Rămâi conectat

Actualitate

Educare copiilor pentru a iubi lectura şi tradiţiile româneşti

Publicat

în

Educarea tinerilor nu este numai un proces complex şi riguros, mereu provocator şi permanent, într-o continuă evoluţie, dar şi o căutare în comun a sensului în viaţa omului, o comuniune a tuturor minţilor interesate în descoperirea, promovarea şi valorizarea dragostei şi a spiritului creator, necesare unei societăţi moderne.

Am certitudinea că prin activităţile pe care le-am desfăşurat în anul şcolar trecut cu elevii de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială „O. Hulea” Aiud, activităţi dedicate lecturii şi finalizate cu două reviste literare, prin temele prezentate, articolele întocmite cu mare atenţie de către elevi sub îndrumarea cadrului didactic, va duce la un schimb benefic de idei şi experienţă, va deschide şi va descoperi noi oportunităţi privind modernizarea demersului didactic şi a managementului şcolar, dar şi la dezvoltarea creativităţii şi a abilităţilor practice ale elevilor.

Unul dintre cele mai minunate daruri pe care părinţii il pot face copiilor este dragostea pentru lectură, pentru cărţi. Multe studii au ajuns la concluzia că elevii care citesc mai devreme au mult mai multe şanse de a reuşi în şcoală şi în viaţă. De ce?

Elit - Gustul Desăvârșit

Copiii care işi văd părinţii citind în mod regulat şi au la dispoziţie cărţi de toate felurile învaţă să iubească şi să aprecieze cărţile – considerîndu-le surse de divertisment şi de cunoaştere de informaţii noi şi interesante. Cărţile lărgesc orizontul copiilor, ajutându-i să-şi îmbogătească vocabularul, invitându-i să gândească, să se comporte în societate, să privească lucrurile cu mai multă atenţie şi seriozitate şi le dezvoltă curiozitatea.

Nu exista o vârsta anume de la care trebuie să le citim copiilor şi nici un număr stabilit de cărţi. Un singur lucru este clar: trebuie să le citim de când vin pe lume, cât mai multe poveşti posibil. Cititul ajută la învăţarea limbii (vocabular, construcţia propoziţiei, sunetele şi ritmicitatea vorbirii), la cunoaşterea lumii înconjurătoare şi la deprinderea unor valori umane, deduse din experienţele pozitive prezentate în cărţi. Doresc să împărtăşesc cu dumneavoastră, colegii mei, această satisfacţie profesională, trimiţându-vă câteva dintre numeroasele amintiri din cadrul proiectului nostru „O oră de lectură”, spre a vă bucura ochii şi mintea.

 Prof. Dinga Rusanda, Şcoala Gimnazială „O. Hulea” Aiud

Colţul fanteziilor literare

  Îti place să citești? Atunci vino la noi! Vino la cercul de lectură! Te așteptăm în fiecare vineri la orele 13! Noi iubim lectura! Nu pierde ocazia aceasta!

Pădurea,   Palco Daniel, elev în clasa a VI-a B

 Într-o lume mare, un loc oarecare,

Într-un sat uitat, de lume lăsat,

Cu case stricate, cu străzi inundate,

Fără-acoperire, nicio amintire.

Cu moşnegi bărboşi, cu stejarii groşi

Şi cu codrii mari şi cu brazii tari.

            Dar în acel sat de oameni uitat,

Stă pădurea veche, cu lacul de veghe…

Cu cerbi maronii, cu colţi argintii,

Cu coame de nea, de nu vezi aşa.

Şi cu lupii gri, cu cozi cenuşii,

Şi cu ochi gălbui de nu mai văzui.

Iată-le aici, ciori şi licurici,

Dar cel mai bătrân, fiorosul jupân,

Cu coarne albastre, ochi ca nişte astre,

Părul ciufulit, lung şi-nmărmurit…

În acea pădure, cresc mere şi mure,

Mere blestemate şi mure pătate.

Codrul vorbitor apără de zor

O micuţă floare cum nimeni nu are.

Floarea e frumoasă, dar nu are casă.

Se spune că cine pe ea o va ţine

Va înmărmuri, moş va deveni.

De aceea satul şi-a ales păcatul

De-a avea o floare, cu-n spân de-o culoare.

Dar nu a plecat, nu s-a terminat…

,,Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi”  (Tudor Arghezi)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Combaterea evaziunii fiscale: Prioritate pentru Guvernul României. Nicolae Ciucă: „Concentrăm toată atenția”

Publicat

în

Combaterea evaziunii fiscale: Prioritate pentru Guvernul României. Nicolae Ciucă: „Concentrăm toată atenția”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în ședința de Guvern, că din luna iulie devin obligatorii E-factura și Radarul Mărfurilor.

„Începând cu luna iulie devin obligatorii E-factura și Radarul Mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanțelor, am discutat cu șeful ANAF. Concentrăm toată atenția pe ceea ce înseamnă evaziunea fiscală și în felul acesta asigurăm un cadru de competitivitate cât se poate de corect și de onest”, a spus premierul Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Noul președinte ANAF, Lucian Heiuș, a trimis recent în instituție o serie de instrucțiuni astfel încât inspectorii antifraudă că aducă cât mai mulți bani bugetul de stat.

Principalul obiectiv ANAF este „maximizarea colectării veniturilor bugetare” și în luna mai instituția trebuie să continue seria bună de rezultate obținute la începutul anului când s-a încasat cu 20% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, a transmis Heiuș.

Directorul ANAF spune că e nevoie, pentru ca instituția să-și atingă scopul unei colectări mai bune, de „măsuri de impulsionare privind declararea impozitului pe venit de către persoanele fizice”.

De asemenea, Heiuș spune că trebuie să se formeze „echipe mixte de control operativ” care să meargă la contribuabilii cu obligații fiscale „semnificative dar neachitate”.

„Echipele vor primi sarcini concrete privind contribuabilii de verificat și vor raporta zilnic rezultate obținute. Această activitate se va realiza în perioada 27-31 mai 2022”, se arată în adresă.

Proaspăt numit la șefia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş a spus că trebuie direcţionate controalele acolo unde este marea evaziune fiscală, precizând că parcă lumea s-a săturat să vadă Antifrauda alergând după un comerciant care vinde doi covrigi şi un suc la colţul străzii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului

Publicat

în

NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 24,00, Poliţia oraşului Cugir a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că în localitatea Șibot a avut loc un accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că un bărbat de 48 de ani, din Cugir, care se afla pe marginea carosabilului, ar fi fost acroșat de un autoturism care și-a continuat deplasarea.

În urma accidentului, pietonul a suferit leziuni corporale ușoare, fără a rămâne internat în spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma verificărilor efectuate, în scurt timp, polițiștii au identificat autoturismul implicat în accident precum și pe conducătorul acestuia, un bărbat de 42 de ani, din comuna Șibot.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Doar 13% dintre români spun că sunt „corect” plătiți: Câți își doresc o mărire de salariu

Publicat

în

Doar 13% dintre români spun că sunt „corect” plătiți: Câți își doresc o mărire de salariu

Fenomenul ”marea demisie” la nivel global va continua în următorul an cu o presiune și mai mare pe creșterea salariilor.

Dintre angajații din România, 40% intenționează să ceară o majorare salarială în următorul an, iar 16% vor să-și schimbe angajatorul, potrivit rezultatelor pentru România ale sondajului global Workforce Hopes and Fears, realizat de PwC și publicat în cadrul forumului economic de la Davos.

Comparativ, la nivel global, mai mulți angajați (19%) vor să schimbe angajatorul și 35% vor să solicite creșterea salariului în următoarele 12 luni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit sondajului, doar 13% dintre angajații români sunt ”foarte de acord” cu afirmația că sunt corect plătiți și 26% sunt moderat de acord. Procentele sunt similare cu cele de la nivel global, de 19% și, respectiv, 23%. De asemenea, un sfert dintre angajații români și aceeași pondere la nivel global sunt foarte de acord cu afirmația că actualul loc de muncă îi împlinește personal.

”Încrederea și atașamentul angajaților față de angajatori s-au deteriorat în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restricții și a redus spre zero interacțiunea directă, personală pentru bună perioadă de timp. În România, doar 1 din 5 angajați este foarte mulțumit în prezent (21%) de actualul loc de muncă, iar la nivel global au această părere 28% dintre respondenți. Desigur, recompensa financiară rămâne cea mai importantă, atunci când angajaților li se cere să arate care sunt principalele lor motivații. Totuși, împlinirea personală prin muncă este menționată la mică distanță de salariu, ceea ce ne face să credem că schimbările dramatice din ultimii doi ani și-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra, diminuând angajamentul și satisfacția față de muncă. Incertitudinea sanitară, socială, mai nou provocările economice, în special inflația, războiul au amplificat anxietatea și epuizarea (starea de ”burn out”)”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Astfel, plata unui salariu corect este principalul motiv pentru schimbarea locului de muncă pentru 78% din angajații români și 72% dintre cei de la nivel global. Următoarele locuri sunt ocupate de dorința de a avea un loc de muncă în care se pot simți ei înșiși, menționată de 76% dintre respondenții din România și un loc de muncă care îi împlinește, de 71%.

Angajații cred că angajatorii nu investesc suficient în tehnologii și upskilling

Întrebați ce îi îngrijorează cel mai mult când se gândesc la impactul tehnologiilor asupra locului actual de muncă în următorii 3 ani, aproape 40% dintre angajații români au răspuns că angajatorii nu investesc în tehnologii inovative, iar 35% au indicat lipsa oportunității de a lucra cu/învăța de la colegi care au aptitudini tehnice/digitale. Comparativ, 36,8% dintre respondenții de la nivel global au arătat că organizațiile pentru care lucrează nu investesc în tehnologii noi, iar 40% deplâng lipsa oportunității de învăța de la colegi specializați.

În acest context, aproape o treime dintre angajații români sunt de părere că angajatorii nu îi învață aptitudini tehnice/digitale relevante pentru forța de muncă a viitorului.

Sondajul Workforce Hopes and Fears a fost realizat de PwC în rândul a peste 52.000 de angajați din 44 de țări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare