Rămâi conectat

Cultură Educație

E.S. Michael Schwarzinger, membru al mediului academic albaiulian

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Ieri dimineaţă, în Amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc, la propunerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” Excelenţei Sale Michael Schwarzinger, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Austriei în România şi Republica Moldova.
La eveniment au participat membrii Senatului universităţii albaiuliene, în frunte cu prof. univ. dr . ing. Moise Ioan Achim – rectorul universităţii şi conf. univ. dr. Ioan Gânfălean – decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale. În sală s-au mai aflat participanţii la Conferinţa Internaţională „Dreptul şi provocările mileniului III”, din Spania, Cehia, Polonia, Austria şi România, printre care s-au numărat şi 4 din cei 6 profesori universitari care au fost primiţi anii trecuţi în mediul academic albaiulian.
„Nu este un simplu gest de complezenţă, gratuit şi obişnuit. Este unul selectiv şi fundat exclusiv pe criterii de valoare, constând în realizări de excepţie în domenii strategice”, a declarat în Laudatio decanul Ioan Gânfălean, adăugând că, pe lângă raţiunile academice, la baza propunerii a stat şi „legătura excelentă a şcolii noastre de drept cu cea austriacă”.
E.S. Michael Schwarzinger, în vârstă de 56 de ani, a absolvit Universitatea din Innsbruck şi şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Istoria recepţiei lui Bernard Shaw în Germania şi Austria, înainte de Primul Război Mondial”. A urmat studii postuniversitare la Academia Diplomatică din Viena, pe care a absolvit-o cu Diploma Maxima, de 5 distincţii. De-a lungul timpului, a predat în mai multe universităţi europene. În anul 1986 a intrat în Ministerul Federal Austriac pentru Afaceri Externe. În calitate de diplomat, a ocupat diverse funcţii la ambasadele Austriei din Abidjan (Cote d’Ivoire), Berna (Elveţia), Bucureşti (1992 – 1995), Lituania, aducându-şi contribuţia la negocierile pentru aderarea acestei ţări la UE şi NATO, fapt pentru care a primit titlul de „Comandor al Ordinului de Merit”  al Republicii Lituaniaşi distincţia „Marea Decoraţie de Onoare” pentru servicii către Republica Austria. A participat la finalizarea şi punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona în calitate de şef al Departamentului pentru Afaceri Externe pentru UE al Ministerului Federal de Externe al Austriei. Din octombrie 2010, E.S. Michael Schwarzinger a redevenit ambasador al Austriei în România şi Republica Moldova. Este autorul a numeroase lucrări şi studii legate de UE.
După ce a primit diploma din partea rectorului Moise Ioan Achim, ambasadorul austriac a declarat că apreciază relaţiile bilaterale dintre universităţile din Alba Iulia şi cele din Austria şi crede în consolidarea lor, afirmând că viaţa academică din UE este intensă, iar studenţii albaiulieni pot lua parte la aceasta prin bursele Erasmus. Totodată, Excelenţa Sa a menţionat că Alba Iulia este oraşul potrivit pentru a vorbi la această conferinţă internaţională despre Uniunea Europeană, deoarece aici a avut loc unirea tuturor românilor, iar la 1 Decembrie va fi Ziua Naţională a României. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea