Ecaterina Andronescu: Fără examen de admitere la liceu, dar revenirea la sistemul de treaptă

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale, a declarat într-un interviu că nu vrea examen de admitere în liceu, aşa cum cer multe dintre liceele centenare. Argumentul ministrului este că admiterea computerizată este unul dintre lucrurile care merg bine în sistemul de educaţie. În schimb, Andronescu vorbeşte şi despre introducerea examenului diferenţiat de Bacalaureat, dar şi despre posibilitatea revenirii evaluării la terminarea clasei a X-a.

Ecaterina Andronescu a mai declarat că va creşte numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. ”Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut. Deci nu avem să nu ţinem seama de acest lucru”, a spus ea.

ELIT

Ministrul Educaţiei a vorbit din nou şi despre necesitatea ”cursurilor remediale”, care trebuie să înceapă din anul 3 şi să continue până la clasa a VIII-a. „Noi nu putem să-i lăsăm pe aceşti copii atât de rămaşi şi cu ecartul acesta de la ce ar trebui să ştie atât de mare. Deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt limpezi”, a susţinut Andronescu.

În legătură cu admiterea în liceu, Ecaterina Andronescu a precizat că, din 2001, de când se face repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit şi mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Ea a lansat însă ideea reintroducerea sistemului de treaptă la liceu.

Andronescu susţine în continuare şi ideea examenului diferenţiat de Bacalaureat: „Bacalaureatul naţional trebuie să rămână bacalaureat naţional, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această ţară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice şi nu numai unde promovarea este peste 90% la examenul de bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi”.

Ministrul Educaţiei a susţinut că nu se va renunţa la camerele de supraveghere video de la Bacalaureat: ”Fără îndoială că n-avem de gând să le desfiinţăm. Cred că deja aceasta a intrat în cutuma examenului de bacalaureat, nu se mai poate schimba”.

Sursa: news.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

fost elev 29 decembrie 2018 at 15:20

FELICITARI ! Prea e boerie mare la Liceul timp de 4 ani si ne aducem aminte sa mai invatam si noi ceva cu 3 luni inainte de BAC… Insa daca se introduce treapta sa se reduca si numarul de locuri pentru Treapta a II-a ca sa fie concurenta.

Mddda 29 decembrie 2018 at 16:11

Si de manualele haotice nu v-ati gandit? O tampenie si in educatie. De ce nu ati lasat invatamantul din 1996. Era super ok si pentru elevi si pentru profesori.

Comentariile sunt oprite