Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Economia creşte, nu se prăbuşeşte!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Este imposibil de susţinut un dialog rezonabil pe teme economice cu un politician. Mai ales dacă acesta este inginer şi nu economist. Pentru că politicianul, român desigur, va scoate din context un indicator pe care nu-l înţelege, îl va farda cu dezinvoltură şi îl va folosi în scop electoral mizând pe faptul că nici publicul larg nu e prea familiarizat cu suita de indicatori statistici. Preşedintele PSD Alba, omul de afaceri Ioan Dîrzu, ne surprinde de ceva vreme cu apariţiile sale mediatice gestionate submediocru, şi în consecinţă lipsite de credibilitate. O mostră o reprezintă articolul său intitulat neliniştitor „Economia se prăbuşeşte, cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc”. Şi îşi învârte întreaga judecată pe faptul că producţia industrială „a scăzut” în august cu 7,1%. Are grijă, cu abilitate, să nu spună faţă de ce perioadă pentru ca sensul să rămână escamotat.
Un indicator statistic ca „producţia industrială” se calculează ca „serie ajustată” (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) şi ca „serie brută” (valoare absolută). Într-adevăr producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 7,1% (ca serie ajustată a crescut cu 1,9%) faţă de luna iulie a.c., dar a crescut cu 10,3% faţă de aceeşi perioadă a anului trecut. Ca rezultat al măsurilor de austeritate şi reformei susţinute de Guvern. În primele opt luni ale anului 2011, producţia industrială a crescut cu 7,5% ca serie ajustată şi cu 7% ca serie brută, faţă de ianuarie – august 2010. După ce în prima parte a anului 2009, ca urmare a crizei economice, producţia industrială ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere cu două cifre, în urma programului guvernamental de resuscitare şi a creşterii cererii externe, aceasta a revenit în teritoriul pozitiv. Începând cu noiembrie 2009 şi până astăzi industria a devenit principalul motor care a susţinut economia (27% din PIB). Se cunoaşte, datorită crizei datoriilor suverane mai accentuată în Europa, şi reducerii investiţiilor la nivel global, cererea externă s-a diminuat. A urmat o încetinire a creşterii economice globale, care a afectat şi România. De aceea după ce a evidenţiat un spor lunar de două cifre în primele două luni ale anului curent, industria şi-a mai temperat ascensiunea. „Datele privind producţia industrială din România din luna august sunt favorabile…susţin perspectiva noastră de accelerare a creşterii economice în T3 2011 – şi prognoza sugerează acelaşi lucru în cazul datelor similare din Germania”, consideră cunoscutul analist de la ING Bank, Vlad Muscalu. Semnificativ este că România a înregistrat creşteri mai mari decât media europeană la producţia industrială lunară şi anuală în luna august – lună incriminată politicianist de domnul Ioan Dîrzu. Prin performanţa anuală de creştere cu 7,7% România se plasează pe locul 4 în UE-22.
Continuând analiza, după două luni de creştere mai modestă, exporturile au înregistrat în august un salt notabil de 24,1% faţă de august 2010, la 3,46 mld euro (29,2 mld. euro pe opt luni). Faptul este notabil întrucât spulberă teama căderii acestuia pe fondul turbulenţelor de pe pieţele externe. Este o veste cu atât mai bună cu cât comerţul cu ţările UE a ajuns la 27,9% faţă de media atinsă în august 2010 de 24,1%. Veşti mai mult decât îmbucurătoare vin din agricultură. Recolta din acest an se ridică la circa 12 mld. euro şi va contribui cu 8% în PIB. Iar deficitul bugetar comunicat la finele lunii septembrie, de numai 3,45% – un minim istoric, spune totul despre eficienţa Reformei iniţiate de Guvernul Boc.
Aşadar, datele statistice dovedesc matematic că economia României creşte, nu se prăbuşeşte. Mi se pare impardonabil să te joci cu speranţele şi încrederea oamenilor, să încerci manipularea acestora numai ca să câştigi nişte voturi în plus. Mihai BABIŢCHI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertismentul experților despre noua înșelătorie telefonică din România: Ce este metoda „spoofing”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Avertismentul experților despre noua înșelătorie telefonică din România: Ce este metoda „spoofing” Directoratul Național de Securtitate Cibernetăică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă care afectează românii. Această schemă implică folosirea unei tehnici cunoscute sub numele de „spoofing”, prin care atacatorii manipulează afișarea numărului de telefon pentru a părea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea