Rămâi conectat

Actualitate

Economia creşte, nu se prăbuşeşte!

Publicat

în

Este imposibil de susţinut un dialog rezonabil pe teme economice cu un politician. Mai ales dacă acesta este inginer şi nu economist. Pentru că politicianul, român desigur, va scoate din context un indicator pe care nu-l înţelege, îl va farda cu dezinvoltură şi îl va folosi în scop electoral mizând pe faptul că nici publicul larg nu e prea familiarizat cu suita de indicatori statistici. Preşedintele PSD Alba, omul de afaceri Ioan Dîrzu, ne surprinde de ceva vreme cu apariţiile sale mediatice gestionate submediocru, şi în consecinţă lipsite de credibilitate. O mostră o reprezintă articolul său intitulat neliniştitor „Economia se prăbuşeşte, cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc”. Şi îşi învârte întreaga judecată pe faptul că producţia industrială „a scăzut” în august cu 7,1%. Are grijă, cu abilitate, să nu spună faţă de ce perioadă pentru ca sensul să rămână escamotat.
Un indicator statistic ca „producţia industrială” se calculează ca „serie ajustată” (în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) şi ca „serie brută” (valoare absolută). Într-adevăr producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 7,1% (ca serie ajustată a crescut cu 1,9%) faţă de luna iulie a.c., dar a crescut cu 10,3% faţă de aceeşi perioadă a anului trecut. Ca rezultat al măsurilor de austeritate şi reformei susţinute de Guvern. În primele opt luni ale anului 2011, producţia industrială a crescut cu 7,5% ca serie ajustată şi cu 7% ca serie brută, faţă de ianuarie – august 2010. După ce în prima parte a anului 2009, ca urmare a crizei economice, producţia industrială ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere cu două cifre, în urma programului guvernamental de resuscitare şi a creşterii cererii externe, aceasta a revenit în teritoriul pozitiv. Începând cu noiembrie 2009 şi până astăzi industria a devenit principalul motor care a susţinut economia (27% din PIB). Se cunoaşte, datorită crizei datoriilor suverane mai accentuată în Europa, şi reducerii investiţiilor la nivel global, cererea externă s-a diminuat. A urmat o încetinire a creşterii economice globale, care a afectat şi România. De aceea după ce a evidenţiat un spor lunar de două cifre în primele două luni ale anului curent, industria şi-a mai temperat ascensiunea. „Datele privind producţia industrială din România din luna august sunt favorabile…susţin perspectiva noastră de accelerare a creşterii economice în T3 2011 – şi prognoza sugerează acelaşi lucru în cazul datelor similare din Germania”, consideră cunoscutul analist de la ING Bank, Vlad Muscalu. Semnificativ este că România a înregistrat creşteri mai mari decât media europeană la producţia industrială lunară şi anuală în luna august – lună incriminată politicianist de domnul Ioan Dîrzu. Prin performanţa anuală de creştere cu 7,7% România se plasează pe locul 4 în UE-22.
Continuând analiza, după două luni de creştere mai modestă, exporturile au înregistrat în august un salt notabil de 24,1% faţă de august 2010, la 3,46 mld euro (29,2 mld. euro pe opt luni). Faptul este notabil întrucât spulberă teama căderii acestuia pe fondul turbulenţelor de pe pieţele externe. Este o veste cu atât mai bună cu cât comerţul cu ţările UE a ajuns la 27,9% faţă de media atinsă în august 2010 de 24,1%. Veşti mai mult decât îmbucurătoare vin din agricultură. Recolta din acest an se ridică la circa 12 mld. euro şi va contribui cu 8% în PIB. Iar deficitul bugetar comunicat la finele lunii septembrie, de numai 3,45% – un minim istoric, spune totul despre eficienţa Reformei iniţiate de Guvernul Boc.
Aşadar, datele statistice dovedesc matematic că economia României creşte, nu se prăbuşeşte. Mi se pare impardonabil să te joci cu speranţele şi încrederea oamenilor, să încerci manipularea acestora numai ca să câştigi nişte voturi în plus. Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Publicat

în

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.

Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.

Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.

„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.

Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare