirea pe parcursul unei zile evenimentele devenind tot mai numeroase s-a decis celebrarea pe durata unei săptămâni şi a fost aleasă ultima săptămâna a lunii septembrie, pentru a marca şi primul congres de constituire a organizaţiei, care a avut loc în 1951.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi încheie săptămâna de evenimente dedicate persoanelor cu deficienţe de auz. Tema pentru săptămâna 2023: „O lume în care surzi de pretutindeni pot semna oriunde!”, a adus în atenţia factorilor de decizie, necesitatea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor surde prin recunoaşterea legală a limbilor semnelor naţionale. 60% dintre statele părţi la Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi încă nu au obţinut recunoaşterea legală a limbilor semnelor lor naţionale. Recunoaşterea juridică este un proces care permite o mai mare conştientizare a drepturilor lingvistice şi culturale ale persoanelor surde şi deschide calea pentru schimbarea socială. WFD face apel la comunităţile de surzi să întreprindă acţiuni specifice pentru a se asigura că în comunităţile cu aceste deficienţe sunt incluse toate persoanele surde, după cum se arată pe wfdeaf.org/iwdeaf2023. Federaţia Mondială a Surzilor este o organizaţie globală a cărei activitate este desfăşurată pentru a asigura drepturi egale pentru 70 de milioane de surzi din întreaga lume.

De-a lungul anilor, evenimentele organizate pentru marcarea acestei zile au căpătat amploare şi au inclus o serie de conferinţe, expoziţii de artă, festivaluri de film, evenimente sportive şi distractive. Potrivit wfdeaf.org, aceste acţiuni impun participarea şi implicarea diverselor părţi interesate, inclusiv familii, colegi, organisme guvernamentale, interpreţi profesionişti ai limbajului de semne.

Mulţi oameni îşi pierd auzul. Peste 460 de milioane de oameni suferă de pierdere a auzului şi acest număr reprezintă aproximativ 5% din populaţia lumii. Zgomotul este principala cauză a pierderii auzului. Expunerea continuă la zgomot puternic provoacă de obicei piederea auzului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un miliard de persoane sunt expuse riscului de pierdere permanentă a auzului. De aceea este importantă săptămâna dedicată acestor deficienţe, populaţia având ocazia să cunoască cum poate face faţă pierderii auzului, aflând mai multe informaţii despre limbajul semnelor şi despre cum poate fi folosit.

De mai bine de un secol, persoanele cu deficienţe de auz din întreaga lume s-au organizat în asociaţii reprezentative pentru a-şi promova drepturile ce li se cuvin şi care trebuie respectate şi sunt reprezentate în fiecare grup la nivel naţional, cultural, lingvistic şi etnic. Aceste organizaţii au nevoie de resurse financiare pentru consolidare, pentru o funcţionare eficientă şi solicită sprijinul oraganizaţiilor naţionale cu putere de decizie.

Federaţia Mondială a Surzilor este una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale de persoane cu dizabilităţi din lume. Recunoscând că persoanele surde din întreaga lume se confruntă cu obstacole în calea participării la deciziile de elaborare a politicilor care îi afectează, WFD a luat fiinţă la Roma, Italia, la 23 septembrie 1951. La primul Congres Mondial au fost prezenţi doar delegaţi din partea a 25 de asociaţii naţionale ale surzilor. Astăzi, membrii organizaţiei reprezintă 125 de ţări de pe cinci continente. WFD colaborează cu Naţiunile Unite şi agenţiile sale de la sfârşitul anilor 1950. Cea mai recentă implicare a WFD a fost esenţială în susţinerea şi dezvoltarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities – CRPD), care a fost adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 2006 şi a intrat în vigoare în 2008. WFD rămâne activ implicată, în implementarea, monitorizarea şi promovarea ratificării CDPD de către statele membre.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare