Rămâi conectat

Cultură Educație

E.S. Michael Schwarzinger, membru al mediului academic albaiulian

Publicat

în

    Ieri dimineaţă, în Amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc, la propunerea Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” Excelenţei Sale Michael Schwarzinger, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Austriei în România şi Republica Moldova.
La eveniment au participat membrii Senatului universităţii albaiuliene, în frunte cu prof. univ. dr . ing. Moise Ioan Achim – rectorul universităţii şi conf. univ. dr. Ioan Gânfălean – decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale. În sală s-au mai aflat participanţii la Conferinţa Internaţională „Dreptul şi provocările mileniului III”, din Spania, Cehia, Polonia, Austria şi România, printre care s-au numărat şi 4 din cei 6 profesori universitari care au fost primiţi anii trecuţi în mediul academic albaiulian.
„Nu este un simplu gest de complezenţă, gratuit şi obişnuit. Este unul selectiv şi fundat exclusiv pe criterii de valoare, constând în realizări de excepţie în domenii strategice”, a declarat în Laudatio decanul Ioan Gânfălean, adăugând că, pe lângă raţiunile academice, la baza propunerii a stat şi „legătura excelentă a şcolii noastre de drept cu cea austriacă”.
E.S. Michael Schwarzinger, în vârstă de 56 de ani, a absolvit Universitatea din Innsbruck şi şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Istoria recepţiei lui Bernard Shaw în Germania şi Austria, înainte de Primul Război Mondial”. A urmat studii postuniversitare la Academia Diplomatică din Viena, pe care a absolvit-o cu Diploma Maxima, de 5 distincţii. De-a lungul timpului, a predat în mai multe universităţi europene. În anul 1986 a intrat în Ministerul Federal Austriac pentru Afaceri Externe. În calitate de diplomat, a ocupat diverse funcţii la ambasadele Austriei din Abidjan (Cote d’Ivoire), Berna (Elveţia), Bucureşti (1992 – 1995), Lituania, aducându-şi contribuţia la negocierile pentru aderarea acestei ţări la UE şi NATO, fapt pentru care a primit titlul de „Comandor al Ordinului de Merit”  al Republicii Lituaniaşi distincţia „Marea Decoraţie de Onoare” pentru servicii către Republica Austria. A participat la finalizarea şi punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona în calitate de şef al Departamentului pentru Afaceri Externe pentru UE al Ministerului Federal de Externe al Austriei. Din octombrie 2010, E.S. Michael Schwarzinger a redevenit ambasador al Austriei în România şi Republica Moldova. Este autorul a numeroase lucrări şi studii legate de UE.
După ce a primit diploma din partea rectorului Moise Ioan Achim, ambasadorul austriac a declarat că apreciază relaţiile bilaterale dintre universităţile din Alba Iulia şi cele din Austria şi crede în consolidarea lor, afirmând că viaţa academică din UE este intensă, iar studenţii albaiulieni pot lua parte la aceasta prin bursele Erasmus. Totodată, Excelenţa Sa a menţionat că Alba Iulia este oraşul potrivit pentru a vorbi la această conferinţă internaţională despre Uniunea Europeană, deoarece aici a avut loc unirea tuturor românilor, iar la 1 Decembrie va fi Ziua Naţională a României. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare